Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Stadsbarn skrivet 15 nov-09 kl 16:48
-
Jag har gjort en fantastiskt god camembert, smakmässigt, av komjölk.
Men jag tycker inte att ostkornen fick rätt konsistens, de tappade för mycket vassle.
Likaså har jag gjort en "hårdost" som ännu inte lagrats färdigt men jag fick aldrig det rätta "gnisslet" i ostkornen. Likaså där misstänker jag att den tappat för mycket vassle, den är misstänkt tung och platt.... Jag vet att man inte ska värma ostmassan för snabbt, men vad gäller camemberten så håller den ju ungefär samma temperatur under hela tillagningsprocessn och varmhålls med hjälp av vattenbad. ca 30-32 grader. Är det någon som har någon idé om vad jag gör för fel?
-
Hej !
Med hårdosten tror jag inte efterrörningen var tillräckligt lång , efter sista uppvärmningen under det att den svalnar lite innan du tar upp i formen så ska osten röras med jämna mellanrum . Det brukar ta ca 20 min , eller tills du känner att du har rätt "gnissel ".
Med camenberen tror jag det är motsatt , att osten fick vila i massan för länge innan du la den i formen .