Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: regnpipan skrivet 01 dec-09 kl 07:57
-
Eftersom jag tyckte att den rök jag vill ha ( http://shop.textalk.se/se/artgrp.php?id=5581&grp=297818 ) var allt för dyr så bestämde jag mig för att göra en själv. Jag tänkte i denna tråd beskriva hur jag sätter samman den samt presentera resultaten från olika provrökningar.
I dagsläget har jag ordnat:
- Själva skåpet, det blir att återanvända en gammal soptunna i trä. Skall fixa i ordning den på lördag om det blir tid till det
- Värmekällan, blir en kokplatta 2000w, med sex värmesteg. Inköpt för 249 kr på coop forum. Nu finns det iofs kokplattor för 149 på rusta, men då hade jag fått köra mycket längre.
Fortsättning följer
-
Jag fick lite tid över igårkväll. Satte igång med själva skåpet:
- Tvättade det
- Satte kraftig markisväv på insidan för att lufttäta skåpets väggar
Därefter kokade jag upp 5 liter vatten och tillsatte 5 hg salt. När det svalnat av till rumstemperatur hällde jag det i en bunke med 2 lammstekar och en älgstek. Stekarna komer att styckas ner i mindre delar innnan jag röker dem.
Har börjat fundera på vad jag skall fixa för spån. Har såväl päron som äpple och körsbär på rännet. Har främst rökt med al respektive enris tidigare så nu tänkte jag göra generalfelet att börja experimentera med nya smaker utan att först prova normalrökning.
Funderar allvarligt på att fixa lite korvskinn och svänga ihop några krovar också innan jag sätter igång och röker det hela på fredag kväll eller lördag morgon.
-
Jag är ju inte färdig med min första satts ännu.. ;)
men jag kör idag med ungefär
40%ask
40% ahl
10% körsbär (klarbär)
(max)10%en ved
ask och ahl är vedbodstorra men enveden är själv'torkad' från skogen och har legat under tak i en månad samma sak med klarbärsveden, Jag tar motorsågen och skivar upp den och eldar spånet, då enen och körsbäret inte är snustort så hjälper det till att hålla en låg förbränningstakt..
Nu kallröker jag, så kylrören avkondenserar röken, vilket gör att röken är kall och TORR, nu har jag nollkoll på om det 'gör' något om röken är fuktig, men instinktivt så borde det 'påverka'.. min tankegång är som sådan.. -att om du varmröker med 'fuktigt' spån så får du ju fuktig rök.. efter som att jag kallröker med väl tilltaget kylrör så blir min rök avkondenserad så därför kan inte jag rekommendera bu eller bä ;) men en skvätt körbär och enved så uppfylles näsans alla krav, sedan får vi se hur det smakar.. men jag får hålla mig till julen innan mitt är 'klart', troligen kan det dröja ytterligare någon månad innan mina rådjurslår är färdiga, men frambogarna är förhoppningsvis färdiga då iaf..
ps.. jag kör ju inte med en 'kokplatta' utan jag kör idag med grillbriketter på botten och 15-20Liter spån på det och då brinner de som bäst i +6timmar.. om utetemperaturen är 2+ så har jag max +9 i röklådan DS
-
Rökugn av trä med kokplatta som värmekälla:
http://www.dr.dk/DR2/Frilandshaven/J%C3%B8rgens+projekter/20080929160052.htm
http://www.roegeovnens-venner.dk/
-
Rökugn av trä med kokplatta som värmekälla:
[url]http://www.dr.dk/DR2/Frilandshaven/J%C3%B8rgens+projekter/20080929160052.htm[/url]
Jo det är ju den principen. Men jag återvinner istället för att nytillverka, lat som jag är ;)
Bra bilder för övrigt. Får se om jag fixar lite bilder och kanske skriver en artikel till åter om det hela, skall kolla med Petter först.
-
Har vid ett tillfälle gjort misstaget att använda inte helt torrt spån vid rökning, (varmrökning) sotiga köttbitar blev resultatet, gick förvisso att torka av efter rökningen, men en inte helt angenäm smak (frän, stickig) kunde jag märka. Vid tillagning (pastasås) försvann det mesta av den fräna smaken, så helt bortkastat var det ju inte.
-
Gjorde en teströkning i fredags/lördags.
Först fixade jag ca 2 liter spån från körsbärsträ. Detta la jag i en uttjänt aluminiumkastrull.
Älgsteken (rulle) delade jag i tre delar, lammstekarna styckade jag anatomiskt till mindre bitar. Dessa hängdes halvan meter över spånkastrullen.
Plattan satte jag först på 3-an, men ökade efter någon timme till 5-an tills det bröjade ryka ordentligt då sänkte jag den till 2-an.
Efter en sisådär 8-10 timmar hade det i princip slutat ryka och jag bärgade köttet. Som inte var genomstekt.... Så jag skickade in det i ugnen som jag satte på 90 grader, där fick köttet ligga på ett galler tills det uppnått 65 graders innertemperatur.
Och smaken då? Jo den var fin. En väldigt mild röksmak. Kanske hade det varit bra att låta köttet ligga något längre i saltlagen, alternativt så skulle jag styckat köttet först och sedan lagt det i lag.
Vad behöver förbättras? Kärlet behöver röktätas ytterligare och eventuellt isoleras något för att få upp temperaturen. Vi får se hur jag gör med det....
Fortsättning följer, och då kanske det blir korv... Vi får se vad jag känner för.