Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Stadsbarn skrivet 25 nov-09 kl 10:21

Titel: Nya regler from 1 dec
Skrivet av: Stadsbarn skrivet 25 nov-09 kl 10:21
Detta intressanta och positiva besked har jag fått vid
förfrågan hos rådgivare på Eldrimner!


Citat: "Från och med 1 december ändras livsmedelslagen. Då behövs det för
nästan alla verksamheter bara att man gör en anmälan. Godkännandet
blir bara kvar för slakterier och andra verksamheter som tillverkar
animala livsmedel och som sedan säljer till olika återsäljare.

Det finns inget hinder att kunna använda sitt eget kök hemma för
livsmedel.
Krav ställs naturligtvis på att hantering ska vara säker och hålla god
livsmedelshygien. Det kan vara problem med husdjur och annat, men det
mesta går säkert att lösa. Det finns idag godkända verksamheter som
erbjuder tre-rätters menyer och som använder sitt eget kök hemma."

Jag ställde en förtydligande fråga om vad som gäller vid osttillverkning
eftersom det är animaliskt livsmedel.


Citat:"Godkännande enligt det nya behövs inte när man säljer genom egen gårdsbutik
eller direkt till konsument eller till lokala butiker och restauranger "
Titel: SV: Nya regler from 1 dec
Skrivet av: Mushi skrivet 25 nov-09 kl 10:44
Mycket intressant nyhet! Försökte surfa fram lite mer information men hittar inga klara besked. Eller rättare sagt, i vissa kommuner verkar det vara klara besked om att "Från om med den 1 december 2009 försvinner kravet på godkännande av vissa livsmedelsanläggningar". Gäller det alla kommuner eller bara vissa?? Vet du var man kan läsa den nya lagen? (Livsmedelsverkets hemsida tänker man ju, men jag hittar den inte där)
Titel: SV: Nya regler from 1 dec
Skrivet av: Stadsbarn skrivet 25 nov-09 kl 12:13
Detta är alltså en förändring i livsmedelslagen, så då gäller det för alla kommuner! Borde finnas något på Livsmedelsverkets hemsida kan man tycka...
Titel: SV: Nya regler from 1 dec
Skrivet av: Lars Pers Maria skrivet 26 nov-09 kl 01:11
Har idag varit på kurs om livsmedelshygien med Per Nilsson från Eldrimner som kursledare. Det han sa bekräftar det som skrivits ovan. Toppen!!!
Man behöver bara anmäla livsmedelsanläggning. Ingen registrering, inga ritningar mm. Ok att sätta igång 10 dagar efter anmälan om man inget hört.

och Per är fantastisk! Vi som är på gång har en enorm nytta av honom. Tveka inte att kontakta honom om du undrar nå't. Titta på www.eldrimner.com

Tror inte min kommun har en aning om detta...
Titel: SV: Nya regler from 1 dec
Skrivet av: Mushi skrivet 26 nov-09 kl 08:50
Nu kan jag inte det här i detalj men har det inte varit så att man a) ska anmäla till och få sin lokal godkänd av miljö/hälsa på kommunen och b) om man är primärproducent ska ansöka om tillstånd hos Länsstyrelsen?

Det skulle då innebära att man ansöker till Länsstyrelsen med HACCP-plan, ritningar etc men slipper gå vändan med kommunens miljö och hälsa. Eller? Mejeriverksamhet är kanske inte primärproduktion? Vad heter det då och ska det inte alls ansökas hos Länsstyrelsen?
Titel: SV: Nya regler from 1 dec
Skrivet av: Angelika skrivet 26 nov-09 kl 10:06
Ah, det låter jättefint !

jag mailat med en kompis som har genom jobbet kontakt till miljö och bygg, det verkar stämmer, allt det. Och hon ringde till sin Livsmedelinspektör -som inte tyckte om det hela alls (det säger mycket..)

