Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Yrmff skrivet 25 okt-09 kl 20:02
-
Hej!!
Jag har hoppat från ölsatser till att köra "all grain" och gjort efter alla konstens regler men får ett katastrofalt dåligt og.
Jag har både flödeslakat och nu sist batchlakat utan bättre resultat >:(
mellan 5-6 kg malt ska ge ca20 liter med og på minst ca1050..
jag får ut ca 10 liter med detta og å det nöjer jag mig inte med..
sist körde jag åxå en proteinrrast plus odentliga försockringsraster utan märkbar förändring..
vad finns det som kan ställa till det så att det inte "tömmer" malten på det gottiga
nån som har nån ide? ???
mvh Heikki
-
Jag kan lära dig brygga dricku istället.. ;)
-
har du rätt temperatur hela tiden som rasten ligger för lakning?
när jag med vänner brygger öl så får vi oftast högre og än beräknat, dock inte jättehögt över.
-
har du rätt temperatur hela tiden som rasten ligger för lakning?
när jag med vänner brygger öl så får vi oftast högre og än beräknat, dock inte jättehögt över.
Jupps!! jag har ett isolerat kombi mäsk/lakkärl å kollar flera ggr per rast å det dippar max ett par grader...
trodde att mina problem kanske låg iatt jag misslyckades med flödeslakningen så därför batchlakade jag sist med samma taskiga resultat.. >:(
funderar på att köpa malt från annat ställe för att kolla om jag fått "skrotmalt" .alternativt göra en lång syrarast för att eliminera detta som felkälla ,men det kanske är overkill då det man läser säger att detta knappast behövs i vårt land.
hur mycket kan ett för högt ph inverka?
mvh
heikki
-
Jag kan lära dig brygga dricku istället.. ;)
Låter intressant!! :) aldrig smakat trots att jag syslat med hembryggning (från å till) i snart 30år!!
mvh Heikki
-
Jag förstår inte de där termerna som Yrmff använder, men jag brygger på rökmalt för det mesta. I vikt vet jag inte, men jag häller 20 liter krossad malt i en spann och sen häller jag på hett vatten i ett par omgångar så att det blir en gröt som håller ca 75 grader. Sen tar jag mäskrodret och rör kraftigt, häller ev på lite mer kokande vatten. Under tiden som vattnet kokar upp lägger jag rosten i tappspannen. När jag är nöjd lägger jag på några täcken och går och lägger mig.
Eftersom jag brygger i liten skala, alltså bara en spann i taget, blir rosten ganska enkel. Några enepinnar som jag bygger i tre lager, sen mycket enris med så mycket enbär på som möjligt. När morgonen kommer häller jag över mäsken i tappspannen och öppnar kranen och sätter på vatten på spisen. När den första lännan runnit igenom häller jag tillbaka den i tappspannen och håller på så tills lännan är ganska klar, sen häller jag på kokande vatten och låter det rinna sakta. Det ska bli 20-25 liter. En del tar jag av och kokar med humle, sen häller jag tillbaka det i jässpannen. Det här blir ganska maltstark vört, så om man vill kan man ta ut en spann till eller i alla fall en halv. Jag kyler några deciliter vört och rör ut en flisa bakjäst i den, som jag sen tillsätter när vörten svalnat.
Vill man tillsätter man socker, farin eller honung. Till de första 20-25 litrarna tycker jag inte att det behövs.
Detta är ungefär hur jag brygger min dricka.
-
vurre..
Är det detta som kallas dricku?
mvh Heikki
og är vörtens startvärde i socker .Jag använder Oechsle mätare och vill jag brygga 20 liter starköl så skall det gå åt (grovt räknat)ungefär 5kg malt där den lakade vörten hamnar på ca 1050 Oechsle.
Jag får alså ut 10-12 liter under samma förutsättningar och det känns inte speciellt tillfredställande...
mvh H
-
Det kallas dricke eller dricka. Dricku är bestämd form.
Jag tycker att det verkar optimistiskt att få ut 20 liter starköl på 5 kg malt. Jag räknar alltså ungefär samma volym malt som jag vill ha öl. Det bör röra sig om ca 7-8 kg men jag har inte vägt det.
Bearbetningen med mäskroder när mäskens temp ligger på 68-72 grader hjälper till att lösa ut sockret.
På gammalt vis kokade man vörten, reducerade den, för att få till hög koncentration. Med då ska man helst ha en riktig brygggryta och det har inte jag, tyvärr.
Sen beror ju mycket på malten. Jag använder sällan industrimalt utan köper av folk som mältar själva. Hur den är krossad spelar också in.
Det bästa sättet att avgöra om det är lagom är att smaka på vörten. Och jag tror att du ska satsa på mellanöl hellre än starköl.
