Alternativ.nu
Djur => Får => Fårslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: ulfg skrivet 26 nov-09 kl 09:38
-
Vilket salt använder ni för att salta skinnen innan beredning? Köpt stensalt på säck på Lantmännen.
Ser dock ingen skillnad i deklarationen mellan stensalt och vanligt vägsalt, "effektsalt". 98 % kalciumklorid och klumpförebyggande medel (E536) både stensalt och effektsalt. Tycker grovt havssalt i säck från livsmedelsbutik blir för dyrt. Hur tänker ni och vad för salt kör ni med bra resultat?
-
Jag har alltid använt stensaltet , och lagt rejäla lager . Har till och med lagrat hudar utomhus vintertid under ett lager stensalt , utan att berederiet haft klagomål på skinnkvaliten .
-
Använder också stensalt, och det fungerar kalasbra. Har hört av någon att man "absolut inte" ska använda vägsalt. Kan det vara mer orent salt??
-
Stensalt säger alla berederier. De menar att vägsalt inte drar ut fukten u skinnet, utan bara håller det blött. Har själv aldrig testat vägsalt.
-
Stensalt innehåller antifrysmedel som ger brännmärken på den råda huden. Man har i alla tider använt stensalt eller fling(hö)salt till hudar, varför ändra på ett koncept som fungerar? Är det månne plånboken som bestämmer? ;)
-
Sist jag skulle köpa salt, så fick jag havssalt i storsäck (25kg) som skulle vara speciellt för skinn...
Det var lite blötare än annat salt. Jag har inte levererat skinnen till beredning än, så jag vet inte hur de ser på kvalitén än.
-
Vet att de på Färöarna använt havssalt och det har gett en hel del problem med ull-släpp, så där försöker man lära om folk till stensalt.
-
Oh, shit!
-
Nu har jag lärt mig! :) Vägsalt är kalciumdiklorid, men stensalt är natriumklorid.
-
Tack Stadsbarn!
Mycket bra, då vet jag att det är natriumklorid jag skall ha och kan sålla bort allt som har nåt annat i varudeklarationen. Tack.
-
Jag kunde bara få fodersalt
-
Hej!
Till hudar används huvudsakligen natriumklorid, kallas allt möjligt, tex fodersalt!!
mvh
-
Exakt, det är det som är problemet. Natriumklorid kan uppenbarligen kallas för stensalt, effektsalt, fodersalt, osv. I Lantmännen hade jag en diskussion med personalen om skillnaden mellan stensalt och "effektsalt". Innehållsdeklarationen var helt identisk: 99 % natriumklorid och så lite antiklumpmedel. Jag valde ändå stensaltsäcken, medan Lantmannen trodde att det kvittade vilken säck jag tog. Uppenbarligen hade han också helt rätt.
-
Fodersaltet var ganska finmalet. Saltet skall väl hälst vara grovt.
-
Fodersaltet var ganska finmalet. Saltet skall väl hälst vara grovt.
Instämmer, fodersaltet eller hösalt som det också kallas brukar vara i stora flingor medans stensaltet är ju, ja större stenar. Det suger effektivare än fodersaltet gör.
-
Säger samma sak , saltet ska vara i grova kristaller för att vara bra .
Finsalt blir bara smetigt .Annars har man ju kunnat använda vanligt bordssalt .
-
Kanman salta o skicka skinn som varit i frysen osaltade?
-
Hej!
Har jobbat på slakteri, det viktigaste är inte något annat än att man inte får snåla på saltet!!!
Stora eller små kristaller kvittar bara man inte snålar på saltet!!
MVH
-
Jag tar upp tråden igen för jag pratade med min far i går. Han hade fått ett älgskinn av en bekant och han hade saltat det med massor med salt typ 30 kg tror jag han sa. Han hade sedan vikt ihop den som en pressenning, så att pälssidan inte kom in kontakt med köttsidan. Nu hade han fått svar från tranås som sa att pälsen släppte och att det var förstört. De menade att felet var att han vikt ihop det innan det torkat.
Som jag förstod min far så hade han inte bytt salt någon gång. Han berättar dock att han använt vägsalt... Vad tror ni var felet? Ihopvikningen? Vägsaltet?
Hur är det bästa att göra med skinnen? Jag har själv aldrig saltat skinn eller ens sett ett saltat skinn så jag kunde inte säga mer än att jag inte trodde att vägsalt var så bra...
-
Jag har hört ryktesvägen att älg- och renskinn är mycket känsligare och större risk att det fäller av håren än tex får eller nöt. Men som sagt ingen säker källa på detta.
-
Ett möjligt fel han gjorde var att han bara saltade en gång. Det bästa är att salta en gång och sedan hälla bort saltet efter en vecka och salta om ytterligare en gång. Till slut skicka in skinnet efter två veckor. Saltet drar ut vätska vilket gör att den andra omgången salt verkligen drar ur överskottsvätskan ur skinnet, så att skinnet blir bra och inte läcker vid transport. Jag tror inte heller att det var så bra att vika skinnet. Saltet släppte kanske på ovandelen och föll neråt så att det inte sög så bra. Bättre lycka nästa gång. Kul ni ville ta vara på älgskinnet i alla fall. De flesta verkar skära sönder älgskinnet vid slakt och sedan slängs det bara.
-
Hej!
Vid hudsaltning i större skala läggs hudarna i en trave (ovikta) med rikligt med salt mellan varje hud, så ligger dom i 1-3 veckor, därefter tas dom upp skakas av och viks, läggs på pall och körs till garveriet där man kylförvarar före beredning.
garverier köper även hudar från baltikum, dessa hudar är putsade så att det inte finns en massa fett mm kvar och dessa dudar lagras ytterligare en vända (1-3 veckor)på trave (ovikta) med nytt salt mellan hudarna- detta ger en "torrare" hud som när den viks på pall klarar transporten till garveriet i Sverige.
Till saltning av hudar fick jag lära att det SKA vara natriumclorid!
mvh
-
Aha, så det var både fel salt, felaktigt vikt och bara saltat en gång!!!
Tur att far min, har många jägarkompisar så han kan få ett nytt skinn. Det viktigaste tyckte han var att tranås inte ville ha något betalt i alla fall ;)
Men apropå att älgskinn tycks vara känsliga för hårsläpp. Är ett sommarskinn bättre än ett vinterskinn tror ni, jag funderar på att de fäller vinterpälsen och att den då är känsligare för släpp än sommarpälsen? (vet att jag svävar ut lite från ämnet får)
-
Hej!
Vad jag fått veta är älg och rådjurshudar svåra med pälssläpp!
Vet inte om det är skillnad på årstider... kan det ha med garvningen att göra?? eller är vi slarvigare med vilthudar??( får ligga nån dag eller så före saltning??)
Ring ett garveri och fråga!!
mvh