Alternativ.nu

Djur => Får => Fårraser & avel => Ämnet startat av: Hugomannen skrivet 03 nov-09 kl 13:47

Titel: Betäcka ungtackor
Skrivet av: Hugomannen skrivet 03 nov-09 kl 13:47
Hej

Funderade först på att inte betäcka mina 4 ungtackor i år (Pälsfår) men går nu och funderar lite på att betäcka dem senare, fram i feb/mars för lamm fram i aug. Är det ngn bra ide? brunstar de ordentligt fortfarande då? De är fina i hull och välmående.

Mvh Marie
Titel: SV: Betäcka ungtackor
Skrivet av: vallhunden skrivet 03 nov-09 kl 14:23
Det går säkert jättebra!

Tänk bara på året därpås betäckning, hur ska du göra då? Det kan vara lite tufft att lamma i juli och sedan betäckas för en tidigare lammning rätt så snart igen.

Om tacklammen är stora nog (uppåt 40 kg), så kan du nog betäcka dom för en lamning i april, redan i år. Fast jag tycker att de inte är tillräckligt mogna i huvudet första året...men det är en individfråga...och många gör trots allt så...
Titel: SV: Betäcka ungtackor
Skrivet av: MonaW skrivet 03 nov-09 kl 18:39
Jag brukar betäcka mina ungtackor av pälsfår första året. Det har aldrig varit några problem. De har tagit väl hand om sina lamm, haft mat åt dem och även klarat att behålla hullet. Däremot brukar jag låta åsenfåren vänta ett år, mest för att jag tycker de är så små. I år hade jag bara en och var tvungen att låta henne gå med hos baggen. Intressant att se hur det går. Hon är ganska stor, har bra hull och är stabil i kroppen (och även i huvudet tror jag).
Titel: SV: Betäcka ungtackor
Skrivet av: Snarrbon skrivet 03 nov-09 kl 19:31
Men jag tycker jag har läst att pälsfåren har  årstidsbunden brunst. Då går det kanske inte att betäcka dom på våren. Kanske jag har fel?
Titel: SV: Betäcka ungtackor
Skrivet av: Hugomannen skrivet 03 nov-09 kl 20:02
Tack för svaren :)

Ja är det ngn som vet hur länge pälsfåren brunstar på vintern?

Mvh / Marie
Titel: SV: Betäcka ungtackor
Skrivet av: vallhunden skrivet 04 nov-09 kl 09:33
Jag har aldrig haft en lammning senare än mitten/slutet av juli. vilket innebär betäckning i februari. Jag brukar inte betäcka mina ungtackor första året, men jag brukar låta baggen gå med dom när lammningen närmar sig, det är så bra att vara av med honom då :o
Jag har som måttstock att inte släppa ihop dom innan 1 april och det har alltid funkat... jag har aldrig fått några lamm på ungtackorna.

Så jag vet att de brunstr så sent som mitten på februari, men inte i april. Någon som vet något om Gotlandsfårs brunst i mars ;)
Titel: SV: Betäcka ungtackor
Skrivet av: Hugomannen skrivet 04 nov-09 kl 09:59
Intressant  :)
Jag får se hur jag gör. Jag måste ju inte betäcka dem.
Tack

Mvh / Marie
Titel: SV: Betäcka ungtackor
Skrivet av: mille skrivet 04 nov-09 kl 16:26
Vi har haft en lammning strax efter midsommar för ett par år sedan. Vi brukar betäcka de ungtackor som är tillräckligt stora redan första året, medan de andra får stå över ett år. Det brukar fungera bra och våra unga gotlandstackor har alltid tagit väl hand om sina lamm. De tackor som får stå över, växer och blir stora o fina till nästa år.

Vi har hittills inte haft några problem alls med våra gotlandstackor, de är urduktiga mammor!!

Vi har aldrig försökt betäcka på våren, däremot försökte vi betäcka tidigt på hösten ett år för att få lammning i februari. Men det gick fåren inte på, utan lammade som vanligt...:)
Titel: SV: Betäcka ungtackor
Skrivet av: Sol skrivet 05 nov-09 kl 20:05
Jag har oxå ungtackor som jag inte vet om jag kan betäcka nu i vinter.
Tre svärdsjötackor födda i Maj. Dom väger 36, 25 och 22kg. Hur ofta brunstar dom?
Är dom för små? Behöver lite råd..
Titel: SV: Betäcka ungtackor
Skrivet av: vallhunden skrivet 06 nov-09 kl 10:58
Ja dom som är 22kg och 25 kg är definitivt för små!!
Den på 36 kg går nog att betäcka...
Titel: SV: Betäcka ungtackor
Skrivet av: Mushi skrivet 06 nov-09 kl 11:24
Jag har oxå ungtackor som jag inte vet om jag kan betäcka nu i vinter.
Tre svärdsjötackor födda i Maj. Dom väger 36, 25 och 22kg. Hur ofta brunstar dom?
Är dom för små? Behöver lite råd..

