Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Midvinter skrivet 31 okt-09 kl 17:23
-
Fick för mig att jag skulle prova carob, så köpte en burk. Det ska visst vara någon sorts kakaoersättning, så blandade med brunt socker och rismjölk, men ärligt talat, det smakade fördjävligt! Det luktar som fan också.
Så kommer nog inte att köpa det igen, men den där burken, den står där i skåpet och den lär inte försvinna av sig själv, så nu undrar jag om någon har några bra recept med carob (eller johannesbröd heter det visst på svenska...).
Det kan vara drycker, mat, kakor, vad som helst bara det blir ätligt.
Hjälp, snälla! :)
-
Jag googlade på bilder och då hittade jag det här.
http://www.all-creatures.org/recipes/cake-carob.html
http://www.wholefoodsmarket.com/recipes/recipe-search.php?cx=008551912465193573474%3Ab_qvwqbssjm&cof=FORID%3A11&ie=UTF-8&q=carob&sa.x=10&sa.y=13#895
-
Har prövat det för många år sedan men det smakade för JJJ.
Blev stående i många år sedan fick grisen det. ;D
-
Hund"choklad"kakor ifall det finns hundar i omgivningen, carob ska vara helt ofarligt för hundar och det finns en hel del engelska recept på hundgodisar med carob i.
-
I boken : Cranks bästa recept , vegetarisk mat från den berömda London-restaurangen , finns recept på carob av olika sorter .
Många kakrecept .
-
Hur går det midvinter?
vad händer med johannesbrödet?
kanske får vi göra hundgodis när jag kommer upp, och se om hundarna hatar eller älskar oss efteråt? ;D ;D ;D
-
Jo, burken står där än.
De andra tycker jag ska prova att göra en pytteliten kaka, typ en muffin eller nåt. Ifall det blir ätligt kan jag göra en större. Tänkte prova nåt av recepten i länkarna ovan, så kan ju hundarna få det som blir kvar. Om de nu vill ha det...
Fast det är lite mer lockande att göra riktigt choklad mousse och sånt som är GOTT. ;)
Carob-choklad mousse?
-
Jag använder ofta carob. Det blir bättre om man inte förväntar sig att det ska smaka som choklad...
Jag blandar med vanilj också, och eventullt lite cikoria eller maltkaffe-pulver. Rostade, hackade/malda nötter (hassel bäst) så blir det som nougat. Ibland kan folk inte ens känna att det är carob och inte choklad för den delen.
Men det finns olika carob, jag föredrar mörkrostad...Men ljus går bra det med.
-
Ska prova med vanilj och nötter, cikoria låter intressant (Jag vet inte ens vad det är, allt i matväg som jag aldrig har hört talas om är intressant...), men tvivlar på att det går att få tag på här uppe.
Vad lagar du av det då? Är det varm "choklad" eller kakor? Kockosbollar...?
-
Ja, kokosbollar (havre) blir bra med carob, gärna lite rivet apelsinskal i också. Kakor, ja, bra med carob, vanilj, nötter!
Topping på mjuka kakor, blanda smör, carob, florsocker, vanilj, kanske lite cikoria, sen på med kokos eller hackade nötter. Det blir gott!
Cikoria är som ogräs, finns överallt. De rostade malda rötterna är det. Kan köpas på häsokost färdigt pulver om man inte är händig. Kaffesubstitut. Jag har faktiskt aldrig druckit kaffe, så jag kan inte jämföra, men jag gillar cikoria i alla fall... :)
-
I Kroatien växer den här växten på de dalmatiska öarna. Man river den på rivjärn och har den i bakelser, eller kryddar brännvin med den. Traditionellt gör man en äpplekaka av den (då används kryddan som kanel ungefär, fast man har i mycket mer av den). Jag har hittat på att göra tigerkaka av den. 1/3 av den ljusa smeten kryddas med 2 msk johannesbröd/carob och så gör du som vanligt med tigerkakan. Blir urgott.
Johannesbröd/carob smakar väldigt fruktigt. Liknar varken kakao eller kanel.
-
Är det fröskidorna man använder eller är det kärnorna? Jag odlade den en gång som krukväxt, men den fick ohyra så den åkte ut innan den hann blomma. Skulle vara kul att prova att odla den igen och få fram egen carob. :P
-
Hittade detta om växten
http://arboarkticum.blogspot.se/2010/02/krabat-utan-karat.html (http://arboarkticum.blogspot.se/2010/02/krabat-utan-karat.html)
Verkar vara något att satsa på om man kan förvara den svalt på vintern.
-
Det är fröskidorna man använder, fast är den "industriellt riven" maler de nog ner frön och allt. Själva skidan har väldigt lätt för att bli larvangripen. Sött och gott att sova i ;D
-
Och här kommer ett recept:
http://dalmatianmom.blogspot.se/2014/03/mramorni-kolac-od-rogaca-tigerkaka-med.html (http://dalmatianmom.blogspot.se/2014/03/mramorni-kolac-od-rogaca-tigerkaka-med.html)
-
Och ett till recept.
http://www.dalmatianmom.blogspot.se/2014/03/kocke-od-rogaca-johannesbrods-rutor.html (http://www.dalmatianmom.blogspot.se/2014/03/kocke-od-rogaca-johannesbrods-rutor.html)