Alternativ.nu
Övriga ämnen => Ekonomi => Ämnet startat av: Gurkan82 skrivet 17 nov-09 kl 20:26
-
Går det ens att klara sig på det när man har så lite pengar kvar? jag går på soc och haft dumma oväntade utgifter som gjort att pengarna dragit ::)
Jag har en del grönsaker,knäckebröd linser,mungbönor lite kryddor ris tror jag att jag också har.. + lite potatis hemma så jag är inte helt tom men ändå..
Jag vill gärna köpa en ostbit men vad kan jag köpa sen som är billigt så det räcker?
Jag är vegetarian också.
Och är det så mycket billigare att baka eget bröd än att köpa? vill helst baka utan smör och mjölk då det blir lite dyrare..
När jag skriver slutet av månaden så menar jag till den 25-26 november:)
Tips skulle uppskattas jätte mycket!
/Gurkan
-
Gå till slakteri och be att få "slaktrens", dvs ben + köttdelar kvar (allt kött försvinner inte vid slakt, detta slängs ofta ihop med ben). Brukar säljas riktigt billigt (ett par kr/kg) och detta kan du koka gryta på (protein = bra att få i sig).
Bröd, mättar men gör att du snabbare blir hungrig. Dra ned på kolhydrater, de livsmedel som ökar blodsocker. När blodsockernivån sjunker, blir kroppen sugen på mer mat.
Fråga din närbutik/livsmedelsbutik OM du kan ta frukt/grönt som inte platsar på "hyllan" och annars ska kastas. Det kostar gratis :)
/Patrik Berggren
-
170kr räcker till MASSOR av nudelpaket. Du överlever lätt på nudlar tills du får pengar igen. Gröt är billig mat också. Pasta och ketchup går att leva på det med.
Tro mig, 170kr är ganska mycket pengar om man köper rätt saker.
-
Gå till slakteri och be att få "slaktrens", dvs ben + köttdelar kvar (allt kött försvinner inte vid slakt, detta slängs ofta ihop med ben). Brukar säljas riktigt billigt (ett par kr/kg) och detta kan du koka gryta på (protein = bra att få i sig).
Bröd, mättar men gör att du snabbare blir hungrig. Dra ned på kolhydrater, de livsmedel som ökar blodsocker. När blodsockernivån sjunker, blir kroppen sugen på mer mat.
Fråga din närbutik/livsmedelsbutik OM du kan ta frukt/grönt som inte platsar på "hyllan" och annars ska kastas. Det kostar gratis :)
/Patrik Berggren
Jag är vegetarian men var säkert annars bra tips om man äter kött. Glömde skriva det i tråden :-[
Joo jag vet det där om bröd och försöker men det är juu så gott:P
Det där med att fråga om man får ta det de ändå ska slänga funkar inte,iaf inte om man säger att det är till en själv,skumt det där.. Men säger man att det är till djuren då blir de genast mycket trevliga så det har jag sagt nån gång..
-
170kr räcker till MASSOR av nudelpaket. Du överlever lätt på nudlar tills du får pengar igen. Gröt är billig mat också. Pasta och ketchup går att leva på det med.
Tro mig, 170kr är ganska mycket pengar om man köper rätt saker.
Jovisst nudlar ja det har jag gjort ett antal gånger men jag blir ju hungrig igen efter typ nån timme ::)
-
Potatis- och löksoppa med bröd kan man klara sig på hela dan.
-
Jag skulle köpa lite mjölk och ägg, jäst, mjöl, buljong, linser, lök, rotfrukter t ex.
Av det kan man göra pannkakor, omelett, baka bröd, koka soppa, göra rotfruktsgratäng (kanske med lite ost).
Det är ju bara en vecka kvar till den 25:e.
-
Jovisst nudlar ja det har jag gjort ett antal gånger men jag blir ju hungrig igen efter typ nån timme ::)
Potatis och löksoppa tex, hur billigt som helst och går att variera i smak med lite andra grönsaker eller kryddor.
Bönor, linser osv går också att göra mycket av.
Man får ju prioritera lite annorlunda när man inte har pengar, och så får man gå hungrig ibland, huvudsaken är ju att du får i dig näring så du inte blir sjuk, inte att du är mätt.
