Alternativ.nu
Djur => Biodling => Ämnet startat av: vargfot skrivet 04 dec-09 kl 14:00
-
Vad kallas rå opastöriserad honung i butikerna?
-
Honung så klart. Den normale biodlaren pastoriserar inte honungen, den är "klar" som den är när den kommer från bina. Det man gör är att utvinna den ur vaxkakan och silar bort eventuellt skräp (mest vaxpartiklar som kan komma med efter slugningen av kakorna), sedan är den klar att ätas direkt. Om honungen är fast har biodlaren säkert rört i den också för att den skall bli slät och fin i konsistensen.
//Roger
-
Honung så klart. Den normale biodlaren pastoriserar inte honungen, den är "klar" som den är när den kommer från bina. Det man gör är att utvinna den ur vaxkakan och silar bort eventuellt skräp (mest vaxpartiklar som kan komma med efter slugningen av kakorna), sedan är den klar att ätas direkt. Om honungen är fast har biodlaren säkert rört i den också för att den skall bli slät och fin i konsistensen.
//Roger
Jag trodde det endast gällde specifika odlare, men att normen bland svensk butikshonung är att den uppvärms.
-
Är det inte bara importerad honung som är uppvärmd?
-
Problemet är alla rykten och påståenden som är mer eller mindre tillämpade eller möjliga.
Glöm begreppet typ "Kallslungad honung" som oftast är en översättning från Tysktalande länder.
Normen är:
Man hämtar ramarna från kupan, tar bort avtäckningsvaxet manuellt, slungar ramen i en slunga. Hunungen tappas på en behållare över en t ex grovsil, honungen hälls sedan i en finsil till en ny behållare.
Sedan är honungen klar!
Men sedan finns varianter på detta.
1) Man kan ha bottenvärme på slungan.
2) Man kan slunga till en vaxavskiljare (t ex en sump med bottenvärme). En sump med värme kan se olika ut (direkt el, elpatron & vatten etc).
3) Man pumpar gärna honungen lite värmd till en klartank direkt från vaxavskiljaren, här handlar det om runt samma temp som bina håller i kupan.
4) När honungen klarnat kan den om den måste finsilas och då värmer man på igen och gör ofta detta i samband med ymp inför kristalliseringsprocessen.
5) Man tappar honungen vid mera än vanlig rumstemperatur för att ha rätt viskositet (rätt flöde) i maskinerna.
Så många ställen jag snokat på så förekommer ingen pastörisering någonstans, verkar HELKNÄPPT och förstör honungen.
Vi håller alltså på med honung INTE Mjölk!
Seden finns det dom som förvarar honung en tid i tankar och måste värma på för att kunna processa honungen, där kanske det händer mera saker.
Man kan blanda gammal honung med färsk ny honung och på så sätt få till en produkt så att man får avsättning för den gamla, något jag inte gillar i alla fall.
Thats it!
-
Den stora majoriteten av biodlare i vårt avlånga land handhar honungen mer eller mindre som Sten-åke beskriver.
Sen vet jag iaf en större biodlare som snabbt drar upp honungen plus 76 och sedan kyler ned i ett slutet rörsystem...
Och om jag inte är helt felinformerad gör Mantorp något liknande...
Så kanske man kan säga att de flesta inte pastöriserar men den mesta honungen är...
So, whats what?
-
Min far som var biodlare på 50 och 60-talet, rörde om honungen några gånger efter slungning och silning och före upptappning på glasburkar. Han gjorde detta för att honungen i glasburken inte skulle bli stenhård efter en tid. Honungen kom från lindträd i Norrköpings promenader. Att på något sätt värma honungen ansågs vara ett stort felsteg, då vissa ämne i honungen tog skada av uppvärming, dvs honung var inte honung efter uppvärming.
