Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Anders skrivet 02 mar-06 kl 16:32
-
Är det någon som har ett bra recept på hur man tillagar orre eller tjäder?
Eller en länk till ett recept?
-
Resultat av nätfiske:
Recept på orrkräva:
Bind upp krävorna med bomullssnöre (steksnöre) så att de håller ihop.
Gör en marinad/saltlösning enligt följande:
- vatten 2/3
- vitvinsvinäger 1/3
- salt ca 5 %
- vitpeppar korn
Koka samtidigt upp en stor kastrull vatten. Förväll orrkrävorna ca 1 minut i stormkokande vatten, ta upp med hålslev, lägg i glasburkar.
Värm marinaden till kokpunkt, häll över krävorna. Full burk, tillslut locken väl. Förvaras svalt. Bör mogna minst ett par veckor, håller minst ett år.
Sååå gott att äta till potatis, med lingonsylt, mustig sås gjord på viltbuljong samt öl till.
Gräsandskräva kräver kummin i marinaden, annars går samma recept att använda.
http://www.jaktjournalen.se/Recept/9910.htm (http://www.jaktjournalen.se/Recept/9910.htm)
http://home.swipnet.se/~w-36176/pbtjader.htm (http://home.swipnet.se/~w-36176/pbtjader.htm)
-
Alldeles utmärkt. Jag tackar för alla tre recepten. Brukar få den här typen av skogshöna på hösten. Nu var jag tvungen att låta ett par bulgarer laga till sin variant av skogsfågel. Men man måste ju kunna själv när man bjuder på mat och det egna letandet gick inge bra.
Mycket intressant med krävorna. Det skall jag testa.
Får väl se vad som händer med influensan också. Den drabbar ju som tur är endast sjöfågel (däri inbegripet också katt, hund, kalkon, tamhöns, människa). Man får väl sluta med att plocka upp alla döda sjöfåglar som man inte själv dräpt. Myndigheter och media ställer till det.