-
Jag skulle köpa lite mjölk och ägg, jäst, mjöl, buljong, linser, lök, rotfrukter t ex.
Av det kan man göra pannkakor, omelett, baka bröd, koka soppa, göra rotfruktsgratäng (kanske med lite ost).
Det är ju bara en vecka kvar till den 25:e.
Men räcker 170kr till det där då? om man nu ska köpa ost också:P
-
Gjorde ett jättegott bröd igår. Dinkelhavregryn och linfrön. (havregryn har man oftast hemma så) Honung och vattenmjölk (hälften var) Salt, jäst, rågsikt och vetemjöl. Det var ju inte det billigaste men du kan ju dra ifrån och lägga till lite :)
Det är ju jobbigt att gå hungrig så det tycker jag känns som ett dåligt tips ;)
löksoppa och sömn är väl det bästa receptet annars :)
-
Bröd är ju klockrent, nu hinner du väl inte sätta en surdeg men du kanske kan låna lite av någon i din närhet? Surt bröd mättar riktigt bra och det är ju så billigt. En surdeg på vetemjöl, några msk olja/smör och lite salt kostar inte många kronor.
170 kr på en vecka är ganska mycket på mat, det har jag levt på många gånger. Du har ju som sagt en del basvaror hemma som du kan "hjälpa till med".
Köp enligt Storlyckans Annas inköpslista. Jag skulle rekommendera att köpa sojabönor också, det kan man använda till det mesta och dessutom göra egen mjölk och tofu - billigt, billigt!
Sen har du lite pengar över att köpa godis för. ;)
-
Men räcker 170kr till det där då? om man nu ska köpa ost också:P
Beror ju på hur mycket ost du tänkt köpa :).
Gå till Lidl/Netto/Willys och handla det billigaste de har så ska du se att det räcker.
-
Gjorde ett jättegott bröd igår. Dinkelhavregryn och linfrön. (havregryn har man oftast hemma så) Honung och vattenmjölk (hälften var) Salt, jäst, rågsikt och vetemjöl. Det var ju inte det billigaste men du kan ju dra ifrån och lägga till lite :)
Det är ju jobbigt att gå hungrig så det tycker jag känns som ett dåligt tips ;)
löksoppa och sömn är väl det bästa receptet annars :)
Titta jag hade havregryn:P honung har jag inte,inte heller rågsikt men det kanske inte kostar så mycket. Ska kolla lite olika brödrecept här:P
Njaa gå hungrig hoppas jag att jag inte ska behöva göra;)
Tack;)
-
gjorde ett annat bröd häromdagen...med 2 dl lingonsylt, har du det hemma? Kan ju i princip dra i vad som helst i ett bröd ;) lite salt, lite sött, lite jäst, vätska och mjöl.
Lycka till!
-
Bröd är ju klockrent, nu hinner du väl inte sätta en surdeg men du kanske kan låna lite av någon i din närhet? Surt bröd mättar riktigt bra och det är ju så billigt. En surdeg på vetemjöl, några msk olja/smör och lite salt kostar inte många kronor.
170 kr på en vecka är ganska mycket på mat, det har jag levt på många gånger. Du har ju som sagt en del basvaror hemma som du kan "hjälpa till med".
Köp enligt Storlyckans Annas inköpslista. Jag skulle rekommendera att köpa sojabönor också, det kan man använda till det mesta och dessutom göra egen mjölk och tofu - billigt, billigt!
Sen har du lite pengar över att köpa godis för. ;)
Tofu? åhh kan inte du vara gullig och ge mig ett recept på hur man gör det?
Willys ligger en bra bit härifrån och liddle mycket längre men tja,det kanske är värt att gå en timme för att få det billigare:)
-
gjorde ett annat bröd häromdagen...med 2 dl lingonsylt, har du det hemma? Kan ju i princip dra i vad som helst i ett bröd ;) lite salt, lite sött, lite jäst, vätska och mjöl.
Lycka till!
Recept tack? *Snälla* :)
-
Försvann alla eller vad hände? ???
-
Tips nr 1: Glöm nudlarna! Jämför kostnaden och mättnadskänslan med andra grejer, typ potatis eller vanlig pasta, så är det inte alls billigt.