Min far satt även med i biodlarföreningens bedömningskommite, och de som satt i den skulle direkt ha upptäckt om honungen var uppvärmd. Jag har därför uppfattningen att alla biodlare i föreningen inte värmde sin honung, däremot att de rörde om honungen för att undvika att den blev stenhård
-
Rå honung skulle kunna vara osilad honung direkt från slungan-----en delikatess. Precis som att äta vildbyggen av vax fulla med honung direkt från kupan -----mmmmmmmmmm
-
Jag hanterade ca 30 kg lind på det sättet, men har man 30 ton kan man inte det utan då måste man ha hjälp av maskinell utrustning.
Kan meddela att jag hjälpte en som hade +600 kg genom att låna ut min nya stora slunga och då gick det på en helg. En arbetsvecka förvandlades till lördag/söndag pga en bra slunga.
Jag hoppass på en produktionsökning på åtminstone X 10 och då kan man heller inte förvara och röra på det sättet.
Man måste få undan det man processar per dag helt enkelt.
-
Honungen som blir kvar i slungan på slutet som man skrapar ihop med en slick tar man hand om själv!
-
Som jag förstått det ska färsk honung innehålla mjölksyrebakterier, men när jag provar att fermentera med hjälp av "svensk honung" inköpt på Willys genom att blanda honung, socker och vatten händer ingenting förutom att det börjar mögla efter något dygn.
Finns det mjölksyrebakterier i den färsktappade honungen?
-
Mjölksyrebakterierna lever bara i binas honungs mage och en stund i cellerna tills vattenhalten går under 22% har jag för mig.
MVH Anders Wizping
-
De som tar hand om mycket stora mängder honung, som t ex Mantorp, som köper in honung från hela Sverige, hettar upp honungen snabbt och kyler sen ner den igen. Detta görs för att smälta ner kristallerna som hunnit bildas så att den sedan ska kunna röras till bra konsistens. Honungen har ju stått på depåer runt om i Sverige och kristalliserat. Jag kommer inte ihåg exakt temperatur men det var i någonstans kring 70 grader.
Att den mesta honung som säljs är upphettad och därför har förlorat många av de nyttiga enzymer som finns naturligt i honung, detta är ett superbra försäljningsargument för oss småbiodlare. Vår honung är av en helt annan kvalitét än den fabriksprocessade honungen. Får du kunden att förstå det går det att ta ut ett högre pris. Det är helt enkelt en typ av hanterk vi säljer som inte går att jämföra med den billiga honungen i butikerna.
-
Slutsatsen, vargfot, är att om du vill ha honung som inte upphettats ska du läsa på etiketten. Om det står namn och telefonnummer till en enskild biodlare är den med säkerhet inte upphettad (och du kan ju alltid ring a och fråga), men om det bara heter Svensk honung, och adressen på etiketten är Mantorp, eller annan större tappstation, så kan den vara det.
Sen om den innehåller mjölksyra eller inte, det vet jag inte.
-
Mjölksyra eller inte ... blandar man vatten, socker och billig honung så jäser det i alla fall till slut. Kommer det till syre så möglar ytan helt enkelt. Vill man få till ett slutet fungerande system måste man alltså ha t ex damejang och tillsätta någon jästkultur för att det skall fungera.
-
Mjölksyra eller inte ... blandar man vatten, socker och billig honung så jäser det i alla fall till slut. Kommer det till syre så möglar ytan helt enkelt. Vill man få till ett slutet fungerande system måste man alltså ha t ex damejang och tillsätta någon jästkultur för att det skall fungera.
Det är inte mjölksyran jag är ute efter utan själva mjölksyrebakterierna.
-
Använd en kultur från lämplig mejeriprodukt, läs i länken.
http://www.nyfikenvital.org/?q=node/115
Själv använder jag Koreansk kimchi ibland, en rätt lika vanlig som vår potatis.
http://www.kimchi.se/mat/kimchi/index.html
-
Bara för att klargöra för trådskaparen så har ordet pastörisering absolut ingenting med biodling och honung att göra.
Det finns ingen del av någon process där pastörisering har plats.