-
ja om alkoholhalten slutar på 4-5 % skulle jag vara mycket nöjd dvs ha en restsötma på mellan 1005 -1015 på mina 20 liter.
1050-1010= 40 = 5.3% vol% på brygden...alså starköl 4-4.5% =mellis duger åxå fint... :P
enligt dom bryggbeskrivningar som jag läst är det inget konstigt att få ut ca 7liter per kg malt med dessa värden, å det är här jag inte blir nöjd iochmed att jag bara får ut ca hälften... :'(
mvh Heikki
-
Det beror ju helt på vilken malt du använder och vilken halt av sockerarter den innehåller, du måste även tänka på vad du brukar ha för utbyte; om maltens maxkapacitet ligger på 1060 per kg och liter (bara ett exempel) så betyder inte det att du kommer att få 1060, det är den totala sockermängden i malten, värdena för de vanliga maltsorterna brukar leverantören ha koll på.
Sedan brygger man ett antal gånger och antecknar vad man får för resultat och räknar därefter ut vilket utbyte man får i procent, låt oss säga att du landar på 75% utbyte i genomsnitt, då vet du det och kan justera mängden malt för att få ganska exakt det OG du är efter.
Kolla över temperaturerna, vad har du för mäskningstemperatur?
Hur lakar du? vad har du för lakningstemperatur
Vilken basmalt är det du använder?
Sedan har du rätt i att mellan 5-6 kg borde ge dig ett utbyte på kring 20 liter vid 1050
-
Intressant ämne.
Det låter rätt jobbigt att göra öl på detta sätt, vad är fördelarna?
Själv köper jag burkar från Rulles och sätter till 23 liter vatten per burk, sedan socker.
Tycker att det fungerar bra. Blir gott!
Första gången var det lite mer komplicerat, innan jag lärt mig tekniken. vi rörde med en borrmaskin för att få det bra blandat. Men det behövs inte har jag kommit på. Numera häller jag bara på kokande vatten på smeten i några omgångar.
Ibland har det hänt att jag gjort det för starkt, dvs jag har haft i för mycket socker, men jag har lärt mig nu.
Det jobbigaste är faktiskt att fylla på flaskor, med all sköljning osv.
-
Fördelen att göra öl från malt är att det blir fräschare smak; man kan blanda olika sorters malt och få olika smaker; om man jämför med att köpa maltextrakt blir det billigare.
De flesta som håller på med ölbryggning tycker inte att strösocker har i öl att göra eftersom det ger en "spritig" smak möjligen med undantag att man primar med socker.
Jag har aldrig mäskat något annat än alemalt men där får jag ut 5 l /kg som ger mellanölsstyrka och det tycker jag är ok.
Jag har inget isolerat kärl utan kör i en gryta på spisen med en termometer nerstucken.
Lägger en silduk i ett durkslag och tömmer i rubbet. Låter vörten rinna igenom maltbädden en gång till.
Tömmer tillbaka malten i grytan och fyller på nytt varmt vatten, silar av på samma sätt som ovan.
-
Mitt experiment med att göra egen malt slutade med att katterna hittat ett nytt material till sandlådan .
Jag tror inte den kryddningen fungerar :-\
Men har nu hittat flaskor om ca halv litern som ska sättas till en 20 liters dunk med vatten .
Är det riktig malt i grunden eller är det bara sockersirap i dessa satser ?
Har läst här både lyckade och mindre lyckade resultat med denna sirap .
-
Mitt experiment med att göra egen malt slutade med att katterna hittat ett nytt material till sandlådan .
Jag tror inte den kryddningen fungerar :-\
Men har nu hittat flaskor om ca halv litern som ska sättas till en 20 liters dunk med vatten .
Är det riktig malt i grunden eller är det bara sockersirap i dessa satser ?
Har läst här både lyckade och mindre lyckade resultat med denna sirap .
Egen malt är ju en dröm får se om man orkar nån gång,och kattpiss kan det ju smaka ändå om man har otur ;D :-X
Vet inte vad för typ av ölsats du pratar om men en halv liter till 20 låter väldigt lite = svagt öl!!
Hur stor sockergiva är det meningen att man skall sätta till ?
mvh H
-
Det beror ju helt på vilken malt du använder och vilken halt av sockerarter den innehåller, du måste även tänka på vad du brukar ha för utbyte; om maltens maxkapacitet ligger på 1060 per kg och liter (bara ett exempel) så betyder inte det att du kommer att få 1060, det är den totala sockermängden i malten, värdena för de vanliga maltsorterna brukar leverantören ha koll på.
Sedan brygger man ett antal gånger och antecknar vad man får för resultat och räknar därefter ut vilket utbyte man får i procent, låt oss säga att du landar på 75% utbyte i genomsnitt, då vet du det och kan justera mängden malt för att få ganska exakt det OG du är efter.
Kolla över temperaturerna, vad har du för mäskningstemperatur?