Jag har inte heller speciellt mycket pengar kvar, men har ganska okej förråd av mat hemma. Jag köpte havregryn, mjölk och ägg. Tänkte göra grytor, omeletter, gröt, pannkakor och pasta.
-
Till 2 limpor behövs:
50 g jäst
3 dl vatten
1/2 dl honung
1 tsk salt
2 dl lingonsylt
2 dl grovt rågmjöl
ca 11 dl rågsikt
Smula jästen i en bunke. Ljumma vatten och honung till fingervarmt och häll blandningen över jästen. Rör tills det löst sej.
Blanda i de övriga ingredienserna och arbeta degen smidig. Spara lite mjöl till utbakningen. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bord. Dela den i två bitar och forma dem till släta längder. Lägg längderna i var sin smord brödform (1 1/2 l) och låt limporna jäsa i 45 minuter.
grädda i nedre delen av ugnen, i 175 grader, ca 45 minuter. Låt bröden vila en liten stund i formarna innan de stjälps upp. Linda in bröden i bakdukar och låt kallna på galler.
Dett var sött och gott men blev ganska stumt när jag bakade det.
Det jag bakade igår (mitt bästa hittills!)
8 dl vattenmjölk (ljummet)
50 g jäst
1 rågad msk honung
salt
1½ dl gryn (dinkel el. havre) samt linfrö
röres ihop. Sen tog jag i 9 dl råsikt och resten vetemjöl tills det blev en knådbar deg (lite kladdig ändå) jäste i en timme. Knådade. Gjorde två stora limpor, la på plåt, jäste i 45 min. 175 g. Stick i en kniv och se när det är färdigt:-)
Lycka till!
-
Tips nr 1: Glöm nudlarna! Jämför kostnaden och mättnadskänslan med andra grejer, typ potatis eller vanlig pasta, så är det inte alls billigt.
Jag har inte heller speciellt mycket pengar kvar, men har ganska okej förråd av mat hemma. Jag köpte havregryn, mjölk och ägg. Tänkte göra grytor, omeletter, gröt, pannkakor och pasta.
Bra tips,tack!
Ska redan nu börja bygga en liten bas som jag ska ha för såna här tider:P Att jag inte tänkt på det här förut..
-
Till 2 limpor behövs:
50 g jäst
3 dl vatten
1/2 dl honung
1 tsk salt
2 dl lingonsylt
2 dl grovt rågmjöl
ca 11 dl rågsikt
Smula jästen i en bunke. Ljumma vatten och honung till fingervarmt och häll blandningen över jästen. Rör tills det löst sej.
Blanda i de övriga ingredienserna och arbeta degen smidig. Spara lite mjöl till utbakningen. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bord. Dela den i två bitar och forma dem till släta längder. Lägg längderna i var sin smord brödform (1 1/2 l) och låt limporna jäsa i 45 minuter.
grädda i nedre delen av ugnen, i 175 grader, ca 45 minuter. Låt bröden vila en liten stund i formarna innan de stjälps upp. Linda in bröden i bakdukar och låt kallna på galler.
Dett var sött och gott men blev ganska stumt när jag bakade det.
Det jag bakade igår (mitt bästa hittills!)
8 dl vattenmjölk (ljummet)
50 g jäst
1 rågad msk honung
salt
1½ dl gryn (dinkel el. havre) samt linfrö
röres ihop. Sen tog jag i 9 dl råsikt och resten vetemjöl tills det blev en knådbar deg (lite kladdig ändå) jäste i en timme. Knådade. Gjorde två stora limpor, la på plåt, jäste i 45 min. 175 g. Stick i en kniv och se när det är färdigt:-)
Lycka till!
Yey tack för recepten! Ska försöka att hinna med det imorgon! Talar om hur det gick sen:P
-
Vitkål går att variera i all oändlighet.
-Kålsoppa med en buljongtärning om du har, annars kryddar du bra och slänger i en klick margarin.
-Kålpudding, strimla kålen, koka den lätt, krydda och blanda i en riven morot och gräda i ugnen. har du nån sylt eller sirap hemma så ta lite sånt till.
-Kålbiffar, riv eller strimla kålen fint, krydda, äter du ägg så ta i ett och stek på rätt hög värme.
