Alternativ.nu
Bygga & Bo => Uppvärmning => Ämnet startat av: hemmafixar´n skrivet 08 nov-09 kl 13:48
-
Hej,ska sätta upp en luft/luftvärmepump på väggen å undrar om den ska sitta högt eller lågt.
Sitter den ner på huset rasar snön ifrån taket å ev täpper till,(går bra om man är hemma å ser till)
sätter man den upptill så är det väl förståss värme/kondensångor som lägger sig under taket,(den hamnar dock 4Deci under takutskjutet)
å om den sätts mitt på väggen ser det förjä---gt ut,eller får man ta det på köpet!
Kan man även sätta en plåt mot väggen eller behövs inte det,den är ju ca 2deci ut.
-
Det är inga problem med kondensångor eller liknande som stiger uppåt från utomhusdelen till en luftvärmepump. Fläkten gör ju att det alltid är god luftväxling runt den (den suger in luft på baksidan och blåser ut rakt ut från huset). Man behöver inte sätta någon plåt eller liknande på husväggen bakom, men det är bra om man kan få ut den så långt som möjligt (om inte annat så med tanke på att inte behöva böja rören otrevligt tvärt).
Tänk på risken för resonans i väggen och konstiga vibrationsljud. Det är inte så lyckat att skruva fast utomhusdelen mitt på en stor och plan vägg, bättre då att få dit den t ex vid en knut eller mitt för en bärande innervägg som hjälper till att staga upp.
En annan lösning som blir vanligare och vanligare är att bygga ett fristående fundament av t ex lecablock som man ställer utomhusdelen på, då är det ingen risk alls att vibrationer går in i huset.
Jag har haft problem med att takras har fått utomhusdelens kåpa att hoppa isär så att fläkten började skava i gallret. Lösningen kommer nog att bli ett extra skärmtak med lite större utsprång ovanför den. Sådana problem slipper man förstås om man kan ha den på en gavel.
Se till att kondensvattnet från utomhusdelen (det kan bli över 10 liter per dag i värsta fall vid mycket fuktigt väder) leds bort så det inte rinner in under husgrunden eller orsakar isgata på ett ställe där folk brukar gå förbi.
-
Helnöjd med det svaret :D
-
en nackdel med om utedelen sitter högt på väggen är att kondensvattnet kan rinna efter ytterväggen helst vid blåst
-
en nackdel med om utedelen sitter högt på väggen är att kondensvattnet kan rinna efter ytterväggen helst vid blåst
Det är inte svårare än att man förlänger röret så att det ligger mot marken.
-
Det är inte svårare än att man förlänger röret så att det ligger mot marken.
Men då får man istället ta risken att röret fryser igen.
-
Men då får man istället ta risken att röret fryser igen.
Den risken finns väl även om de hänger en bit ifrån marken ???
-
I vanligt fall finns det ju ingen dräneringsslang alls från utomhusdelen utan bara några hål i botten av tråget. Och i tråget brukar det ligga en värmekabel som håller isfritt.
Den dräneringsslang som kommer från inomhusdelen används bara för att leda bort kondensvatten när man kör värmepumpen som AC, och det brukar man sällan göra när det är minusgrader ute :)
-
det kommer även vatten ifrån innerdelen i läget avfuktning, vilket man inte ska glömma helst inte vid - ute
-
Du menar vid avfrostning? Teoretiskt skulle det kunna komma vatten från inomhusdelen då, men i praktiken inte. Som regel är luftfuktigheten inomhus så pass låg när det är så kallt ute att värmepumpen måste avfrosta, att det inte fälls ut nämnvärd kondens i inomhusdelen under de korta avfrostningspassen. Jag har kört en l/l-värmepump i snart 5 år utan att ha inomhusdelens dräneringsslang framdragen, och har aldrig märkt någon tendens till att det skulle bli blött där. De få gånger jag kör den som AC på sommaren tar jag fram dräneringsslangen ur den plastkanal där den går och ställer en hink under.
-
Glöm inte bort att du kan få vibrationer av pumpen som kommer att fortplanta sig in i huset.
En bekant har den på väggen och man störs av pumpljudet
Jag gjöt en platta av grovbetong, och köpte en ställning avsedd för pumpen.
Kommer inte ihåg om gummidämparna under pumpen följde med ställningen eller om jag fick köpa dom separat.
Jag har min pump utanför östhammar och kondensvatten rinner i princip hela tiden från både ute och inneenheten,jag har grävt en grop och fyllt den med sten dit jag leder vattnet
-
Jag ställde uteenheten på två lecastenar. Snabbt och enkelt, den har inte rört sig en mm på de 3 år den nu stått där. Ville inte ha den på husväggen då jag hört flera där vibrationerna hörs i huset. På ett annat hus hängde jag den på husgrunden. Ca 2 m hög stengrund i det här fallet, och det funkar också bra. Inga vibrationer i huset. Men att sätta den i väggen skulle jag undvika om det går.
-
det jag menade med vatten ifrån innerdelen är bara vid ac & avfuktnings lägena
vid värme drift blir det bara vatten ifrån utedelen