Alternativ.nu
Djur => Höns => Övrigt om höns => Ämnet startat av: Monica L skrivet 28 feb-06 kl 12:19
-
Nu har det konstaterats fall av fågelinfluensa även i sverige, uppger jordbruksverket. presskonferens idag kl.13.00 !
-
Fan, fan, fan, vad ska man säga? Ledsen, är nästan gråtfärdig. Vi som väntar ny besättning höns i från skåne vecka 13. >:( :'(
Troligtvis blir det restriktioner av transport med fjärderfän, därför denna reaktion.
-
Detta är sååå typiskt!!! :'(
Man blir verkligen gråtfärdig, vad ska hända nu??? Snart har man väl de skyddsklädda mångubbarna i hönshuset :'(
Undrar om det finns något vi kan göra för att se till att höns inte avlivas under samma fruktansvärda förhållanden som visats på TV från andra länder!?! Tror ni att det kommer att bli så här?
-
Usch! :'(
Men inte ska vi behöva kasta in handduken än!
Viggarna hade ju varit här sen oktober/november utan att tama fåglar smittats.
Och OM det skulle bli så hemskt att tamfåglar skulle behöva avlivas så behöver det ju inte ske under så hemska förhållanden som vi sett på TV.
Jag tror att vi ska hålla huvudet kallt (som någon skrivit förut i någon tråd) och vänta och se vad som händer.
De som inte har möjlighet att ha sina fåglar instängda borde nog försöka ordna så att de kan det under någon period i alla fall. OM man skulle hamna i en sådan där "bevakningszon" så är det nog bra om man kan stänga in fåglarna.
Mvh
Charlotte
-
Jo, jag håller med dig; att hålla hönsen instängda under en tid är nog inte fel. Mina höns bryr sig inte, det gillar iaf inte att gå ut i snön. MEN, det måste ha varit någon annan fågel som smittat Viggarna. På Tv4´s nyhetssida står det att om en hönsuppfödare får in viruset märker han/hon det snart eftersom 90% av besättningen kommer att vara död på ett par dagar. Snacka om aggressivt!!!
Stackars, STACKARS alla fåglar!!! :'(
-
Men hörni - detta har vi ju vetat hela tiden. Vi visste bara inte när det skulle komma. Nu är det här och nu är det bara att "gilla läget" = Göra det bästa av situationen, rätta oss efter föreskrifterna och hålla tummarna!
Ja stackars stackars fåglar över hela världen.
Tröstekram till er/oss alla från Kicki
-
Nu har jag bråttom till jobbet, som vanligt ;)
Men, visst har man konstaterat att det är ett HN1 virus? Men inte vilken "fortsättning" det var?? Kanske det är en mildare form? Och därför har inte viggarna dött? Eller kanske dom tål det bättre än tamfåglar?
Jag tror mer på att lyssna på Jordbruksverket än TV4. På Jordbruksverket verkar man ha ett skärpt "uppmärksamhets-läge" men ingen vild panik.
Jag är också orolig, men ännu inte Panikslagen.
Mvh
Charlotte
-
Två av de 4 obducerade viggarna bar på den aggressiva formen.
- samma här, orolig men inte panikslagen.
-
Nej, jag är inte heller panikslagen MEN ledsen. Visst visste även jag att detta skulle komma MEN som alla vet; det sista som dör är ju hoppet. Dvs, jag hoppades ju in i det längsta att det trots allt inte skulle komma...
-
Gör som grodan
lev på hoppet... :-[
om nu viggarna har varit här sedan okt nov och ingen epedemi har brutit ut varför skulle det göra det just nu... fåglarna som dom skickade tikll england hade ju h5n men mer visste dom inte... men dom återkommer nog.. hur´som hellst är det bara att avakta mina höns och ankor vill ändå inte gå ut nu...
I går fick vi vår första killing i af... kära söta så näpen och liten han var...
Lolv...
-
Hur gör ni som bor inom "det avspärrade området" och dess närhet med era ankor, duvor, höns eller andra fjäderfän för hobbybruk? Hur resonerar ni om nuläget och framtiden?
-
En tysk katt har visst smittats av fågelsjukan på Rugen...
-
Jag ska försöka återkomma med kloka synpunkter här snart ;)
Till dess vill jag bara säga att det inte kan vara lätt att vara fågel nu för tiden :-\. Om man översätter all den här kalabaliken till mänskliga förhållanden skulle det, vad jag förstår, betyda något i stil med att om någon person råkar nysa i Oskarshamn, så skulle samtliga i närområdet avlivas i "preventivt syfte". Nåja, nu har ju ett par viggar dött men som någon sade så har de ju varit här sedan okt/nov.