-Brunkål, bryn strimlad vitkål, häll på sirap/honung/socker, krydda och efterkoka med lite vatte eller buljong. Gudaspis!!!
Och om du äter ägg ( en del vegetarianer gör det) så kan du göra omeletter av olika slag.
Köp sedan knäckebröd och nån billig ostbit.
Kostnad.....vitkålen är billig, du får två stora huvuden för ca 20 spänn, buljong kostar kanske 15 kr, morot och lite andra soppgrönsaker får du för ca 20 kr, knäckebrödet hamnar på 20 kr, osten hittar du en bit för säg 40 kr och äggen 15-20 kr för ett 6-pack (gissar jag bara eftersom jag har egna höns och inte riktigt vet vad ägg kostar) Summa 135-140 kr och då har du kvar 30 kr att handla lite extra gott för. Jag antar att du har lite margarin/socker/salt/kryddor etc. hemma.
-
Tofu:
http://absolutbeginner.wordpress.com/2009/03/18/tofu-power/
:)
-
Vitkål går att variera i all oändlighet.
-Kålsoppa med en buljongtärning om du har, annars kryddar du bra och slänger i en klick margarin.
-Kålpudding, strimla kålen, koka den lätt, krydda och blanda i en riven morot och gräda i ugnen. har du nån sylt eller sirap hemma så ta lite sånt till.
-Kålbiffar, riv eller strimla kålen fint, krydda, äter du ägg så ta i ett och stek på rätt hög värme.
-Brunkål, bryn strimlad vitkål, häll på sirap/honung/socker, krydda och efterkoka med lite vatte eller buljong. Gudaspis!!!
Och om du äter ägg ( en del vegetarianer gör det) så kan du göra omeletter av olika slag.
Köp sedan knäckebröd och nån billig ostbit.
Kostnad.....vitkålen är billig, du får två stora huvuden för ca 20 spänn, buljong kostar kanske 15 kr, morot och lite andra soppgrönsaker får du för ca 20 kr, knäckebrödet hamnar på 20 kr, osten hittar du en bit för säg 40 kr och äggen 15-20 kr för ett 6-pack (gissar jag bara eftersom jag har egna höns och inte riktigt vet vad ägg kostar) Summa 135-140 kr och då har du kvar 30 kr att handla lite extra gott för. Jag antar att du har lite margarin/socker/salt/kryddor etc. hemma.
Vitkål alltså;) får se till att köpa det,tack:)
Ägg äter jag. Har dock inte margarin/smör hemma men har typ det andra du nämnde så då ska det nog inte bli så dyrt.. Kryddor knäckebröd buljong morötter och lite sånt har jag hemma:P
Undrar varför smör ska vara så sjukt dyrt bara,men det är en annan fråga :o
-
Brynt kålsoppa är smaskens, även utan kött eller korv.
http://mimmismat.wordpress.com/2009/05/10/kalsoppa-och-marten-i-sunne/
-
Tack alla gulliga som svarat och kommit med tips!
Nu så tror jag nog att jag ska klara mig till slutet!
Än en gång,tack! :D
-
Till vitkålen. Du missade vitkålsmos!
riv vitkålen, jag brukar använda osthyveln.
koka den i vatten med lite salt tills en är mjuk
häll bort vattnet och mixa med stavmixer.
Smaksätt med de krydder du har hemma efter eget tycke.
det går bra att hälla i lite grädde/smör om man vill ha den lite lösare..
Slår nästan potatismos i godhet :D
-
Till vitkålen. Du missade vitkålsmos!
riv vitkålen, jag brukar använda osthyveln.
koka den i vatten med lite salt tills en är mjuk
häll bort vattnet och mixa med stavmixer.
Smaksätt med de krydder du har hemma efter eget tycke.
det går bra att hälla i lite grädde/smör om man vill ha den lite lösare..
Slår nästan potatismos i godhet :D
Synd att jag varken har stavmixer matbredare eller liknande:/ Men kanske kan mosa med nån jätte sked:P
-
Jag har inte sett koldolmar någonstan , fyllda med tex risgryn (el andra gryn, el blan) och någon grönsak , lite lök ,all efter smak .
Samma gryn/grönsaksblandning kan du sedan använda till att fylla paprikor med också . Olika smak .
