Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: lumpus skrivet 12 nov-09 kl 14:53
-
har ingen vinjäst hemma och undrar om jag kan använda bakjäst i mitt slånbärsvin?
-
Jag smulade ner vanlig bakjäst i mitt Krusbärs vin , och det blev det bästa vinet jag gjort . Smakade precis som köpt torrt vitt vin .
Jag skulle inte vara rädd att prova i alla fall .
-
ok,det är en vinhink i palst ca 25 liter hur mycket jäst kan vara lagom?
-
kanske skulle ta nån liter av "vinet" och värma till 37 grader och smula ner bakjästen i där och sedan häva ner det i hinken?
-
Jag hade en 12 liters hink mäsk och använde ett fjärdedels paket jäst .
Sedan fick vinet jäsa till sig i skrubben under trappen som värmdes upp av varmvattenberedaren .
-
är väll lika bra jag erkänner varför paniken infinner sig :'( jo jag har bommat att köpa hem vin jäst och nu så bubblar det från jäsröret, inget socker eller nåt i bara bärmassan så det vildjäser,tänkte att man kan rädda satsen med riktig jäst, men nu är jag tveksam vad jag ska göra?? häva i bakjäst eller hämta riktig vin jäst i morgon? eller är det redan försent? eller kanske det funkar som det gjorde inann vi visste vad jäst var, dvs hoppas på det bästa att vildjästen är en bra sort som fungerar?? det fungerade ju i flera tusen år att göra vin så??
-
Om du plockar i några russin då ? Även russin har väl endel "goda"jästbakterier på skalet ?
-
russin har jag hemma, men ska jag i såfall tillsätta sockret som vanligt?
-
nu så skiljer jag bärresterna från saften så länge i alla fall,det luktar faktiskt svagt av alkohol,ingen mögel ser jag heller.
-
Haloj!
Inte expert, men har iaf en del erfarenhet...
Ta det lugnt, köp jästen i morgon och gör en förkultur på någon liter.
Sedan borde köpejästen konkurrera ut vildjästen och projektet är i hamn.
-
Haloj!
Inte expert, men har iaf en del erfarenhet...
Ta det lugnt, köp jästen i morgon och gör en förkultur på någon liter.
Sedan borde köpejästen konkurrera ut vildjästen och projektet är i hamn.
jo så är planen ;D klockan är nu 07.50 så jag ska ge mig i väg och köpa riktiga grejjer, vid avskiljningen av bärmassan i går så fanns inget mögel synligt för ögat,faktum är att det var en rejäl alkoholdoft i köket i går :D men som säges,,planen är att göra som man "ska" har laggt en del jobb på plockningen av slånet mm och så har ja hört vilket bra vin den kan bli av slån,,,tänk att behöva vänta till nästa års slånskörd.
-
Jag har ibland använt bakjäst och precis som med vinjäst fått både bra å dåligt resultat!!
Så du kan lungt pötta i bakjäst om du nu inte måste ha över 10-12-14 %
släng i 10g per 5 liter must å jäs inte för varmt då bakjästen annars "exploderar" med sämre smak som följd..
sen är ju vissa känsligare för jästsmak än andra åxå..
ex glögg på bakjäst blir kanon!!
mvj med vänlig jäsning
-
ok läget som gäller/följer har nu på mörra laggt i riktig vinjäst det bubblar så grant i jäsröret ;D kunde inte göra det i går då sockerlagen som var uppvärmd värmde upp det hela så det inte sjönk under 25 grader vilket enligt instruktionerna kan döda jästkulturen, fast det känns som överkurs jag köppte en sk kempåse för starkvin var väll en 5-6 påsar i nästa gång så nöjjer jag mig med vinjäst och eventuellt jästnärssalt.