Nu kan jag inte det här i detalj men har det inte varit så att man a) ska anmäla och få godkänd sin lokal till miljö/hälsa på kommunen och b) om man är primärproducent ska ansöka till Länsstyrelsen?

Det skulle då innebära att man ansöker till Länsstyrelsen med HACCP-plan, ritningar etc men slipper gå vändan med kommunens miljö och hälsa. Eller? Mejeriverksamhet är kanske inte primärproduktion? Vad heter det då och ska det alls ansökas hos Länsstyrelsen?

Nej ingen ansökning, som Maria skriver här ovan, ingen registrering, inga ritningar, bara anmäla och sätta igång efter 10 dagar.

Enligt min väninna, om dom (inspektörena) senare kontrollerar och ställer orimliga krav (vilket dom ju kan göra nu) då är det bara att överklaga och lungt producerar vidare...  om jag fattat det rätt.

Titel: SV: Nya regler from 1 dec
Skrivet av: faile skrivet 26 nov-09 kl 11:49
Hadde det vore ei slik lov i Norge også... Heldiggriser:) Kioskvarer er det einaste jeg får lov å selle, og en og annen svele, vaffelkake...
Titel: SV: Nya regler from 1 dec
Skrivet av: V-kaos skrivet 26 nov-09 kl 14:49
Fantastiskt att de har tagit sitt förnuft till fånga!  :D
Det började ju bli löjligt som det var när folk inte ens kunde baka bullar för försäljning till stöd för barnens fotbollsklubb osv....

Om någon har en länk direkt till lagtexten eller liknande, eller var man kan hitta informationen hos livsmedelsverket så är jag intresserad av att veta.

Nu befinner jag mig förstås i fel land för tillfället, men det kan vara en bra start för att luska ut vad som kan göras härifrån också och sen exportera till Sverige. (Men då gäller säkerligen Portugisiska regler för tillverkningen ändå vilket betyder separat godkänt kök osv...)

Men men, det kan ju vara värt att veta var jag kan börja att kolla upp detta.

EU-regler generellt någon?

Titel: SV: Nya regler from 1 dec
Skrivet av: sydtobak skrivet 28 nov-09 kl 12:54
Hittade följande efter lite letande. http://www.slv.se/upload/dokument/lagstiftning/2009/2009_5_Livsmedelshygien.pdf
Har dock inte jämfört med den gamla lagtexten vars paragrafer är strukna.
Titel: SV: Nya regler from 1 dec
Skrivet av: mille skrivet 28 nov-09 kl 13:11
Det låter ju nästan för bra för att vara sant.... :D Jag kokar ju sylt och annat i liten skala hemma i mitt kök, men har varit noga med att inte göra mer än jag får. Nu börjar jag närma mig det tak som finns i vår kommun och har börjat fundera på godkända lokaler, men då kanske det inte alls behövs?



Titel: SV: Nya regler from 1 dec
Skrivet av: mille skrivet 28 nov-09 kl 13:22
Läste i lagtexten också och det känns så himla bra!! Det gör det ju plötsligt möjligt att faktiskt få igång en verksamhet utan stora investeringar!


 :D :D :D :D :D
Titel: SV: Nya regler from 1 dec
Skrivet av: Han i Skogen skrivet 02 dec-09 kl 20:37
Så m.a.o skulle jag kunna hitta på ett företagsnamn, starta gårdsbutik tex "Sylt O Sånt"  börja tillverka sylt gele ja lite av varje och sedan sälja på bara,utan en massa krångel.
Titel: SV: Nya regler from 1 dec
Skrivet av: Stadsbarn skrivet 03 dec-09 kl 08:56
Om man utgår från att du redan är registrerad företagare, ja! Men du måste först anmäla din verksamhet till kommunen. Givetvis gäller sedan alla hygienkrav, HACCP, även för dig. Får du kontoll av kommunen måste du uppfylla kraven. Annars kan du bli tvingad att slå igen!
Titel: SV: Nya regler from 1 dec
Skrivet av: take skrivet 04 dec-09 kl 18:16
Så m.a.o skulle jag kunna hitta på ett företagsnamn, starta gårdsbutik tex "Sylt O Sånt"  börja tillverka sylt gele ja lite av varje och sedan sälja på bara,utan en massa krångel.