På en gladare tråd. Jag såg ett 20-tal sidensvansar i min trädgård idag :) De är underbart vackra och ser ju ut som gjorda av siden!!
-
Men hörni - detta har vi ju vetat hela tiden. Vi visste bara inte när det skulle komma. Nu är det här och nu är det bara att "gilla läget" = Göra det bästa av situationen, rätta oss efter föreskrifterna och hålla tummarna!
Ja stackars stackars fåglar över hela världen.
Tröstekram till er/oss alla från Kicki
Håller med dig till 100%
Man måste vara beredd på ett förnuftigt och inte hysteriskt sätt, alla vi visste ju mer eller mindre att den skulle komma fråga var bara när?
Men nu är den iaf här så håll era huvuden kalla och var beredda med förnuft.
Lycka till allihopa.
-
Över 100 miljoner tama fåglar har hittills dödats runt om i världen i rädsla för detta virus. Undrar hur många av dessa flockar/besättningar som var testade över huvud taget. Inte många tror jag. I måndags gick SLK och SRF in gemensamt till Jordbruksverket genom en skrivelse med krav på att bli kontaktade om det skulle bli aktuellt med avlivning mot ägarens vilja av icke-kommersiellt fjäderfä som inte visar tydliga sjukdomssymtom och som inte testats positiva för H5N1, alltså i rent preventivt syfte. Nåt svar har vi ännu inte fått, men jag har tjatat om detta tidigare och då fått flera svar att men inte sysslar med "buffertavlivning" i vårt land...
-
I dag sa dom även på radion att nya fall av BSE har upptäkts... BSE =Galna kosjukan... vad gör vi med våra djur ??? och med oss själva...
lolv...
-
Naturen slår tillbaka!!!!!!
Det är ju bara att konstatera att vi bäddat för det här
själva. Den så kallade djurhållningen som bara blir värre & värre för att vi ska kunna köpa "billig" mat kommer att stå oss dyrt! Vi har ingen rätt att behandla djuren som vi gör i dessa "djurindustrier".
Ett stort TACK till Ronny från Lanthönsklubben för ditt
engagemang och sakliga inlägg i hönsdebatten.
-
Fick mail från Knallebygden idag på morgonen med bland annat avelsvärde i pengar på raserna...
Känns konstigt att värdera sina djur i pengar, utifall att de ska avlivas.... :'(
Detta är så svårt, även om jag inte är så orolig vet ju ingen hur det blir framöver.
Det kanske kommer mångubbar hit och avlivar alla mina fåglar.
Fyyy.... :-\
-
Naturen slår tillbaka!!!!!!
Det är ju bara att konstatera att vi bäddat för det här
själva. Den så kallade djurhållningen som bara blir värre & värre för att vi ska kunna köpa "billig" mat kommer att stå oss dyrt! Vi har ingen rätt att behandla djuren som vi gör i dessa "djurindustrier".
Ett stort TACK till Ronny från Lanthönsklubben för ditt
engagemang och sakliga inlägg i hönsdebatten.
Ursäkta, men vad har djurindustrierna med fågelinfluensan att göra?????? ???
Nog för att många djur mår dåligt där, men det är inte de djuren som sprider smitta.....
-
Ger man inte djur någorlunda naturliga betingelser utan packar ihop dom så dom inte kan röra sej, ger dom undermålig mat fullproppad med antibiotika m.m m.m så påverkar det immunförsvaret & virus, bakterier m.m muterar. Titta bara på bilderna från Asien!! Därifrån importerar vi massor av BILLIGT fågelkött.
-
Visst är det hemskt med fåglar som packas ihop i Asien, men de vilda fåglarna packas väl ändå inte ihop??
Virus bland vildfåglar är absolut inget ovanligt.
Såna här sjukdomar uppkommer i naturen ibland och påverkas förmodligen inte av hur tamfåglarna hanteras.
Det är sorgligt nog ändå med fågelinfluensan och att vi ska hålla våra fåglar inomhus, Domedagsprofetior gör väl inte saken bättre...
Mvh
Charlotte
-
Jag undrar verkligen hur det är?? Var det inte någon på forumet som skrev att man använder hönsskit att mata fiskar med och att influensan därigenom spridits till vilda sjöfåglar? Verkar det inte som om man har lagt sig i naturen rejält om man slänger träck från höns i en sjö?? Det skulle inte förvåna mig om det är det som är boven.
