Alternativ.nu
Djur => Får => Utfodring av får => Ämnet startat av: Torsabjörke skrivet 18 nov-09 kl 08:26
-
Hej. Jag har köpt in storbalar med hö. Nu ett par veckor in i första balen märker jag att höet är vitprickigt och luktar lite surt. Det kommer även värme ur balens oöppnade del. Hur känsliga är fåren för detta kan jag fortsätta eller ska jag byta balarna direkt?
Ha det bra!
-
Jag skulle inte ge fåren detta hö.
-
Hö el hösilage ??
-
När det kommer värme så är det ett tecken på att balen håller på att ruttna/kompostera. Jag hade inte heller gett det till mina får. Sen som Klipparn är inne på är det hö eller hösilage? Det brukar vara hösilage som bränner. Speciellt nu när det är så varmt ute. Ja i alla fall i här i Blekinge. Då bör en bale konsumeras inom några dagar. Är det hö så låter det som om det inte varit tillräckligt torrt när det rullades. Det är väldigt svårt att få hö tillräckligt torrt för att rulla i storbale och om man då plastar så måste det var helt tätt.
-
Håller med. Jag skulle inte heller ge detta hö till mina djur.
-
Hej!
Det är hösilage, glömde att skriva det. Jag kommer att ringa bonden om nya balar. Måste den konsumeras inom ett par dagar även om den är täckt?
Tack för svaren!
-
Jag skulle säga att det beror på temperaturen. Kanske också på ts? Våra balar ligger runt 55%.
Vi brukar ha våra öppna i fyra-fem dagar utan problem på vinterhalvåret, det är den tid det tar för balen att bli uppäten hos oss. Kornas bal är öppen längre (de är bara tre..) och den brukar inte heller bli dålig.
-
Ensilaget är mögligt och bör inte ges till får. Ensilage av bra kvalité håller mer än ett par dagar i öppnat skick på vinterhalvåret.
-
Hej!
Det är hösilage, glömde att skriva det. Jag kommer att ringa bonden om nya balar. Måste den konsumeras inom ett par dagar även om den är täckt?
Tack för svaren!
Ja, det är som mille skrev olika. Att en bale blir dålig inom två dagar är egentligen inget konstigt ifall det är varmt ute. Min erfarenhet är att det behöver vara kallare än 4-5 plusgrader för att en bale ska hålla sig lite längre. Är det minusgrader så håller den en vecka utan problem. Men, att den skulle hålla flera veckor kan man inte räkna med och att klaga till bonden gör man bara ifall den är dålig när man öppnar den. Man kan tänka sig att en hösilageboll är som en konservburk. Så fort man öppnar den så börjar nedbrytningen. Om man öppnar en burk med vita bönor och förvarar den i samma temperatur som hösilagebollen så är man kanske inte så sugen att äta den efter en vecka eller två? ::)
Om man inte har fler djur än att en hösilagebale blir uppäten inom 4-5 dagar så är tipset att leta efter torrhö i småbal istället alternativt hösilage i småbal.
-
Tråkigt, vi har planerat vintern med storbalar. Det fungerade jättebra förra året med färre djur och utan förmultning. Då hade vi den ute i hagen men i år hade vi tänkt servera då det blev så mycket spill. Jag får väl börja leta småbalar.
Tack allihop!
-
Min erfarenhet är att vitprickigt på balen är inget "farligt " mögel. Lite "surt" kan det lukta om ensilage och mina får gillar när ensilaget är lite varmt, bästa sorten säger dom. Tja, så kan det vara.
En god ledstjärna är att om fåren inte äter det, så är det inte bra ;-) De vet absolut bäst!!!
Sen ska det inte lukta ammoniak, eller "vasst" (stickande). Inget synligt mögel (förutom just vita prickar, stora som knappnålshuvuden) och absolut ingen jord i ensilaget. Se upp med gult, grönt eller rött mögel :o Det har jag faktiskt fått i levererade balar. Då var jag inte go att tas med >:( :o
-
Fåren äter ju med god aptit, ingen av dom ratar maten. Så jag kanske avvaktar ett tag till. Tack!
-
Om det vitprickiga är just prickar (knappnålshuvuden som någon skrev) är det troligen jäst-urfällning, drabbar oftas torrt ensilage. Detta är helt ok att fodra med.
Däremot får inte prickarna vara "luddiga" för då är det mögel (eller om det luktar mögel förstås). Är det bara lite mögel så tar man bort det som är drabbat och fodrar med resten, är det en större härd som dessutom går inåt i balen så skulle kan nog fundera på att kassera balen.
Om du tar ett par av prickarna och gnider dom mellan fingrarna lite lätt och luktar, så tror jag att du kommer att känna en svag, svag jästlukt.
Om du har möjlighet till det skulle jag sprida ut balen så att värmen avtar, det är när det ligger tätt packat som det går värme i balar. Vid utspridning avtar detta direkt.
Jag har mina balar öppna i en vecka så här års utan problem (ca +5 till +8 grader), mitt i vintern har jag haft balar upp till 10 dagar. Man får bara hålla koll på värme och slänga det som är kvar när man märker att det inte är lika bra längre.
-
Jag försöker undvika att ge allt ensilage som har någon form av prickar till fåren, det tyder på att syre kommit in i balen och då kan det ha växt Listeriabakterier, något får är extremt känsliga mot.
Mvh
Charlotte
-
Kan det inte växa Listeria i alla fall, även om det inte kommt in syre i balen?
Jag trodde att Listerian växer för att det kommit med föroreningar i balen (Listeriabakterier i samband med mus-lik, jord, avföring etc.)
-
Kan det inte växa Listeria i alla fall, även om det inte kommt in syre i balen?
Jag trodde att Listerian växer för att det kommit med föroreningar i balen (Listeriabakterier i samband med mus-lik, jord, avföring etc.)
Listeria kommer in i balen med jord och kan överleva och växa i den sura miljön om den får syre.
Botulismbakterier som kommer in med döda djur växer i syrefri miljö.
Om jag nu fattat rätt ;)
Mvh
Charlotte