Hur lakar du? vad har du för lakningstemperatur
Vilken basmalt är det du använder?
Sedan har du rätt i att mellan 5-6 kg borde ge dig ett utbyte på kring 20 liter vid 1050
Jag har köpt pilsnermalt från Maltmagnus och körde nu sist med stegmäskning 40 50 60 70 grader med tiderna 15 30 30 15
och batchlakat runt 70grader Jag hadde 4 kg p malt 1.5kg viener och 300 gram carapale 10. När allt var lakat å klart så hadde jag og 1035 å inte mer än 15-16 liter kokreducerat till ung. 10- 12 liter blevog 1045 ca.
smakade äver på rtesterna och dessa hade tydlig sötma.. så det jag lutar åt är att malten inte varit tillräckligt krossad eller att jag behöver en lååång syrarast eller liknande. Jag tänker i dagarna beställa från humlegården för att se om det blir bättre resultat.
mvh Heikki
-
Om det rörde sig om svagt öl skulle ingen köpa . Här räknas öl från ca 5,2 % . Jag köpte porter igår och den låg på 6,5 % .
Jag måste prova en flaska , har inte gjort det än . Trodde att ev ni hade testat den här typen .
Tycker inte det skulle vara kul om det bara är socker kulör sas i flaskan .
-
Intressant ämne.
Det låter rätt jobbigt att göra öl på detta sätt, vad är fördelarna?
Själv köper jag burkar från Rulles och sätter till 23 liter vatten per burk, sedan socker.
Tycker att det fungerar bra. Blir gott!
Första gången var det lite mer komplicerat, innan jag lärt mig tekniken. vi rörde med en borrmaskin för att få det bra blandat. Men det behövs inte har jag kommit på. Numera häller jag bara på kokande vatten på smeten i några omgångar.
Ibland har det hänt att jag gjort det för starkt, dvs jag har haft i för mycket socker, men jag har lärt mig nu.
Det jobbigaste är faktiskt att fylla på flaskor, med all sköljning osv.
Jag har ju gått från just satser till att försöka göra "the real thing" och visst blior det jobbigare å kräver mer grejjer men resultatel blir avsevärt mycke bättre utom då utbytet !
flaskproblemet löste jag genom att skaffa mig en corneliusanläggning så nu är det egen fatöl som "avnjuts" :-\
mvh H
-
Om det rörde sig om svagt öl skulle ingen köpa . Här räknas öl från ca 5,2 % . Jag köpte porter igår och den låg på 6,5 % .
Jag måste prova en flaska , har inte gjort det än . Trodde att ev ni hade testat den här typen .
Tycker inte det skulle vara kul om det bara är socker kulör sas i flaskan .
vad är det för märke ?
mvh H
-
Något kryptiskt med kyrilliska alfabetet , men det är öl och inte kwass .
-
var får man tag på det?
mvh H
-
Hos byhandlaren , 67 kr flaskan .
-
Hos byhandlaren , 67 kr flaskan .
Köp å testa JAG är nyfiken!! å lämna sedan bryggrapport. ;)
mvh H
-
Ska göra :)
-
Jag har ju gått från just satser till att försöka göra "the real thing" och visst blior det jobbigare å kräver mer grejjer men resultatel blir avsevärt mycke bättre utom då utbytet !
flaskproblemet löste jag genom att skaffa mig en corneliusanläggning så nu är det egen fatöl som "avnjuts" :-\
mvh H
Jag slabbade en del med dom här ölsatserna som man kan köpa å bara tillsätta socker och vatten, men gott blev det aldrig, jag antar att jag gjorde det mest för rusets skull.
Numera köper jag lättöl o dricker för smakens skull, sen gör jag hembränt med en plastis för rusets skull ;D
-
Helst vill man ju göra öl med äkta malt och humle. men faktiskt tycker jag att "Cooper's Stout" håller rätt så god klass.
Den har jag använt vanligt strösocker :o som har jäst ut till ca 5,5 %.
-
Samma säger en gammal kompis som gör stouten då & då :)
mvh H
-
Vill bara lägga in ett tips jag har fått angående sköljning av flaskor:
Se till att ha flaskorna i en back, använd sedan ett galler (tex hylla från kylskåp) att lägga över backen. Tadaa, nu kan du tömma alla flaskor samtidigt (om du håller gallret tätt mot backen alltså ;) ) påfyllning av nästa vatten sker lämpligast med duschslang eller liknande.
