Alternativ.nu

Djur => Får => Fårslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: bacillen skrivet 18 nov-09 kl 21:51

Titel: Hur länge??
Skrivet av: bacillen skrivet 18 nov-09 kl 21:51
Vad är den längsta tiden ni låtit slaktade lamm hänga för att möra?
Vi har slaktat och i några dar efteråt var det så kallt att köttet(enligt makens nyinköpta mörningsmojäng) inte mörades alls.
Köttet hade hängt i 8 dygn nu när vi styckat och fryst det.(enligt mörningsmojängen 40 dygnsgrader) Det var fräscht och luktade gott, men man undrar ju...

Så skräm upp mig nu! Har vi sabbat vårt kött?
Titel: SV: Hur länge??
Skrivet av: hustran skrivet 18 nov-09 kl 23:20
Nej,inte har ni "sabbat" köttet, tvärtom. Vi har ibland haft får hängande upp till 10-14 dar. I rätt temp. och bra miljö har det bara varit possitivt med låååång hägning. Doftar det bra så är det bra.
Titel: SV: Hur länge??
Skrivet av: Wisteria skrivet 18 nov-09 kl 23:33
Jag har aldrig hängt slaktade lamm! Men det förstår jag nu att man förståss ska. Vad är det för mörningsmojäng ni har?
Titel: SV: Hur länge??
Skrivet av: Birgit skrivet 19 nov-09 kl 07:52
Jag har aldrig hängt slaktade lamm! Men det förstår jag nu att man förståss ska. Vad är det för mörningsmojäng ni har?

Hängmörning ;)
Titel: SV: Hur länge??
Skrivet av: Wisteria skrivet 19 nov-09 kl 08:08
Hängmörning ;)
;D
Jag har stoppat ner mina i frysen direkt... hemslaktar bara det finaste yngsta, de gamla får åka iväg.
Titel: SV: Hur länge??
Skrivet av: MonaW skrivet 19 nov-09 kl 08:22
Jag har hört (och läst) att lamm inte alls behöver hänga för att möras. Det räcker att de hänger tills de har kallnat, kanske ett dygn.
Titel: SV: Hur länge??
Skrivet av: hustran skrivet 19 nov-09 kl 10:01
Vi äter väldigt gärna de de tackor som är 1-3 år. Mycket bra kött, faktiskt bättre än lammen. Prova. Det är synd att man bara propagerar för lammkött och" fnyser" åt det läckra fårköttet. Endast invandrare förstår det tydligen. Vi tar även äldre tackor i bland kanske därför vi hänger så länge. Jämför med skjutna djur, hjort ,älg och rådjur. Där äts äldre djur och hängs länge med fördel.
Titel: SV: Hur länge??
Skrivet av: Charlotte skrivet 19 nov-09 kl 10:15
Vad är det för mörningsmojäng ni har?
Det undrar jag också :) Är det någon mojäng som mäter temperaturen och räknar ut hur länge köttet ska hänga?
                                      Mvh
                                    Charlotte
Titel: SV: Hur länge??
Skrivet av: Stadsbarn skrivet 19 nov-09 kl 11:05
När man hänger vilt har jag fått lära mig på en styckningskurs att de ska hänga i 40 (vissa säger 60) dygnsgrader för att möras. När jag gjorde samma sak med mina lamm första året blev de för torra. Så nu gäller 1-2 dygn för oss. Våra utländska bekanta menar att lamm ska hängas högst 1 dygn.
Titel: SV: Hur länge??
Skrivet av: Birgit skrivet 19 nov-09 kl 11:07
Snarare en gammal kunskap ;) Inget som scan känner till iaf.

Håller helt med hustran. Vi åt ofta gamla finullstackor, som var 8-10 år, inget problem alls. Gutar är också toppenbra som äldre. Rosor har jag inte kunnat testa än, de är så himla friska :-\
Det är en liten hysteri i detta land med att bara äta lamm. Ska man nu tala om lamm, så tycker jag att de är bättre om de ligger mellan 1 - 2 år. Lite mognare och bättre.
Titel: SV: Hur länge??
Skrivet av: Birgit skrivet 19 nov-09 kl 11:18
När man hänger vilt har jag fått lära mig på en styckningskurs att de ska hänga i 40 (vissa säger 60) dygnsgrader för att möras. När jag gjorde samma sak med mina lamm första året blev de för torra. Så nu gäller 1-2 dygn för oss. Våra utländska bekanta menar att lamm ska hängas högst 1 dygn.
Det viktigaste är ju att man inte skadar hinnorna. Torra, innebär det brist på vatten? För det avdunstar ju. Att häng möra är ju en gammal tradition, visst är lamm hyfsat möra, men jag tycker köttet blir bättre i smak och konsistens. Är de utländska vännerna söder ifrån? I så fall kan jag förstå att de inte vill hänga längre.
Sedan blir ju köttet (musklerna) segare ju mer och längre de används, så om djur står inne och käkar kraftfoder blir ju musklerna inte använda, bara upp-pumpade, då behövs säkert inte mörning.
Djur som är ute och rör på sig, speciellt en längre period, kan med fördel häng möras, likt viltkött enligt mig ;)
Titel: SV: Hur länge??
Skrivet av: bacillen skrivet 19 nov-09 kl 15:29
Tack för svar!

