Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Stadsbarn skrivet 22 nov-09 kl 10:06

Titel: Lagring av ost
Skrivet av: Stadsbarn skrivet 22 nov-09 kl 10:06
Är det någon som har några tips på hur man bäst kan lagra sina hemmaystade ostar?
Olika ostar kräver ju olika temperatur. Just nu sprider jag ut ostarna på alla möjliga ställen i hemmet.
En ost ska i början lagras i 18 grader, en annan i 7, en tredje i 12 osv. Så småningom kan man ju sedan lägga dem i kylen. Tror ni att det funkar med en kyl / sval (där man bara förvarar ost) som man försöker att dela upp temperaturmässigt? Hur gör man för att öka fuktigheten?
Titel: SV: Lagring av ost
Skrivet av: Gruff skrivet 22 nov-09 kl 10:29
Jag hade en läskkyl. Och så gjorde jag en sort i taget i perioder och ändrade tempen efter det. Slutförvaringen hade jag i en annan kyl. Man kan lägga en långpanna med vatten, som man ställer tegelstenar i för fuktens skull.
Titel: SV: Lagring av ost
Skrivet av: Uddabudda skrivet 15 mar-11 kl 22:50
Detta undrar jag också! Har fullt sjå att försöka hålla 14-18 grader för lagring av min första hårdost just nu, jättesvårt! Funkade bra i ett svalare rum så länge det var relativt kallt ute men så fort vårsolen började skina så var det svårare
Titel: SV: Lagring av ost
Skrivet av: Uddabudda skrivet 16 mar-11 kl 15:01
Först blev osten torr, lade då lite plast över vilket fick möglet att komma. Skrapade bort det och har penslat med saltlösning då och då och tog bort plasten. Sedan har den sett jättefin ut fram till i dag då jag vände på den, fullt med mögel på undersidan. En del hade letat sig in en bit och var lite svårt att få bort, gjorde så gott jag kunde och penslade med brännvin. Men vad gör jag nu är frågan? Har inte lyckats hitta något bra utrymme med rätt temperatur i huset. I jordkällaren är det knappt frostfritt. Dessutom behöver den ju nästan kunna hänga i något slags nät runtomkring sig för att det inte ska bli för tätt på undersidan?

Har nu hängt den i en nätanordning i kylskåpet, men där är bara 6 grader...avstannar hela mognadsprocessen då?
Titel: SV: Lagring av ost
Skrivet av: Uddabudda skrivet 05 apr-11 kl 11:06
Nu ger jag snart upp! I kylen blev osten torr och hård, tog ut den i rumstemperatur igen med följden att den blev mjuk och svettig....nu har den åkt in i kylen igen fast i en plastpåse...

Hur gör man egentligen när man inte har tillgång till kyl med lämplig temperatur?
Titel: SV: Lagring av ost
Skrivet av: ninna b skrivet 05 apr-11 kl 11:59
Man får ta en medelväg.....försök hålla sådär 8-9 grader.
Har du osten i ditt sval/kylskåp så låt den ligga direkt på gallret. Ta ut den med jämna mellanrum och skura osten. Kallt rinnande vatten och en bra borste, det tar bort mögel och återfuktar ytan på osten.
Efter ett par månader kan du plasta in.
Titel: SV: Lagring av ost
Skrivet av: Djursam skrivet 11 apr-11 kl 22:44
Mot mögel oljar (torkar med trasa och matolja) jag mina ostar.
Blir jätte bra.