Alternativ.nu

Djur => Biodling => Ämnet startat av: Daniel Pettersson skrivet 01 nov-09 kl 21:07

Titel: Honungs ÖL
Skrivet av: Daniel Pettersson skrivet 01 nov-09 kl 21:07
Var ute och tog några öl i helgen på Bishops Arms och då hade de en öl med honung i och den var man ju tvungen att testa :)

105:- Flaskan för en öl som var så otroligt sötsliskig(2,5% honung)
Det roliga var att bartendern tydligen var en expert på belgisk öl och upplyste mig om att den speciella honungssmaken inte kommer från vanlig honung utan den honungen som man får från vaxkakor... bara le och skratta lite inombords, tom. min Sambo som inte är allt för insatt ryckte på läpparna, man lär sig något nytt om honung varje dag :)

(http://img156.imageshack.us/img156/4403/dscn3649.jpg)

/Daniel
Titel: SV: Honungs ÖL
Skrivet av: ersam skrivet 02 nov-09 kl 12:07
Du blev förstås såpass ställd så du inte hann med att fråga varifrån "vanlig" honung kommer ifrån?

Trodde själv att honungen kommer från honungsburken!  :D
Titel: SV: Honungs ÖL
Skrivet av: Georgisten skrivet 04 nov-09 kl 18:45
Testa gärna Samuel Adams honungsale. Honey brewster eller nått sånt heter den. Smaksatt med skotsk ljunghonung. Mycket smaskig! :D
Titel: SV: Honungs ÖL
Skrivet av: esten skrivet 04 nov-09 kl 19:02
En dum fråga . Vad är skillnaden honungsöl / mjöd ?
Mjöden bryggs väl den också ?
Titel: SV: Honungs ÖL
Skrivet av: Rune H skrivet 04 nov-09 kl 19:31
Öl är en maltdryck, och brygden måste innehålla en viss del malt
Mjöd behöver inte innehålla malt, och klassas i lagstiftningen som ett vin (!)
Dessutom finns ( fanns )  det viner som är (var) smaksatta med honung.( Lite osäker på dagsläget, men det har hittats i sjunkna fartyg )

I Erik Husbergs bok " Honung vax och mjöd - Biodling i Sverige under medeltid och 1500-tal) nämns också en variant som kallas mjölska. Det kan enklast beskrivas som en alkoholsvagare variant av mjöd.
Rune
Titel: SV: Honungs ÖL
Skrivet av: esten skrivet 04 nov-09 kl 20:07
Tack för förklaringen !
Personligen har jag tyckt att mjöd har haft mer likheter med ölet , men där ser man .
Titel: SV: Honungs ÖL
Skrivet av: wictor skrivet 04 nov-09 kl 20:13
Riktig mjöd är utjäst, alltså ingen kolsyra kvar.
Öl har ju som bekant kolsyra kvar.
Så det är rätt stor skillnad
Titel: SV: Honungs ÖL
Skrivet av: esten skrivet 04 nov-09 kl 20:17
Men det är ju mycket lite kolsyra i tex en guiness , där " följer " ju kolsyran med i en liten plastbehållare i burken .
Jag tycker om mycket mörka öl sorter och över lag är det lite kolsyra i dom .
Det beror väl på om ölet är över- el, underjäst ?
Titel: SV: Honungs ÖL
Skrivet av: Georgisten skrivet 04 nov-09 kl 20:34
En dum fråga . Vad är skillnaden honungsöl / mjöd ?
Mjöden bryggs väl den också ?


Här finns experten: http://www.mjodhamnen.se/mjod.html (http://www.mjodhamnen.se/mjod.html). Det är bara att förkovra sig!  ;D
Titel: SV: Honungs ÖL
Skrivet av: esten skrivet 04 nov-09 kl 20:47
Intressant , ska fördjupa mig i den länken mer ingående . Tack