Nja,

Hitta på ett namn
registrera firman hos skattverket
registrera sin verksamhet hos kommunen
Göra upp en haccp-plan, den behöver inte vara stort för de flesta verksamheter
vänta 10 dagar
starta produktion
Titel: SV: Nya regler from 1 dec
Skrivet av: sydtobak skrivet 05 dec-09 kl 11:45
Nja,

Hitta på ett namn
registrera firman hos skattverket
registrera sin verksamhet hos kommunen
Göra upp en haccp-plan, den behöver inte vara stort för de flesta verksamheter
vänta 10 dagar
starta produktion
Vet inte om kommunen kräver registrering?
För skatteverket kan du köra det som hobbyverksamhet om vinsten ligger under ca: 30000/år
Beskattning sker då i inkomstslaget tjänst och inte i näringsverksamhet.
Mycket enklare redovisning
Titel: SV: Nya regler from 1 dec
Skrivet av: take skrivet 12 dec-09 kl 14:23
Vet inte om kommunen kräver registrering?
För skatteverket kan du köra det som hobbyverksamhet om vinsten ligger under ca: 30000/år
Beskattning sker då i inkomstslaget tjänst och inte i näringsverksamhet.
Mycket enklare redovisning


Sant, däremot kan man inte dra av investeringar då.
Titel: SV: Nya regler from 1 dec
Skrivet av: sydtobak skrivet 12 dec-09 kl 23:46
Sant, däremot kan man inte dra av investeringar då.
Jodå, du gör en avskrivningsplan.
Det normala är på fem år.
Titel: SV: Nya regler from 1 dec
Skrivet av: Dakrish skrivet 31 dec-09 kl 20:26
Kanske lite korkad fråga, men gäller detta också tvålproduktion? Jag har tidigare inte riktigt fattat varför jag måste hyra en separat lokal för att tillverka tvål som ska säljas, när jag har precis samma ingredienser och procedur i mitt eget kök.
Titel: SV: Nya regler from 1 dec
Skrivet av: ieenilorac skrivet 31 dec-09 kl 20:46
Men hur var det, nu får man ha flera hobbyverksamheter, som var och en får nå upp till 30 000, eller är det totalt för alla hobbyverksamheter, måste läsa på lite här känner jag. Är det 30 000 per hobbyverksamhet borde man kunna ha Sylt, Marmelad, Chutney mm som skilda verksamheter  :P.
Titel: SV: Nya regler from 1 dec
Skrivet av: sydtobak skrivet 02 jan-10 kl 20:43
Men hur var det, nu får man ha flera hobbyverksamheter, som var och en får nå upp till 30 000, eller är det totalt för alla hobbyverksamheter, måste läsa på lite här känner jag. Är det 30 000 per hobbyverksamhet borde man kunna ha Sylt, Marmelad, Chutney mm som skilda verksamheter  :P.
Jag tror det är totalt belopp. Men ring skatteverket, de har betalt för att svara på svåra frågor och gör det gärna.
Titel: SV: Nya regler from 1 dec
Skrivet av: Grendela skrivet 15 jan-10 kl 20:35
De nya reglerna innebär inte så stora skillnader egentligen. Tidigare kontrollerade kommunen livsmedelsanläggningen innan man fick starta, nu kontrollerar dom efter att man startat.
Detta innebär att det är otroligt viktigt att man vet vad man gör och följer kommunens och livsmedelsverket regler, så man inte startar upp något som kommunen sedan inte kommer att godkänna. Då riskerar man att få slå igen.