Ungefär som när man ger kor kadaver att äta!!!
-
Det är ju inte fråga om nån domedagsprofetia, snarare tvärt om, vi kanske lär oss något av det här, eller?
Angående "hopbuntning" av fåglar så talade en smittskyddsläkare om att vilda fåglar har ofta den "snälla" varianten av viruset, MEN, när den kom till hönsfåglar så ombildades den till den aggresiva varianten. Och naturligtvis så sprids den mer i stora anhopningar av fåglar som dessutom har nedsatt immunförsvar. ( P.a dålig djurhållning t.ex. )
-
Jag undrar verkligen hur det är?? Var det inte någon på forumet som skrev att man använder hönsskit att mata fiskar med
Ungefär som när man ger kor kadaver att äta!!!
Har för mig att man kan fodra kor med hönsskit.
Hälsar
Bondmoran
-
Hej!
Läste just på både tv4´s hemsida och på svt1´hemsida att alla rekomenderas att anmäla sitt hönsinnehav till Länsstyrelsen. Detta gäller även de som bara har små flockar för hobbybruk!
Usch, det känns nästan som om man skulle vilja gömma sina små älsklingar och ingenting säga men det kan man ju inte... ::)
-
Såg på expressens hemsida en expert svara på frågor, verkar vara inne på att vi får ha våra höns inomhus hädanefter???
"FRÅGA: Finns det överhuvudtaget något positivt att rapportera om viruset? Eller får vi sitta här och snällt vänta på domedagen? Hua.
Anders AnderssonSVAR: Det finns väldigt mycket positivt att rapportera. Vi vet att det cirkulerar och det finns åtgärder att ta till. Vi har en unik chans att stoppa det. Om viljan finns och om vi satsar pengar. Det gäller nämligen att skapa barriärer mellan vilda och tama fåglar. Sedan får vi se över hur vi ska odla fjäderfä i framtiden. Kanske måste vi hålla dem inlåsta. Vi måste kanske lämna skärgårdsidyllen"
-
Utdrag från Tv4´s hemsida
"Flera länsstyrelser har aktiverat krisgrupper. Alla som har fjäderfäbesättningar ombeds att registrera sig hos länsstyrelsen - även hobbyuppfödare som bara har ett fåtal fåglar."
-
Utdrag ur svt´s nyhetssida.
Alla som har fjäderfäbesättningar ombeds att registrera sig hos länsstyrelsen - även hobbyuppfödare med bara ett fåtal fåglar, skriver TT.
-
Hej!
Läste just på både tv4´s hemsida och på svt1´hemsida att alla rekomenderas att anmäla sitt hönsinnehav till Länsstyrelsen. Detta gäller även de som bara har små flockar för hobbybruk!
Det verkar finnas flera versioner av all information i det här ärendet, varav den ena versionen syns i media och är betydligt mer hysterisk.
På Länsstyrelsen Sörmlands hemsida hittar jag ingenting om att anmäla fågelinnehav. Östergötlands Länsstyrelse vill ha in anmälningar främst från kustkommunerna.
På nyheterna härom dagen framträdde jordbruksministern och påstod att antingen fick man hålla alla fåglar bakom lås och bom eller också var det bara att avliva dem. Säger vem?! Inte jordbruksverket i alla fall, vad jag kan se.
-
Nähä, då var väl det helt taget ur luften då och ytterligare ett tecken på hur hysterisk jag är. Jag är trött på att varje kommentar om Fågelinfluensan och rädslan för hur det ska bli med ens höns i fortsättningen hela tiden bemöts med kommentarer om hur hysterisk man är!!!
ÄR det verkligen konstigt att man oroar sig??? Jag skaffade höns för bara ett år sedan med den goda tanken att de skulle få ett fritt och naturligt liv. Nu helt plödsligt står jag inför faktum att jag troligtvis kommer att vara tvungen att ha dem instängda för en ansenlig tid framöver. Detta var sååå långt från vad jag hade tänkt mig och hur jag hade tänkt mig mina hönors liv. Helt plötsligt känner jag hur allt det roliga med att ha höns börjar rinna av mig och jag känner ett stort medlidande med hönorna vilkas rörelseyta kommer att begränsas så radikalt. Jag väntar en sommar där mina hönor inte kommer att få varken smaka friskt grönt gräs eller krafsa efter maskar och annat gott. Allt det naturliga i deras liv försvinner ju.
