Alternativ.nu
Odling => Frukt & bär => Ämnet startat av: Cordula skrivet 25 nov-09 kl 19:14
-
Jag bor i odlingszon 5 med starka vindar; funderar om Aronia är vinterhärdig hos oss? Har ni erfarenhet? Vet ni hur vinterhärdig den är?
-
Har ingen egen erfarenhet, men läst i Leif Blomqvist bok Trädgårdens bär, där finns sorter som är härdiga i zon 6 en är Aronia prunifolia 'Viking' . De bären är innehåller mycket C -vitamin + en hel massa andra vitaminer
-
Men om de skall odlas för bärens skull så finns det ju många mycket mera användbara bär i Leif Blomqvist bok.
-
Fördelen med aronia: stora bär , extremt lättplockade.
-
Fördelen med aronia: stora bär , extremt lättplockade.
Nyttiga som bara den ska de vara med!
-
Sedan är det gott att kunna variera lite, man vill ju inte bara dricka svart vinbärssaft jämt och ständigt.
-
Aronia är ju dessutom en fröjd för ögat :D Zon 5 ska den allt klara. Vind, blåst och vilda ungar oxå ;)
-
Nu blev jag lite nyfiken.
Har bara hört namnet aronia förut men aldrig funderat närmare på vilket slags buske det är.
I Åter 3/2008 finns en artikel om aronia och slånaronia.
-
Det tjocka skalet är beskt, och de är mycket syrliga. Kan möjligtvis användas till saft och sylt om de blandas med annat.
-
Jättegod till saft, innehåller massor av antioxidanter, ger en härlig färg. Blanda gärna i lite jordgubbar för att mildra syrligheten.
-
Kan verkligen tänka mig att saften blir god! Jag kokade sylt på enbart aronia i höstas och jag tycker den är god. Visst, lite kärv och grov i konsistensen är den, men smaken är god.
Tycker också det är en fördel att den mognar så sent på säsongen så man slipper försöka ta hand om allt på en gång. Löven blir dessutom så vackert röda på hösten.
Jag är väldigt nyfiken på att prova att färga textil med aronia så som det står i artikeln i Åter som Foppa skrev om!
-
Foppas fot- Vad vill du veta ;)?
-
Aronia är faktiskt jättevanlig i allmänna planteringar, på parkeringsplatser och liknande.
-
Pröva att göra gele. Hur gott som helst!
-
Aronia är faktiskt jättevanlig i allmänna planteringar, på parkeringsplatser och liknande.
Javisst, så är det. Snackade om Aronia på jobbet för ett tag sedan, ingen hade hört talas om det bäret.
Och sen var jag på möte i en annan byggnad en bit bort, och där står Aronia planterat i rabatten utanför :D Så jag plockade med en klase bär o visade mina kollegor.
Jag kan även intyga att löven är mycket vackra, slår det mesta faktiskt.
Sen häromdan slank jag in på plantagen, o dom reade ut bärbuskar, fick Aroniabuskar för halva priset, ca; 60 spänn för tre bärbuskar, helt klart dagens klipp :D
-
Jag har planterat 2 buskar och bor i zom7-8. Dom lever, men har tyvärr inte fått växa ifred! Rådjur, älg, hare och sork är de egentliga fiendena!
-
Jag var på besök på plantskola i Bulgarien där Aronia var en av storsäljarna. För att göra dem mer lättplockade så ympade man Aronia på rönnstammar så att de kom upp i bra höjd. Blev faktiskt rätt snygga träd av det. Nackdelen var tydligen att de hade kortare livslängd än en buske, har för mig att de sade ca 20 år.
MVH/S
-
hej,
vi har 60m aronia häck planterat enbart för bärens skull... ( och det fina rött hostfärg) Vi plockar hinkvis varje år och gör saft, glögg, gele, pajer, och sylt av de..... Om det finns över gillar höns det också....
Vi bor i vännäsby i en riktigt kallhåla det var -37 i år och de växer fint....
mvh
Jonathan
-
Bor själv i zon 7-8 nånting, och kan ha Aronia. 'Viking' funkar utmärkt, trots grader på ca -40 som värst förra vintern, men man måste komma ihåg att vi även har snö i stora mängder som skyddar buskarna från de riktigt kalla temperaturerna.