-
Bönor är kanon, är mättande och är billigt, köp o koka själv, gottigottgott.
Det finns ju i alla färger för alla tillfällen, även ärtor av olika slag.
Man behöver inte blötlägga torra bönor låt de koka med lök o vitlök o chili, salta inte förrän de nästan är klara, (tar nästan en hel dag, men då får man iallafall mat samma dag).
Låt de bli sådär smetiga o ät med bröd till.
Bönor, ärtor, linser, couscous, matvete o liknande torrvaror är alltid bra att ha hemma, ha alltid en "järnranson" hemma, då har du alltid mat om det skiter sig.
Mens jag skrev detta så smög sig esten in o nämnde kåldolmar, Gud så gott, stekta i sirap o smör, Vi gjorde det för ett par veckor sedan mmmmmmmmums. Fast vi fuskade o hade Highlandcatleköttfärs i.
-
Hej!
Ögnade snabbt igenom tråden och har inget mer att komma med förutom till alla ni som bakar:
Ett av knepen jag lärde mej på sommarjobbet på bageri= Till 5 dl degvätska ta ALLTID 2 paket jäst!!
mvh
-
oj vad mkt! Tycker det smakar mkt jäst redan som det e. Hmm.. men kul att pröva.. :)
-
Jag är vegetarian men var säkert annars bra tips om man äter kött. Glömde skriva det i tråden :-[
Det skrev du visst det
-
Det skrev du visst det
Joo jag lade till det efter att nån kom med tips om kött från slaktaren. ;)
Men gulligt att du uppmärksamma det :)
-
har det blivit ngt bröd? ;D
-
har det blivit ngt bröd? ;D
Njet. Inte än men det kommer,det kommer;)
-
Ärtsoppa är billigt och gott. Ett paket ärtor och lök kostar inte mycket. Har man inte ont av att äta samma mat flera dagar i rad så är detta ett hett tips. Då har du råd att köpa en god ost till det hembakade brödet.
På torget kan man ibland få handla billigare när de ska till att plocka ihop för dagen. De vill ju bli av med frukt och grönsaker och slippa packa ihop allt igen.
Kör med sådana här billighetsveckor då och då... och du har snart en liten buffert ihopsparad. Ett annat tips är att lägga alla mynt i en burk för att kunna ta av när det kniper.
Lycka till. :)
-
Ett av dina problem som jag ser det är brist på planering. Du startar denna tråd den 17:e och undrar hur du skall klara dig till den 25:e på 170:-. Känns som det är lite sent att börja tänka på det då. Dessutom har du ca: 20:-/dag att leva på. Kan inte vara så svårt. De tips som så många har gett dig i denna tråd bör du ta till vara för att använda till att göra en riktig budget. Detta forumet har inriktning mot själhushållning. Ägnar man sig åt det duger det inte med en framförhållning på en vecka. Då är man tvungen att planera år 1 vad som kommer att ske år 2 och 3. Hoppas inte att jag låter för mycket som en tjatig farsa ;)
Lycka till Kenneth
-
Sydtobak, du låter verkligen som en tjatig farsa...
Mina tips är bönor, linser och ärtor och rotsaker av alla slag. Går att kombinera nästan i oändlighet till pastasåser, grytor och soppor. Lök, vitlök och krossad tomat är också bra för att göra god och billig mat. Inga nudlar, man blir hungrig direkt och det är äckligt (tycker jag). Ägg är en billig vardagslyx jag alltid unnat mig, kravägg är självskrivet även vid dålig ekonomi.
Gör linssoppa av linser, lök, valfria bitar rotsaker och krossad tomat. Gör den ganska tjock och när soppan är nästan klar knäck i ett par ägg i grytan. Gör en grop i den ganska tjocka soppan och knäck däri. Blir närmast gourmetmat.
Fransk löksoppa som man lägger i några skivor rostat bröd med riven ost på och gratinerar i ugnen. Du kan säkert hitta ett sådant recept om du söker, jag är på jobbet så jag kan inte titta.
