Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Veronica_57 skrivet 16 nov-09 kl 21:14

Titel: Laxaladåb
Skrivet av: Veronica_57 skrivet 16 nov-09 kl 21:14
Hej! Jag undrar om det är någon som har recept på laxaladåb eller på någon annan fisk.
Veronica
Titel: SV: Laxaladåb
Skrivet av: malines skrivet 16 nov-09 kl 21:52
Ur "Vårt hems stora kokbok" från 1934

Ā la daube på fisk (under rubriken konservering, min anm.)

1 kg fisk
1 l vatten
1 msk salt
1/2 msk ättika
1/2 lagerblad
5 kryddpepparkorn

Gelé:
6 dl spad
6 blad gelatin
1 äggvita

Sterelisering:
+100 grader C i 3/4 tim.

Vattnet kokas upp med kryddorna. Häri få de putsade fiskbitarna koka 2-3 min. Vid uppkoket skummas väl. Fisken spolas hastigt med kallt vatten och får väl avrinna. Bitarna ordnas därefter på ā la daube-glas. Det upplösta gelatinet röres ned i det ljumma spadet. Den lätt vispade äggvitan tillsättes, och alltsammans får ett uppkok under omrörning. Det silas, avsmakas med mera kryddor, om så behövs, och hälles över fisken i ā la daube-glaset. Fisken sterileseras sedan vid +100 grader C. i 3/4 tim.

(Har inte provat detta recept, min anm.)