Cordula; Det du måste fundera på där du bor är om du har kall väta som kan bli tufft för buskarna att överleva, eller har du ett snötäcke som skyddar dem. Jag skulle tro att buskarna överlever (nästan) vart du än bor i vårt avlånga land, men det kan ju hända att man får hjälpa till och skydda dem om inte naturen kan hjälpa till själv.
Jag skulle prova om jag var du för buskarna har inte läst förtackningen om vart de är härdiga eller inte ;), och det brukar ofta funka hyfsat om man inte överdriver chansningen... Det är min erfarenhet i alla fall. ;D
-
hej,
vi har 60m aronia häck planterat enbart för bärens skull... ( och det fina rött hostfärg) Vi plockar hinkvis varje år och gör saft, glögg, gele, pajer, och sylt av de..... Om det finns över gillar höns det också....
Vi bor i vännäsby i en riktigt kallhåla det var -37 i år och de växer fint....
mvh
Jonathan
Hur pass tät blir den häcken? Vi skulle vilja plantera en häck som skydd mot lite blåst och har tittat på häggmispel eller bärhäggmispel som också tydligen ska få mycket ätbara bär.
-
hej,
den blir tätt om man klippa till den så att den blir buskig.... annars tycker jag att bärhäggmispel är finare och bären mer ätbar.....
mvh
Jonathan
-
hej,
den blir tätt om man klippa till den så att den blir buskig.... annars tycker jag att bärhäggmispel är finare och bären mer ätbar.....
mvh
Jonathan
Tack! Då kör vi som planerat tror jag.
-
Älskar Aroina. I zon 6 har två grannar rejäla buskar har säkert stått där i många år. Nuvarande hyresgäster visste inte om att de går att äta nu vet de även om ytterligare en granne gillar dem bäst. Själv har jag satt lite olika sorter och skall fylla på med nya buskar. Roligare och lätta att plocka. Snön ligger fortfarande kvar men de verkar tåliga även för kalla vintrar.
Gör sylt på en del och torkar resten och lägger på yoghurten.
Här i 08 finns Aronia höga ca 2 m skyddat läge utanför porten men det är bara jag som plockar.
-
Aronia Melanocarpa är en av de mest tåliga växterna som finns, den klarar verkligen både torka, vatten och frost bra. Sedan är det så att des kallare den har vuxit, des fler antioxidanter finns det i bären vilket är ett av skälen till att aronia har börjat användas så mycket. Aronia Melanocarpa har vita blommor och bladlöven är väldigt vackra på hösten - de lyser i rosa-orange-rött-purpur!
Vi gör juice utav de KRAV-odlade bären och dricker ½ dl per dag, det är gott både i smoothies och i salladsdressinger och som hälso- och skönhetsdryck. Jag älskar Aronia och har därför planterat dem på de ställen där det finns mest vind och frost som skydd för andra växter, jag har flätad grenarna på ett konstnärligt sätt på vissa av dem - de mår bra oavsett hur vi än har gjort, men det tar några år innan de blir riktigt stora.
-
Är det ngn som vet var jag kan finna information hur man ska gå till väga för att färga garn med Aronia?
-
Jag tycker aronia växer rätt så långsamt. Mina två ger bra med bär, men de är inte direkt större än för ett par år sen när jag planterade dem.
-
.... växtfärgning vet jag inte så mycket om.... men ska lära mig mer någon gång..... sök växtfärgning här på forumet.... skulle bli förvånad om det inte finns information.... vad man använder för växt att färga med kan väl inte vara någon större skillnad....
Alla buskar och träd växer neråt först och rotar sig ordentligt..... sedan växer de uppåt, så att vi ser det.... skulle tro att dina Aronia-buskar sätter fart i år eller kanske nästa år.
Tjingeling på er båda :D
-
Aronia er svært sunt (hälsosamt), og er en kommende stjerne blant helsekostfanatikere. Kanskje verdt å satse på som yrkesdyrker? Jeg har noen busker og fryser og lager vin av bærene. Jeg har hørt at det skal være det beste hagebæret for vin, men er litt i tvil. Jeg har lest at mye av antioksydantene forsvinner ved oppvarming, derfor bør de heller fryses enn kokes. Vet ikke om det stemmer.
-
hej,
vår aronia häck är 4 år gammal och 2,5 m hög.
rårörd aronia saft är bland det godaste som finns.
vi ska plocka bort 10m i år om någon behöver buskar??
bor i umeå
mvh
Jonathan