-
Ett av dina problem som jag ser det är brist på planering. Du startar denna tråd den 17:e och undrar hur du skall klara dig till den 25:e på 170:-. Känns som det är lite sent att börja tänka på det då. Dessutom har du ca: 20:-/dag att leva på. Kan inte vara så svårt. De tips som så många har gett dig i denna tråd bör du ta till vara för att använda till att göra en riktig budget. Detta forumet har inriktning mot själhushållning. Ägnar man sig åt det duger det inte med en framförhållning på en vecka. Då är man tvungen att planera år 1 vad som kommer att ske år 2 och 3. Hoppas inte att jag låter för mycket som en tjatig farsa ;)
Lycka till Kenneth
Brist på planering kan jag hålla med om men nu var det som det var. Jag tyckte iaf att det kändes lite tight att klara sig på den summan,men det var vad jag tyckte och jag tog till mig tipsen och tackat,men det kanske du missade.
Sen ägnar jag mig inte åt självhushållning som de flesta här gör men det är inget krav för att kunna skriva och be om råd;)
Joo,du lät lite som en tjatig farsa faktiskt;)
-
Med risk för att låta som en tjatig morsa... ;)
När du får pengar nästa gång, satsa på att bygga upp ett litet matförråd med sånt som håller sig ett tag. Köp två påsar mjöl och sätt undan den ena, t.ex. Ha lite torrjäst och torrmjölk hemma så kan du fixa bröd eller pannkakor. Lite extra av ris, pasta, linser, bönor. Kryddor och kryddsåser, vad du nu tycker om. Smör kan du köpa och lägga i frysen, håller länge..
När pengarna tar slut nästa gång så har du basmaten hemma och behöver bara komplettera med t.ex. rotfrukter och ägg (om du äter såna)
Fler tips här:
http://elins-tradgard.blogspot.com/2008/05/grnare-liv-p-ett-r-vecka-14-ha-det.html
-
Då är jag också en tjatig morsa :).
Varje gång jag får lön inventerar jag skafferi+kyl/frys och bunkrar upp med sådant som håller länge: torrvaror, rotfrukter, ägg, konserver, t ex. Köper även sådant som kattmat, tvättmedel och toapapper. Sedan kompletterar jag allteftersom med mejerivaror och frukt/grönt.
Det känns tryggt och skönt att ha ett litet förråd hemma och det är lättare att hålla koll på budgeten.
-
Då är jag också en tjatig morsa :).
Varje gång jag får lön inventerar jag skafferi+kyl/frys och bunkrar upp med sådant som håller länge: torrvaror, rotfrukter, ägg, konserver, t ex. Köper även sådant som kattmat, tvättmedel och toapapper. Sedan kompletterar jag allteftersom med mejerivaror och frukt/grönt.
Det känns tryggt och skönt att ha ett litet förråd hemma och det är lättare att hålla koll på budgeten.
Då tänker vi ungefär likadant :) Eftersom vi bor en bra bit ifrån affären är det också skönt att ha mat o annat hemma om man blir sjuk och inte kan köra bil. Eller blir insnöad... det händer.
Jag försöker ha mat mm hemma så vi ska klara minst en vecka utan problem. Tror vi skulle klara oss längre ändå, men då skulle det bli lite tråkigare. Men riktigt hungriga skulle vi inte bli på flera veckor, tror jag.
-
Problemen med att det är lite pengar kvar och man vill köpa ost, känner jag väl igen. Jag är ju pensionär så jag måste verkligen snåla.
Därför är jag självhushållare och odlar så mycket jag kan, förvarar i matkällaren.
Försöker när jag har pengar att köpa i större förpackningar. För en tid sedan köpte jag en hel säck med kidneybönor och fick bra kilopris.
Som vegetarian äter jag nästan dagligen lite bönor.
När pengarna inte räcker till ost så gör jag hummus. Enligt recept jag hittat skall man göra det på linser, men det går ju lika bra med kidneybönor. I bland har jag i någon kokt potatis, då blir det nästan som Tartex.
Man måste i vilket fall köpa sesampasta. Det har de på ÖB till ett bra pris. Tahinn kallas det.
Hummus har jag på mackan och om möjligt lite surkål ovanpå det.
Bröd bakar jag i en lerform, med surdeg. Det tar dock ett par dagar, för degen måste jäsa lång tid. Men det blir himla gott och saftigt, dessutom bra för magen.