Titel: SV: Nya regler from 1 dec
Skrivet av: Skytten skrivet 03 maj-10 kl 13:32
Lagen bör anpassas till verkligheten!  Där jag bor har man tillåtit mig att slakta fjäderfä i köket. Pga att jag sålt i liten skala till konsument, har man bara krävt noteringar för att kunna uppfylla spårbarheten.
Titel: SV: Nya regler from 1 dec
Skrivet av: louise skrivet 03 maj-10 kl 13:58
Vaa?? Har du ett fjäderfäslakteri i ett livsmedelskök? Eller tom i ditt privata kök??

Vill du omedelbart pm.a mig och berätta vad man ska göra för att få igenom det och hur din egenkontrollplan ser ut.
Titel: SV: Nya regler from 1 dec
Skrivet av: Skytten skrivet 03 maj-10 kl 14:09
Jag behöver inte PM:a, man anser att den omfattning som det handlar om, är ringa, och det förekommer inte i vår kommun så mycket problem, som faktiskt i  större anläggningar.  Villkoret är privat, lokal försäljning i liten skala. Oh ja ett vanligt kök, där folk vanligen tillreder sin mat, utan att bli sjuka.
Egenkontroll finns, men den är inte utsatt för kontroll av myndigheten, så länge villkoret för småskalighet finns, och spårbarheten finns.  Jag säljer väldigt lite, under hundra fåglar/år.
Titel: SV: Nya regler from 1 dec
Skrivet av: louise skrivet 03 maj-10 kl 14:24
Okej, om du inte vill pm:a, kan du tänka dig att lägga ut din egenkontrollplan här?

Jag begriper inte hur den ser ut. Avlivningsrum? Ren och oren sida? Salmonellarisker? Nedkylning?   

Dessutom skulle jag behöva exakt vilket "objekt" du är, för att kunna hänvisa när min miljöchef får spel.
Titel: SV: Nya regler from 1 dec
Skrivet av: Skytten skrivet 03 maj-10 kl 14:41
Okej, om du inte vill pm:a, kan du tänka dig att lägga ut din egenkontrollplan här?

Jag begriper inte hur den ser ut. Avlivningsrum? Ren och oren sida? Salmonellarisker? Nedkylning?   

Dessutom skulle jag behöva exakt vilket "objekt" du är, för att kunna hänvisa när min miljöchef får spel.

Objektet kan jag inte bjuda på.   Nu vet jag inte var du bor och hur byrokrater handlar där.
Jag är medveten om att de om de ville skulle kunna stoppa  mig, men de har en inställning att småskajlighet är bra, och få blir sjuka pga hemslakt, problemet finns i storskaligheten

Allt det du beskriver om vad du måste ha, krävs inte i praktiken här.

Jag avlivar utomhus, plockar vid köksvasken och kylrum?, kunden tar den direkt, och bor nästgårds.

Får vi behålla en myndighet, som inte styr uppifrån, utan begriper sig på att människan är ratioinell och kan ta ansvar, så kommer det att bli lättare för småskaligheten.
Subsidiaritetsprincipen är en viktig tanke, hur vet en byrokrat om det sköts väl i köket eller fabriken?

Titel: SV: Nya regler from 1 dec
Skrivet av: louise skrivet 03 maj-10 kl 14:42
Det var ju tråkigt att du inte vill dela med dig, det gör att vi andra inte kan starta likadan verksamhet. Din kommun är antagligen hysteriskt unik, och det är trist att vi andra inte kan få samma chans. Men jag förstår ändå din rädsla.

Titel: SV: Nya regler from 1 dec
Skrivet av: Stadsbarn skrivet 05 maj-10 kl 08:36
Kolla denaa länk hos Eldrimner. Kan det vara till någon hjälp?  http://eldrimner.com/core/files/8665.JTI-rapp%20Branschriktlinjer%20småskalig%20slakt.pdf (http://eldrimner.com/core/files/8665.JTI-rapp%20Branschriktlinjer%20småskalig%20slakt.pdf)