Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Jennyt skrivet 01 nov-09 kl 20:37

Titel: torrjäst-surdeg
Skrivet av: Jennyt skrivet 01 nov-09 kl 20:37
Hej!

Nu är det så att jag är lite lat och lite nyfiken.

Jag tänkte starta en surdeg som jag ska ha i vinter. Så hittade jag ett par paket torrjäst i skafferiet som jag vill göra slut på först. Om jag nu sätter en deg på torrjästen tror ni att jag då skulle kunna ta undan en klatt och förvara i kylen och så att säga behandla den som en surdeg?

Spännande att höra om nån testat eller vad ni tror :-*

MVH Jennyt
Titel: SV: torrjäst-surdeg
Skrivet av: kurt skrivet 03 nov-09 kl 10:42
Tillsätter du jäst så konkurrerar du bara ut en del av den jäst och de mjölksyrabakterier som finns naturligt i mjölet. Starta på rågmjöl och vatten bara, det brukar inte vara något problem, bara man startar med en riktigt lös surdeg så är det mycket säkert.
Titel: SV: torrjäst-surdeg
Skrivet av: Jennyt skrivet 03 nov-09 kl 20:58
Aha. Tack för svar :)

Nu var det så att jag bakade igår och kunde inte hålla mig :-[ Var tvungen att testa. Det står och bubblar på bänken. Om det här funkar så är det nog bara nybörjartur.

MVH

Titel: SV: torrjäst-surdeg
Skrivet av: Kabo skrivet 03 nov-09 kl 23:04
Det kommer att fungera utmärkt. Däremot kn det bli lite ennorlunda smak än annan surdeg eftersom det är andra svampar och bakterier.
Jag har gjort så massor med gånger när jag varit så fattig att jag inte haft råd att handla.
Först bakar jag ljust bröd, tar av deg till nästa bak och bakar medelgrovt, tar undan deg och bakar riktigt grovt rågbröd. För varje omgång blir degen lite syrligare.
Titel: SV: torrjäst-surdeg
Skrivet av: Jennyt skrivet 04 nov-09 kl 21:21
Aha :) då är det alltså mjölksyrabakterierna som tar över mer och mer om jag har fattat det hela rätt.

Då kan jag alltså ha gott hopp :D Ska mata lite idag oxå så åker väl Sture in i kylen imorgon.

Jennyt
Titel: SV: torrjäst-surdeg
Skrivet av: Jennyt skrivet 14 nov-09 kl 19:29
Sture lever och mår gott :-* Han får mat ca var tredje dag och jag håller honom lös, som rekomenderat. Jag har bakat av honom en gång och lät bröden jäsa länge precis som Camilla Plum rekomenderar. Det blev supergott :P

Tack för hjälp :-* :-* :-*