Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: lumpus skrivet 04 dec-09 kl 18:42
-
själv så har jag gjort slånbärssaft och förhoppningen är att slånbärsvinet ska jäsa klart till jul ( det bubblar för fullt i jäsröret nu)
är det nån som gör mumma eller har något eget recept på juledryck?
-
En sats Cooper's Stout som får bli årets julöl börjar snart vara dags att tappas upp på flaskor. Innehållet i burken och 1,5 kg socker, jästen ujtbytt mot Safale s-04.
Glögg i två varianter. Eftersom jag var lite sent ute köpte jag en sats Rulles 7-dagars rödvin. Normalt slänger jag jästen som föjer med och använder någon vinjäst jag vet vad det det är. Men nu kom jag igång för sent med den här och använder därför den jäst som följer med. En aning turbokaraktär på den. ¤ kg socker, och en massa olika glöggkryddor som fått lakas ur under tiden. Den är färdigjäst och den vanliga proceduren med omtappningar påbörjas.
20 liter glögg bör man kunna lagra några år hoppas jag.
Och en alkoholfri glögg. Två flaskor Önos blåbärssaft och en flaska svartvinbärssaft blandades ut till 9 liter, kastade i lite glöggkryddor och lät det stå i ca tre veckor. I går silade jag bort kryddorna, löste upp 720 g socker i en del av saften och rörde om allt.
Innan middagen i går blev det en liten aperitifé, för att provsmaka. Det var absout inte sämre än den glögg man köper på affären.
-
Jag har bryggt glögg på svarta och röda vinbär. Apelsin och citron har fått bidra med saft och skal och så naturligtvis normala glöggkryddor.
Dessutom står julölen; en mörk ale med smak av pors och enbär; på kolsyrejäsning/lagring.
Rönnbärsdrickan passar också till julmaten och får tjäna som alkoholfritt alternativ.
-
julsnaps: sprit, kanel,kardemumma, svartpeppar, ingefära, apelsinskal och honung... stått sen februari, smakade av nyligen - en smula besk men god..
-
Köper min glögg, då alkoholfri på ICA, och spetsar den sedan till önskad styrka.
-
En alkoholfri dryck , som är perfekt .
Den heter Bajkal och kommer från Ryssland .
Den är smaksatt med kanel .
En annan Rysk dryck som är god , men kanske inte till för julbordet direkt heter Tahurun och är en dryck på Dragon , smakar lakris .
-
Jag ska i alla fall göra finsk sima till jul. Det går ganska fort.
En annan jättekul "dricka" är apelsinsnaps. Den är såå dekorativ innan den är färdig. Man hänger upp en ekologisk apelsin i ett snöre i en burk ovanför ytan på 1 liter vodka eller brännvin. Stäng öppningen med folie eller annat. Sen tar det 3 veckor innan det blir apelsinsnaps. Obs att apelsinen inte får doppa i snapsen.
Sen stod det i ica-kuriren att det blir god snaps till sillen med lika volymdelar torkade nypon och snaps, som ska stå en vecka, så det har jag på gång.
Har också kvar ett par flaskor av Frances glögg - den är superb! Finns i en annan tråd.