Och så sitter man här med sorgen över allt detta som BORDE ha varit och blir kallad HYSTERISK! Jag är inte HYSTERISK, jag är KOLUGN men fruktansvärt LEDSEN!!!
-
Och så sitter man här med sorgen över allt detta som BORDE ha varit och blir kallad HYSTERISK! Jag är inte HYSTERISK, jag är KOLUGN men fruktansvärt LEDSEN!!!
Jag vet inte om du tror att jag kallat dig hysterisk, men så är inte fallet. Den skildring som ges i media är däremot hysterisk.
Mina höns kommer att gå i hönsgård när det blir väder för det. Det hade de nog fått göra ändå för att inte bli uppätna. Sedan får man väl se. Jag är också kolugn, och blir det skäl att vara ledsen hinns nog det med också.
-
http://www.sjv.se/download/18.1b8099a1098b506c728000649/2006-008.pdf (http://www.sjv.se/download/18.1b8099a1098b506c728000649/2006-008.pdf)
Här finns pdf fil om reglerna runt säkerhetszoner bland annat.
-
Anders AnderssonSVAR: Det finns väldigt mycket positivt att rapportera. Vi vet att det cirkulerar och det finns åtgärder att ta till. Vi har en unik chans att stoppa det. Om viljan finns och om vi satsar pengar. Det gäller nämligen att skapa barriärer mellan vilda och tama fåglar. Sedan får vi se över hur vi ska odla fjäderfä i framtiden. Kanske måste vi hålla dem inlåsta. Vi måste kanske lämna skärgårdsidyllen"
"Unik chans", skall vi sätta in hemvärnet? ;-) Nejvisst, försvaret går ju redan och samlar döda fåglar i strandkanten.
Självklart kan vi inte stoppa en sjukdom som sprids av och bland vilda fåglar, lika lite som vi kan stoppa rävskabb eller andra epidemier bland vilda djur. Sjukdomen kommer att sprida sig, en massa fåglar kommer att dö och de som överlever är immuna. Hur många är "en massa"? Det vet vi inte.
För tamfåglar är det lite annorlunda, eftersom vi inte bara kan låta ha naturen ha sin gång. Jag har dock väldigt svårt att tro att den långsiktiga lösningen är att hålla dem inlåsta för tid och evighet.
-
Nej, jag tror inte heller att en långsiktig lösning är att hålla alla tamfåglar inomhus.
Jag kan tänka mig att när allt det här lugnat ner sig och läget stabiliserats, när flyttfåglarna är här och de fåglar som haft smittan dött och allt är som vanligt (mer eller mindre) kommer vi att kunna släppa ut våra höns igen. Kommer någon numera ihåg Sars?
Jag hoppas det kommer att bli ett formidabelt uppror mot att man tvingas ha sina höns inomhus. Att skydda tamfåglar mot influensan är nog bra men det måste finnas någon sorts rim och reson bakom alla regler. Medborgarna måste kunna förstå och tro på att regler hjälper och är till nytta för allmänheten. Om inte faller ett samhälle ihop och medborgarna börjar ta saker i sina egna händer. Som medborgare tycker jag det är ens skyldighet att ifrågasätta saker "staten" gör (det kallas demokrati) och det tycker jag gäller även i den här frågan. Man kan inte bara godta allt utan kunna protestera om man tycker saker är fel.
Dessutom - att man eventuellt ska behöva rapportera till myndigheten att man har 2 höns verkar idiotiskt och jag kan inte förstå vilken allmännytta denna uppgift skulle fylla.
-
Helt dumt att rapportera och kartlägga var fjäderfän finns inom "skyddszonen" tycker jag inte att det är...
Då kan ju smittade fåglar spåras.
Jag tror nog ungefär som dig Lena A att det kommer att "lugna" sig så småningom (Hoppas i alla fall) :)
Men att hålla tamfåglarna inne nu en period kanske kan skapa mer "betänketid" för myndigheterna så att det blir riktigt grundade beslut och inga paniska masslakter som det verkar ha blivit i länder där man mer har "tagits på sängen". Man hinner kanske mer studera hur lätt det smittar mellan vild och tamfågel eller så kanske man kommer fram till att vaccin är det enda som hjälper?