-
Jag håller med om vitkålens förträfflighet och att den är billig men jag skulle nog inte enbart vilja äta den tillagad utan strimla den och blanda i lingon eller lingonsylt alterntivt en skiva ananas i små bitar. En burk innehåller ju åtta skivor så det räcker ju lite och man kan om man vill frysa in skivor styckvis och ha till sallad. Vitkål med riven morot och en clementin eller en apelsin i bitar eller juicen av dem, kan frysas in. Saften kan man ju ha i bakningen eller som smak till salladen. Gör pizzasallad av den.
Pumpa, det finns en sort som kallas spagettipumpa mer fibrer och lite annan smak än vanlig pasta.
Du kan ju göra din egen färska pasta. Köpa ost i ostbilen eller i charken ta så liten bit som möjligt. När du fått pengar igen köp hem ost och riv ner en del, spara i frysen eller lagra i kylen, man kan vaxa in den eller frysa in en hel bit. Tina i plastpåsen med en kall blöt handduk utanpå så tinar den långsamt och den håller sig bättre så man kan skiva den när den är färdigtinad.
Tomatsoppa med tetratomat, valfri mängd lök och en buljongtärning låt ett äpple puttra med och rosta eller stek två brödskivor och skär sedan i tärningar man kan ta en klyfta vitlök och gnugga in stekpannan och steka dem eller gör ett vitlökssmör och bred på efteråt.
Jag tar ibland till "burkmat" en burk av vardera; bambuskott, vattenkastanjer, ananas skär i bitar, böngroddar och till det kokt ris och räkor, crabbsticks. Detta blir en stor stekpanna överfull och räcker till ganska många portioner. Köper du kyckling eller rättare sagt till er andra som äter kött så spara kyckling låren från hel kyckling och skrovet så kan du koka soppa på det och vingarna kan man ta ur och läggga på smörgås och göra en varm macka av, ihop med lite svamp och stekt lök.
-
Spagettipumpa, det var en ny variant. Vet nån var man får fatt i frön?
(Har kollat på nätet. Verkar inte lätt)
-
Cucurbita pepo L. 'Vegetable Spaghetti'
är väl det rätta namnet
-
Synd att du inte bodde i Ithaca, New york. Då hade du kunnat byta in 10 dollar mot 20 dollar motsvarat i
den lokala valutan "Ithaca Hours" som du kan köpa både mat och tjänster för. Vips hade du dubblerat dina pengar. ;)
http://www.ithacahours.org/ (http://www.ithacahours.org/)
-
Lite off-topic, att så frön är inget för kortsiktigt matplanerande. Men Sydtobak, det är ingen konst att få tag i frön till spagettipumpa eller spagettisquash som troligen är samma sak (pumpa är ett slags vintersquash). Lindbloms fröfirma har. Jag odlar en sort som heter stripettti.
-
Lite off-topic, att så frön är inget för kortsiktigt matplanerande. Men Sydtobak, det är ingen konst att få tag i frön till spagettipumpa eller spagettisquash som troligen är samma sak (pumpa är ett slags vintersquash). Lindbloms fröfirma har. Jag odlar en sort som heter stripettti.
Ber om ursäkt :-[ Men passar samtidigt på att tacka för tipset :D
-
Köp hem grejer så du kan baka matbröd som du sedan säljer!! Matbröd och även småkakor går otroligt lätt att sälja. Snart har du en skara människor som vill köpa av dig vilket gör att du kan dryga ut pengarna lite varje månad. Gör du detta så löser du den akuta penningbristen fort, samtidigt som du månaderna framöver kan öka på inkommande pengar med några hundralappar.
-
Gick det att klara sig på 170 kr, TS?
-
170:- på 10 dagar ????????????????? vafan driver du med oss gurkan ,o dessutom skafferiet fullt med mat? otroligt!
-
Tack alla gulliga som svarat och kommit med tips!
Nu så tror jag nog att jag ska klara mig till slutet!
Än en gång,tack! :D
ja det vore ju f-n annars
-
http://praginfo.com/kultur/svaltkonstnar.htm (http://praginfo.com/kultur/svaltkonstnar.htm)
-
[url]http://praginfo.com/kultur/svaltkonstnar.htm[/url] ([url]http://praginfo.com/kultur/svaltkonstnar.htm[/url])
Tror inte att det är någon större fara gällande gurkan