Alternativ.nu

Övriga ämnen => Energi => Övrigt om alternativ energi => Ämnet startat av: Jojje skrivet 02 dec-09 kl 12:00

Titel: Förbrukning av el under julen
Skrivet av: Jojje skrivet 02 dec-09 kl 12:00
Under julen, dvs från 1 advent till och med trettonhelgen så tycker jag att det är mysigt och trevligt att ha flera saker tända dygnet runt. Men det svider i mitt alternativa besparingssinne.
Hur många kilowatt kostar detta nöje?

Så här ser det ut hos mig.

* Julstjärna har jag i köksfönstret. Den lyser med en 5w lampa , energisparlampa med glob och skall enligt Clas Olssons katalog ge 180 lumen

* Inomhusgran, modell bordsmodell. Den har 10 små dioder och på kartongen står det 24V/35mA, 0,84W. Konstigt att det står att den är på 24 volt för det finns ingen transformator, den ansluts direkt med en stickpropp till 220volts nätet.

* Ljusstakar har jag två stycken de har båda 7 st lampor, men hur många watt det blir vet jag inte. Kanske de är lömska energiförbrukare.

* Utomhus har jag en riktig julgran. Extra vacker när det kommer snö på den. På kartongen står det att den har 16 lampor x 15V / 2,5W.

Nej, jag har inte fallit för frestelsen att köpa dessa ljusslangar som folk klär sina flaggstänger och balkonger med. Någon måtta på ljuleljusen får det vara.

I vilket fall vore det nu intressant att veta vad detta kostar.
Fortum som är min nätleverantör tar 18,60 öre per kilowatt
och
Dalakraft som också tar betalt för förbrukningen vill ha 65,63 öre/kilowatt
dessutom energiskatt 23,25 öre/Kwh
Titel: SV: Förbrukning av el under julen
Skrivet av: statustrött skrivet 02 dec-09 kl 14:04
 hej!

 Ungefär 2 kilwattimmar på ett dygn om jag räknat rätt. Du skulle kunna sänka det till nästan ingenting med att köpa LED lampor till julgranen och stakarne.  http://www.ledbutik.se/led-ersattning-glodlampor-c-1.html     



Titel: SV: Förbrukning av el under julen
Skrivet av: Skytten skrivet 02 dec-09 kl 16:43
Jag har tre adventsljusstakar, och jag tror inte det blir så väldigt mycket.  Jag brukar ha 150:- mer per månad i el vintertid, men det går främst till att man har tänt mer, och att cirkulationspumpen rullar på.
Tycker nog att man kan få kosta på en hundring juleljus utan att ha dåligt samvete.  Är man försiktig med hur t.ex. spis och ugn, för att inte tala om el-värme så blir det en besparing långt över vad ljusen under julen tar.

Man ska oxå ha i minnet att ALL vår konsumtion kostar energi, och det finns många ställen att dra ner på mycket mer före lite julstämning.
Titel: SV: Förbrukning av el under julen
Skrivet av: Klackbua skrivet 02 dec-09 kl 19:01
Jag tycker inte om alls "elektriska grejer" under juletiden. Det är mycket skönare att mysa under adventstiden bara med kransen och 1-4 levande ljus på helgerna och kanske ibland när man har verkligen lite lugn och ro. Jag inte ens tycker om cd-spelare och inte heller om elektriska ljus på granen.
Att sjunga lite själv inom familjen - och att har granen bara tänd på julafton och kanske några enstaka gång efteråt - det känns mycket intensivare än någonting man proppar in och ut hela säsongen. Elektriska grejer - det känns som "shoppingcenter". Det måste jag inte hava hemma.
När jag tänker bara på lukten av levande ljus (bivax) så finns där så mycket gott om stämning att jag behöver egentligen bara stänga ögonlocket för att se och känner hela härligheten.

Och ärligt talat: Även om jag köper "lyx-bivax-ljus" så kostar det ändå mycket mindre än allt "american style" kinesisk blinkande plast-skit.
Jo det finns faktist ett jul-sång vi lyssnar på cd´n: Och det är Jussi Björlings "Helga Natt". Men "Tomten" - den läser vi själv!

Titel: SV: Förbrukning av el under julen
Skrivet av: Tant Jansson skrivet 02 dec-09 kl 19:43
http://iis.energiradgivningen.se/misc/www/kalkyler/hushall/hushall.aspx

Gå in på denna sida. Här kan man fylla i allt vad man har i hemmet och ändra pris, tid etcetera.
Titel: SV: Förbrukning av el under julen
Skrivet av: torbjorn skrivet 02 dec-09 kl 21:52
Om vi räknar på min julskyltning:

Två vanliga elljusstakar, vardera med 7 st 3 W-lampor, det blir alltså 42 W totalt.
En ljusslinga med små lampor, vet inte vad varje lampa har för effekt men transformatorn är märkt 20 VA, vi antar för enkelhets skull att den drar 20 W.
En adventsstjärna med 15 W glödlampa (har ingen lågenergilampa som får plats i den, och en LED-lampa jag provade med lyser så spöklikt blåaktigt att jag inte vill ha den där).
Alltså sammanlagt 77 W eller om man så vill 0,077 kW. Alltsammans styrs av timer och lyser kl 06-10 samt 14-01.  15 timmar per dygn. Energiförbrukningen blir då 0,077 x 15 = 1,155 kWh/dygn.
Antag att jag har belysningen inkopplad från första advent till tjugondagen, dvs 45 dagar. Då blir totala energiförbrukningen för detta 1,155 x 45 = ca 52 kWh.

