Alternativ.nu
Djur => Andra fjäderfän => Vaktlar => Ämnet startat av: Eko-Trädgård skrivet 06 nov-09 kl 11:54
-
hej,
ska vaktel ägg ligger en tid i kylskåpet innan man koka de så som höns ägg??
har någon en bra recept för vaktel bröst??
tack för hjälpen
jonathan
-
angående recept, vet inte riktigt men kollade på internet ::)
Färserat portvinsmarinerat vaktelbröst med tryffelsås och potatisgalette
6 vaktlar 2 dl portvin
Färs
250 g lårkött
1/2 dl äggvita
2 1/2 dl vispgrädde
Fond
skrov
4 hönsbuljongtärning
1 morot
1/2 selleri
1/2 purjolök
timjan
tomatpuré
Sås
5 dl vaktelfond
l dl madeira
5 cl konjak
100 g anklevermousse
50g tryffel
Majsplättar
l ägg
3 msk vetemjöl
5 dl vispgrädde
200 g majskorn
salt
Potatisgalette
600 g skalad potatis
1 dl olivolja
2 ägg
Skär ut bröst och lår på fåglarna. Ta av skinnet på brösten och lägg dem i portvin i 2 dygn. Hacka lårköttet och blanda det med de övriga ingredienserna till farsen.
Bryn skrovet i ugn och lägg det i en grvta tillsammans med vatten och grönsaker, samt buljongtärningar. Låt sjuda 1-2 timmar.
Bänka ut vaktelbrösten lätt och bred på ett tjockt lager av färsen. Lägg i eldfast form, tillsätt portvinsmarinaden och stek i 225° ugn i 7 minuter.
Låt fonden koka upp med madeira, konjak och anklevermousse. Sila genom fm sikt, smaka av med salt och peppar och lägg i tryffeln.
Majsplättar
Blanda ingredienserna och grädda plättarna gyllenbruna i olja.
Potatisgalette
Koka potatisen mjuk, ånga av den och mosa den väl. Blanda med olivolja och ägg, smaka av med krvddor. Forma moset med glasskopa, lägg i stekpanna och platta till. Stek galetterna vackert bruna.
Servera vaktelbrösten på majsplättar tillsammans med broccoli, tryffelsås och potatis.
-
Ja, äggen blir lite lättare att skala efter någon vecka i kylen... Lättast är ändå att hugga dem mitt i tu med en kniv, och gröpa ur halvorna med en tesked :)
Jag har lindat in vaktlarna i en baconskiva, fäst ihop med en tandpetare, brynt dem i en gryta och sen hällt på buljong och låtit dem puttra en halvtimme ca.
-
hej,
tack för hjälpen... bröstfileerna ska ligger i kylskåp ett par dagar sen blir det kalas.. ägg ska jag pröva ikväll med nässel soppa!!
mvh
jonathan
-
berätta hur det smaka sen :D
-
hej,
kombinerade med årets sista späda nässlor, hem odlade veggies blev vaktel äggen underbara!! verkligen att rekommendera.
mvh
Jonathan
-
Jag har bla prövat detta:
Parisare med vaktelägg
Ingredienser
4 skivor vitt formbröd
150 g nötfärs
salt och malen vitpeppar
smör att steka i
4 vaktelägg
olja att steka
Gör så här
1. Skär ut rundlar av formbrödet och stek dem gyllengula i smör. Låt dem svalna på galler.
2. Blanda samman färsen med salt och peppar och forma fyra biffar. Stek dem i smör. Fördela brödrundlarna på fyra assietter och lägg biffarna ovanpå.
3. Hetta upp oljan i en stekpanna. Knäck vakteläggen genom att först sticka hål i skalet med en vass kniv. Häll försiktigt upp ägget i handflatan och skrapa bort vitan med kniven. Låt äggen glida ner i pannan och stek på låg värme tills vitan koagulerat helt. Placera ett ägg på varje biff och servera genast.
och detta:
Inlagda ägg
Ingredienser
Ca. 16st kokta och skalade vaktelägg
1 dl ättiksprit 12 %
2 dl socker
3 dl vatten
4 kryddpepparkorn
4 vitpepparkorn
2 lagerblad
1/2 skivad rödlök
1 cm skivad purjolök
1/2 skivad morot
ev. några dillvippor
Gör så här
1. Blanda en 1-2-3-lag (1dl ättiksprit 12 %, 2 dl socker och 3 dl vatten) i en kastrull. Lägg i kryddpepparkorn, vitpepparkorn och lagerblad. Låt lagen koka upp och sedan svalna något. Tillsätt skivad rödlök, skivad purjolök, skivad morot och ev. några dillvippor.
2 Lägg äggen i ättikslagen och låt stå minst ett dygn före servering. Garnera med lite av inläggningsgrönsakerna och servera med en sillbit och knäckebröd.
-
hej,
kul med inlagda ägg.... jag har faktist en stoooor burk "pickled eggs" i mitt kylskåp... de är riktigt goda..
jag har aldrig provat med ättika dock utan använder " malt vinager" importerat ifrån england.
mvh
Jonathan