Mvh
Charlotte
-
Jag har haft kontakt med ledande personer på ansvarsmyndigheten Jordbruksverket och det är helt klart FRIVILLIGT för hållare av icke kommersiellt fjäderfä att anmäla sig till länsstyrelsernas register! Alla kommersiella besättningar måste däremot registrera sig, inkl de med över 350 värphöns, men inga andra, om de inte befinner sig inom begränsad skyddszon. Än så länge finns bara en sådan, 1 mil runt kärnkraftverket i Oskarshamn, men man letar frenetiskt efter fler!
Men, håll ut! Det kommer åter en dag när vi alla kan släppa ut våra fjäderfän i trädgården!
-
Men, håll ut! Det kommer åter en dag när vi alla kan släppa ut våra fjäderfän i trädgården!
Det känns skönt att höra!!! :)
Mvh
Charlotte
-
Jag vet inte om du tror att jag kallat dig hysterisk, men så är inte fallet. Den skildring som ges i media är däremot hysterisk.
Det är väl det som är det läskiga, när folk blir uppskrämda och börjar slakta sina tama djur hej vilt. I Västervik fick igår sex tama ankor på Kulbacken sätta livet till, helt otroligt, där kan man tala om hysteri... :o http://www.vt.se/ (http://www.vt.se/)
-
Jag hörde på radion i morse att "läget inte var så farligt som man befarat" i Oskarshamnstrakten. ???
Reportern pratade om att man inte hittat "drivor av döda fåglar vid kusten och på öarna" ??? ;D
Nej, det var väl det vi trodde. Fåglar dör naturligt vid den här tiden på året bl.a. på grund av svält och köld. Inget att oroa sig för.
Det nämndes också på radion av att fågelvirus funnits i tusentals år och att det alltid kommer att finnas.
Jag undrar i mitt stilla sinne hur många fåglar som dött i viruset under tidigare år, där vi inte vetat om att de haft viruset och som därför inte förorsakat panik.
-
håll ut! Det kommer åter en dag när vi alla kan släppa ut våra fjäderfän i trädgården!
Jadå Ronny, jag håller i alla fall ut så länge det någonsin går = tills "mångubbarna" kommer - och då har jag förhopningsvis ägg redo att kläcka.
Jag tror att detta akuta stadium kommer att blåsa över relativt snabbt - mängder av vilda fåglar dör, resten bli immuna och sedan lägger det sig igen. Före en gångs skulle vill jag lita på kvällspressen, där det i går stod att detta förmodligen är över till sommaren - hoppas kan vi ju i alla fall.
-
Hej
Jag har en fundering och det med stor skeptis till myndigheternas agerande att blåsa upp det här med fågelinfluensa så folk blir hysteriska. Min fundering är om detta virus är värre än salmonella? Flyttfåglar har i alla tider haft salmonella med sig och alla som matar småfålar har alltid uppmanats att tvätta händer osv vid matning. En del hönsbesättninga, frigående, har utsatts för denna smitta och det är väl på grund av salmonella som hönserierna är så kliniskt renliga av sig? Jag tror att detta med fågelinfluensa inte är större risk för våra höns än salmonella... Myndigheter och människor blir så uppjagade av allt nytt "farligt" bara. De människor som fått fågelinfluensa och dött bor i asien, tätt ihop med sina fåglar och har kanske inte så bra sjukvård för allmänheten. Skulle de få salmonella dör de antagligen av det också om man ska se det på ur krasst perpektiv.
Jag tänker hålla mig cool och låta mina höns vara inne till den värsta stormen lagt sig. Synd bara att detta antagligen kommer att ge ett berättigande till att hålla höns inne och frigående, krav höns får stryka på foten. (som vanligt)
MVH Sussa
-
Jag tycker egentligen inte att det är Myndigheterna som haussat upp Fågelinfluensan utan Media...
Om man har följt utvecklingen på SJVs hemsida så har det aldrig (hittills i alla fall) varit någon Panik där. Man har följt EUs direktiv om att tamfåglarna ska hållas inne (och EU är vi ju med i eftersom majoriteten av Sveriges befolkning ville det).
Fågelinfluensan precis som New Castle och Salmonella är väl en ekonomiskt förödande sjukdom och som jag har fattat det så är dödligheten stor om fåglarna får den aggressiva varianten? Så att myndigheterna är vaksamma och kollar upp utvecklingen tycker jag inte är negativt.
Men däremot tycker jag också att det är viktigt att vi alla som har fjäderfän går ut och talar om att det är en FÅGELsjukdom.