Men vad väger vuxna svärdsjöfår? De är väl ganska små? Jag tycker att du ska rådfråga genbanksansvarig eller någon annan erfaren uppfödare av svärdsjöfår.
Titel: SV: Betäcka ungtackor
Skrivet av: Birgit skrivet 06 nov-09 kl 12:31
Ang. Sols inlägg: Eftersom många vuxna Svärdsjötackor ofta inte blir tyngre, kan man inte sätta sådana generella vikt regler.

När skulle man i så fall betäcka en Roslagstacka, som ju är ännu lättare? Aldrig? De där vikterna är rekommenderade för produktionsraser, som Finull, Gotland m.fl.

Vikten är oftast ganska oväsentlig, då det är hull och kroppsmognad som är avgörande.

På allmogeraserna är det inte heller meningen att man ska avla på storlek, utan låta dem ha en naturlig variation även där. Samma gäller födelsevikter, de minsta allmogeraserna får betydligt mindre lamm än exempelvis en Gotlandstacka. Vilket är ganska naturligt med tanke på vuxenstorleken. Det innebär inte att de mår sämre.
Titel: SV: Betäcka ungtackor
Skrivet av: vallhunden skrivet 06 nov-09 kl 13:59
Ska jag tolka ditt inlägg, Birgit, som att det är OK att betäcka ett 22kg och 25 kg lamm? Jag tycker att man får tänka lite på djurskyddet i alla fall!

Självklart förstår jag att allmogeraser är mindre och att lammen då väger mindre. Men i och med att viktspannet låg mellan 36 och 22 kg på lamm födda i maj, så utgår jag ifrån att 36 kg lammet ändå är normalt för ett Svärdsjöfår. Det är ju fött i maj!!

Dessutom handlar ju lammvikterna också om att lammen vid en viss, för rasen specifik, vikt utvecklar en bättre förmåga att tillgodogöra sig grovfoder. Hos Gotlandsfår händer detta någonstans runt 34-36 kg levandevikt. Då har våmmen utvecklats så att grovfodret kan omvandlas bättre.
Att betäcka ett lamm som inte har nått detta stadie tycker jag är djurplågeri, eftersom djuret inte kan tillgodogöra sig fodret fullt ut. Och jag betvivlar att ett 22-25 kg Svärdsjölamm har nått den viktgränsen...
Titel: SV: Betäcka ungtackor
Skrivet av: Birgit skrivet 07 nov-09 kl 17:29
Först vallhunden, så skrev jag inget om att det är ok att betäcka ett 22 kg lamm, utan att man ser till helheten, hull, kondition osv. Men jag anser inte att det är orimligt att betäcka ett 22 kg lamm av de mindre allmogeraserna. Lammet på 36 kg är nog större än normalt, snarast, då vuxenvikten ligger mellan 35 - 45 kg för en tacka, vikten är knappast beräknad vid första lammningen. Baggar 50 kg.
Vad väger en gotlandstacka fullvuxen i snitt? 60 - 70 kg? En bagge 90 -100kg? De är i så fall snudd på dubbla vikten, så vad jämför du med?

Att skriva om djurskydd och djurplågeri är väl ganska osmakligt, när du uppenbarligen inte har sakkunskap om Allmogefår?

Så vad gäller att tillgodogöra sig grovfoder vid en viss vikt, kanske hos de små allmogeraserna då ligger på 22-25 kg? Det normala med dessa raser är annars att man antingen släpper baggen/baggarna till alla hondjur, eller så går baggen alltid med och de som då blir dräktiga blir det. Min erfarenhet av Roslagsfår är att de som är omogna inte blir dräktiga.

Titel: SV: Betäcka ungtackor
Skrivet av: Sol skrivet 09 nov-09 kl 13:15
Jag tycker själv att tackorna på 22 och 25 kg är för små, det är därför jag frågar.
Dom har gått upp 2 och 3 kg på 2 veckor, så jag tänkte att vid nyår borde dom väga 30-34 kg om dom fortsätter i samma takt. Då kanske man kunde släppa in baggen, då har dom ju oxå blivit 2 månader äldre, därav frågan om hur ofta dom brunstar.
Men om jag betäcker dom så sent så blir det kanske inte bra att betäcka dom tidigare nästa höst. Jag vill gärna ha lammen i april/ maj.



Titel: SV: Betäcka ungtackor
Skrivet av: Birgit skrivet 09 nov-09 kl 15:34
Men då funkar det väl bra med sen betäckning i år? Nästa år blir ju nov/dec.
De brunstar med ungefär 3v mellanrum.
Titel: SV: Betäcka ungtackor
Skrivet av: gimskogen skrivet 11 nov-09 kl 19:27
Endel av de vuxna svärdsjöfåren är små väger bara drygt 30 kg som vuxna..
medans andra kan väga upp till 40-50 kg..

Så att säga vad som är normalt är att de varierar mycket.. o de flesta väger runt 30- 40 kg.. som vuxna..

Mina är av de lite mindre slaget.. :-[

Så klart Sol skall du ansluta dina får nu till genbanken..
varför vänta?

Då får du ju del av informationen om hur de går med rasen.. o kan så klart diskutera dessa frågor med genbanksansvarig och övriga svärdsjöfårs ägare som kanske haft sina får i många år..

Genbanksansvarigs mail
ninalundberg(snabel-a)telia.com