Nu ska jag dessutom ha belysning i en gran utomhus, 16 lampor á 3 W, det blir 48 W. Den styrs av timer på samma sätt som det övriga så den kommer att förbruka 0,72 kWh per dygn Förmodligen tänder jag den ungefär vid tredje advent och släcker vid tjugondagen så den lyser bara ca 30 dagar och hinner följaktligen göra av med 0,72 x 30 = säg 22 kWh.

Då får vi totalt 52 + 22 = 74 kWh, grovt räknat lika många kronor. Elpriset inklusive energiskatt, rörliga nätavgifter och moms brukar ju sluta på runt en krona per kWh.
Titel: SV: Förbrukning av el under julen
Skrivet av: Tapio skrivet 02 dec-09 kl 21:53
* Inomhusgran, modell bordsmodell. Den har 10 små dioder och på kartongen står det 24V/35mA, 0,84W. Konstigt att det står att den är på 24 volt för det finns ingen transformator, den ansluts direkt med en stickpropp till 220volts nätet.

Halaj!

Verkar vara dålig koll på detta, allmänt när folk skall ha igång jullysena.
10 st. Dioder á 24 volt blir 10*24=240 volt.
Sjuarmad stake: 230 V/7lampor=33 voltlampor
Osv.

Allt mellan 220-240 Volt funkar.

//T
Titel: SV: Förbrukning av el under julen
Skrivet av: Skytten skrivet 02 dec-09 kl 22:03
Tänd elvawattsstaken och släck i rummet, tindra med ögonen, så kostar det ju mindre med ljusstaken!
Titel: SV: Förbrukning av el under julen
Skrivet av: M8e skrivet 02 dec-09 kl 22:14
Halaj!

Verkar vara dålig koll på detta, allmänt när folk skall ha igång jullysena.
10 st. Dioder á 24 volt blir 10*24=240 volt.
Just det där var lite konstigt. Lysdioder behöver typ max 5v(beroende på färg/typ), vilket betyder att det måste vara någon sorts spänningsomvandlare/strömbegränsning. Dessa kan vara ganska små och nästan döljas i stickproppen, eller så kan det vara en resistor i lysdioderna/hållarna till lysdioderna. Då bränner man typ bort minst 19V*35mA per diod....

50*0,035=1.75W används för att driva dioderna
190*0,035=6.65w slösas för att spara några kronor(ören?) i tillverkningskostnad.

 ??? ???
Titel: SV: Förbrukning av el under julen
Skrivet av: Tapio skrivet 02 dec-09 kl 22:59
Halaj!

Tänkte jag också på. Men att dioder skulle ha just 5 V för att täsztr5påö (dj-la katten!) uär ju knappast någon naturlag, utan något texas instruments har hittat på.
Om alla enas om en TTLspänning på 0-5 volt kan man ju blanda komponenter hej vilt.

Vilket inte hindrar en ljusstakeproducent att göra 24 volts lysdioder.

//T
Titel: SV: Förbrukning av el under julen
Skrivet av: torbjorn skrivet 02 dec-09 kl 23:06
Lysdioder är ju sådana att spänningen över dem är ganska konstant oberoende av strömmen, men däremot är den olika för olika typer av lysdioder, och det finns också alltid små skillnader mellan olika exemplar av samma typ och beroende på temperatur osv.

Lite grovt kan man säga att infraröda lysdioder (sådana som används t ex i fjärrkontroller och optokopplare) har ett framspänningsfall på 1 - 1,5 V. Traditionella röda, gröna och gula lysdioder ligger på 1,7 - 2,1 V. Blå och vita har mellan 3 och 5 V.

Pga den här konstantspänningskaraktäristiken måste man alltid koppla ett motstånd eller en konstantströmregulator i serie med en lysdiod för att inte riskera t ex att lysdioden bränns sönder om nätspänningen råkar vara lite för hög, eller att ljusstyrkan ska variera orimligt mycket beroende på temperatur, nätspänningsändringar etc.
När det gäller vita lysdioder för belysningsändamål är det mycket vanligt att varje fysisk "lysdiodenhet" består av flera seriekopplade chip, och då blir ju spänningen i motsvarande grad högre. Med fyra chip i serie blir spänningen t ex 12 - 20 V.

När man använder seriemotstånd för att reglera strömmen genom lysdioder så brukar man vilja ha minst lika stort spänningsfall över motståndet som över lysdioderna, för att få någotsånär stabila förhållanden. Och då går såklart minst halva den totala effektförbrukningen åt i motståndet.