Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Lolo skrivet 13 nov-09 kl 00:19
-
Hej!
Har gjort ett försök med vin på fläderbär. I receptet la man i hälften av sockret först, och när det jäst klart skulle man lägga i resten. Det verkade gå jättebra, vinet jäste (dock väldigt snabbt, det jäste ut på tre-fyra dagar). Vi la i resten av sockret (men det gick några dagar från att vinet var jäst klart till att vi la i resten av sockret). Efter det så jäste inte vinet mer. Vi köpte då ny jäst och la i, och har även provat att skaka om vinet, men det vill ändå inte jäsa. Nu har vi alltså ett jättejättesött rödvin med alkoholprocent på 6-7% kanske. Inget annat verkar fel med vinet. Jag är ingen erfaren vinbryggaren men vinet har inget av de fel som fanns i de vinböcker jag har, det luktar inte konstigt och har ingen hinna eller något. Det står i samma rum som när det jäste bra, möjligen är det lite kallare nu, men det bör ändå vara tillräckligt varmt, det var nog väl varmt innan.
Vad har hänt med mitt vin?! Vad ska jag göra?
Hoppas att någon kan hjälpa mig!!
Mvh!
Lolo
-
20-25 grader är bra temperatur. Ställ vinet på en pall eller nåt så inte golvet kyler ner det.
Brukar komma igång igen då. Under 18 grader händer nästan ingenting.
Fläder blir så vackert vin. Djuprött.
-
Hej! Vilket snabbt svar:) Ja, färgen är fin, doften är bra... men:( Jag har ställt vinet på en frigolitplatta som det är nu. Det bör inte var under 18 grader där jag ställt vinet. Kan det vara något annat?
-
Det kan jäsa väldigt fort under rätt omständigheter. Men troligare är det tempen eller att du har en jäst som inte ska/vill jäsä starkare... Testa annan jäst ex..
mvh H
-
Hm... starkvinsjäst stod det att det var! och temperaturen ligger väl på 22 grader ca... Hjälp?!
-
Har ett likadant problem. :( Jag vildjäste maskrosvin, det kom igång jättefint men sen slutade det jäsa. En kompis sa att vinet nog stått för varmt, så jag ställde det i rumstemperatur men det ville inte komma igång igen, inte ens med lite bottensats av kompisens maskrosvin. Då gav jag upp och hällde på flaskor. Det blev stående ett par dagar innan jag köpte klarningmedel - då hade jäsningen kommit igång i ett par av flaskorna... ???
-
HallåSå!
Kanske kan näringen vara slut!?
I vissa förpackningar jäst ingår näring, i andra inte. Det är essentiella vitaminer och spårämnen som frukterna/bären i bland har för lite av naturligt.
Jag hade lyft ur en liter och jäst separat med köpenäring eller tex en skalad och skivad potatis/ ny fruktmassa.
Kan vara värt ett försök!
(Mitt vin på fläderbär/äpple jäste till ca 12% och -5 på hydrometern.)