Mvh
Charlotte
-
Jag har nu bestämt mig för att resonera så här: Mina fem hönor ska få vara ute i sin rastgård när vädret blir bättre (inte snöstorm). Om de blir smittade så dör de med största sannorlikhet. Det är väl inte så troligt att de därför skulle bidra till en epidemi bland småfåglarna i Älvsjö?! Smittan måste ju ha kommit till mig på något sätt och lär i alla fall komma till vildfåglarna på samma sätt. Eftersom jag inte har tänkt att äta upp dem om de blir sjuka ser jag det som uteslutet att jag eller mina barn skulle bli smittade (Jag tänker nämligen inte heller servera barnen mina hönor - i alla fall inte utan att tillaga dem först).
Jag hoppas att fler tänker som jag eftersom att om våra lanthönor blir sjuka är dödligheten 90% (har jag hört). Vi har i så fall 10 % kvar om de inte blir nödslaktade. Dessa 10% blir sedan grunden för en lant höns stam som är imun eller i alla fall motståndskraftig mot influensan. Detta borde vara otroligt viktigt och skäl nog att fortsätta hålla en fri och naturlig hönsskötsel.
När alla stora uppfödare har nödslaktat alla sina djur och de, i en skrämmande framtidsvision, ständigt får in smittan i sina besättningar, har lanthönsen fördelen av naturlig motståndskraft mot influensan.
-
Men Helena, hur ska de kunna bli immuna? I en smittad besättning ska ju alla djur avlivas enligt gällande resitriktioner. Det är ju där någon ev. skulle kunna överleva och bli immun.
Om dina höns blir sjuka sprider de smittan med vinden innan de dör och risken är då stor att den når nästa besättning i närheten av dig, eller de vilda fåglar som uppehåller sig i närheten blir sjuka eller för smittan vidare.
Varför anser du det som uteslutet att du blir smittad om dina höns blir sjuka? - Går du inte ut till dem? Städar du inte åt dem? Stannar du aldrig upp och umgås med dem?
Ditt resonemang låter för mig som en rosenrosa illusion, ett önsketänkande som har mycket liten verklighetsförankring.
-
Det är just det jag menar. Om man avlivar alla djur så snart någon blir smittad blir de ju inte immuna. Därför måste Lantrashönsen undantas från den bestämmelsen. Man blir inte smittad av att umgås med hönsen utan av att äta dem eller deras avföring och det har jag inte tänkt. Det behövs mycket stor mängd virus för att bli smittad. Det är mycket svårare för virus att gå mellan arter än inom en och samma art.
Om inte mina djur avlivas om de blir smittade så hävdar jag att smittan redan finns i området. Någon måste ju ha tagit den till mina fåglar och då hjälper det ju inte mycket att avliva den stackare som ev överlever ett utbrott hos mig.
Illussion eller hysterisk? Kanske, jag vet inte...
-
Illussion eller hysterisk? Kanske, jag vet inte...
Jag tror att du har en Ond Plan för monopol på marknaden med din resistenta Älvsjöstam.
-
Det är just det jag menar. Om man avlivar alla djur så snart någon blir smittad blir de ju inte immuna. Därför måste Lantrashönsen undantas från den bestämmelsen.
Då "mångubbarna" kommer tas nog ingen hänsyn till ras eller ev. kommande immunitet - då slaktas alla.
Man blir inte smittad av att umgås med hönsen utan av att äta dem eller deras avföring och det har jag inte tänkt.
Nej tror du verkligen att alla som dött har gjort det då? Det info säjer är att de umgåtts nära och intensivt med hönsfåglar.
Om inte mina djur avlivas om de blir smittade så hävdar jag att smittan redan finns i området. Någon måste ju ha tagit den till mina fåglar och då hjälper det ju inte mycket att avliva den stackare som ev överlever ett utbrott hos mig.
Då någon insjuknar blir mängden smittämnen ofantligt mycket större och smittan alltså mycket mycket starkare. Därav risken att dina djur då smittar andra fåglar i närheten då smittmängden blir så stor att de blir sjuka.
-
tror du verkligen att alla som dött har gjort det då? Det info säjer är att de umgåtts nära och intensivt med hönsfåglar.
Nära och intensivt, ja, vad jag hörde så åt de turkiska barnen självdöda fåglar, några bollade med hönsens huvuden. Man har djuren i köket och tvättar inte händerna. Inget av detta gör vi, förutom att tvätta händerna då;)
Damen jag talade med på smittskyddsinstitutet påpekade om och om igen hur svårt det är att bli smittad.