"Mörningsmojängen" är en mörningstimer. Den mäter temperatur och räknar(åt latmaskar ;) ) ut hur länge köttet ska hänga för att komma upp i 40 dygnsgrader.

I dag ska första färsen smakas!
Titel: SV: Hur länge??
Skrivet av: Mårten Swärd skrivet 19 nov-09 kl 15:52
Jag har kört lite på känn när jag låtit mina lamm hänga för mörning.. De jag tog för några veckor sedan fick hänga mellan 5 och 7 dagar och de blev mkt bra. Har dem hängandes på logen och utetemperaturen var väl mellan -2 och 8 grader på en höft, något varmare inne i logen kanske.
Titel: SV: Hur länge??
Skrivet av: ulfg skrivet 19 nov-09 kl 19:03
Allt kött bör möras - även kött som är mört från början, som lamm. Mörning handlar inte bara om att göra kött mört, det är även en kemisk mognadsprocess, ensymer bildas, mm. 40 dygnsgrader skall man komma upp i. Man räknar såhär: Om det är 10 grader varmt behöver köttet hänga 4 dygn. Om det är bara 2 grader varmt behöver köttet hänga 20 dygn. Om det är 5 grader: 8 dygn, osv. Dra en viltsäck över den hängande kroppen. Tvingade grannen i höstas att låta den skjutna älgen hänga i 13 dygn. Trodde det var förstört innan vi styckade men blev helt  lyrisk efteråt. 
Titel: SV: Hur länge??
Skrivet av: småbrukartanten skrivet 23 nov-09 kl 11:50
Allt kött bör möras - även kött som är mört från början, som lamm. Mörning handlar inte bara om att göra kött mört, det är även en kemisk mognadsprocess, ensymer bildas, mm. 40 dygnsgrader skall man komma upp i. Man räknar såhär: Om det är 10 grader varmt behöver köttet hänga 4 dygn. Om det är bara 2 grader varmt behöver köttet hänga 20 dygn. Om det är 5 grader: 8 dygn, osv. Dra en viltsäck över den hängande kroppen. Tvingade grannen i höstas att låta den skjutna älgen hänga i 13 dygn. Trodde det var förstört innan vi styckade men blev helt  lyrisk efteråt. 

Här gjorde jaktlaget ungefär samma sak med en skjuten älgtjur den hängde nog vid pass 14 dagar. Det vann köttet enormt mycket på!
Höstslakt hemma av lamm de brukar alltid hänga mellan fem o åtta dagar. Det gör ju att smakerna utvecklas också i köttet inte bara att det blir mörare.
Titel: SV: Hur länge??
Skrivet av: Fåraherden skrivet 24 nov-09 kl 13:44
Älg och nöt kan hänga betydligt längre än får

Tre-fyra dagar har jag väntat, det är bra, men åtta anser jag vara i längsta laget för lamm.
Titel: SV: Hur länge??
Skrivet av: hallstabonden skrivet 26 nov-09 kl 19:28
Nog skall det hänga alltid...
Vi slaktade en enorm tamtjur för ett antal år sedan.Låren från denna tjur hängde i 6veckor!!!!
Då i kylrum med perfekt styrd temp samt luftfuktighet!Detta är VÄLDIGT VÄLDIGT noga vid så lång mörning.Har du inte rätt luftfuktighet då torkar köttet.Själv har jag ett "kallrum" i källaren där jag hänger mina lamm.Dom som jag har behållit själv nu (4st) fick hänga i 9 dygn med 8c.Höll lite lagom fuktighet med att vattna på betonggolvet var tredje dag.Kan ju tala om att köttet smakar suveränt bra!!

Hallstabonden
Titel: SV: Hur länge??
Skrivet av: hustran skrivet 26 nov-09 kl 21:49
Vi har just hängt våra  ungtackor i ca. 8 dygn. Det har varit lite varmt. ca. 9 gr. men luftigt. Fann en svag doft av "för länge" men sprayade med ättiksvatten innan styckning. Det är suverent. Använder det också på vilt.