Möjligen har detta varit självklart tidigare för alla utom mig... men jag tyckte det var ett smart tips i alla fall! ;D
MVH/S
-
Har Bara Bryggt "All Grain" 2 ggr men fler inkommande. jag har legat runt 70% då med Batch Sparge
Hade då:
3.7k Pale malt
0.9kg vienna
2hg Crystal
Blev ca 20liter 1048
Så något har du som påverkar negativt :(
Försök klura, skriv ner det du gör under bryggningen temp tider osv. och innan du brygger nästa gång ha ett bryggschema det hjälper mig iaf även om jag alltid glömmer skriva ner :)
Men allt detta du kanske redan vet
Jag förespråkar enkelhet och gillar Batchsparge har inte orkat med en massa Stop vid olika temp då det verkar för slabbigt eller kräver utrustning som jag inte har.
Och all grain är oslagbart i smak :)
-
Nu har jag fått hem den nya sändningen med malt så vilken dag som helst så ska det bryggas en pale ale så att jag får testat å se om det var skrotmalt jag köpte förra gången! :)
Jo en variant av bryggjournal för jag alltid :)
ölet smakar utmärkt det är ju som sagt "bara" utbytet" som kajkar.... :(
återkommer med rapport när jag orkat köra en omgång..
tack för receptet förresten hur mycket humle (bitter/smak/arom) körde du? :)
-
Har alltid beställt från humlegården och inte haft några poblem där tänkte beställa från malmagnus nästa gång.
Du kan ju haft otur och krossen kanske inte var helt bra/legat lite för länge. Sen vet jag inte hur mycket PH och så spelar in då jag inte har haft några problem själv så har jag inte behövt läsa på om det samma gäller syrarast ingen erfarenhet.
Och alen var en Amerika style ale. Så bara Cascade :)
30g Cascade 60min
15g 30min
7g 15min
7g 5min
Blir en fräsch lättdrucken öl för att vara ale :P hittade på brewtalk.com som prisas av alla där Crystalen skulle vara 10l men jag körde med annan sist då den inte fanns i lager min var litet mörkare men gott som in i .... blev det endå
Min första batch jag gjorde någonsin har jag inte kvar receptet på(Hd Crasch) men den var strået vassare dom amerikanska är väldigt citrusaktiga.
Det var en india pale ale så ska jag försöka göra om sen. Jag gillar mycket humle smak :)
Och ja du måste berätta sen hur det går
-
Har alltid beställt från humlegården och inte haft några poblem där tänkte beställa från malmagnus nästa gång.
Vad är malmagnus? Sökte på nätet men hittade inget.
Kan du lägga in en länk?
-
Adressen till maltmagnus är:
http://www.maltmagnus.se/
Jag glömmde visst ett "t" med rätt namn hade det säkert poppat upp när du sökt :-[
-
Nu har Jag testat med mycket bra resultat!!! ;D ;D
Jag kan ju nämna att skillnaden i krossning mellan det som jag köpte av maltmagnus och det som humlegården skickade är mycket stor!
Det kan ju faktiskt vara så att det krävs en rejäl syrarast med pilsnermalten från magnus för att få ett godtagbart resultat eller så fick jag helt enkelt malt som inte var tillräckligt krossad..
Iallafall
Prime Minister's Pale Ale
5 kg paleale
250gram crystal
30 min 65 grader
45 min 73 grader
Humle
35gram kent golding 60 min
15 gram kent golding 10 min
flödeslakning
första 1.5 l höll mellan 1070-1080
efter 10 l över 1060
efter 20 liter 1030
jäst safeale us-05 (en slurry)
det som hamnade i tunnan (22liter) höll 1060 ;D ;D
Ett helt godtagbart resultat som säkert kan bli mycket bättre .. :)
mvh H
-
Supernice ! ;D
Vad kul att höra att det gick så bra. Har du slatt in det i beersmith motsv. ? så du kan se din efficiency
Och det Receptet låter inte tokigt :) du får tala om hur det smakar när det är klart ! Så kanske jag sätter en sats sen var allt för länge sen jag bryggde har haft fullt upp me flytt.
hmm ska maila malt magnus sen innan jag beställer och fråga om olika kross antar att han kan krossa efter hur man vill ha det. Är fortfarande sugen att testa hans malt.
Har även som projekt att göra egen malt senare, testar just nu med helt vanlig foderkorn. Billigt om jag gör fel och getterna får äta upp misslyckade försök och om det går bra så får det bli att jaga maltkorn.
-
Nu har Jag testat med mycket bra resultat!!! ;D ;D
Jag kan ju nämna att skillnaden i krossning mellan det som jag köpte av maltmagnus och det som humlegården skickade är mycket stor!
Det kan ju faktiskt vara så att det krävs en rejäl syrarast med pilsnermalten från magnus för att få ett godtagbart resultat eller så fick jag helt enkelt malt som inte var tillräckligt krossad..
Iallafall
Prime Minister's Pale Ale
5 kg paleale
250gram crystal
30 min 65 grader
45 min 73 grader
Humle
35gram kent golding 60 min
15 gram kent golding 10 min
flödeslakning
första 1.5 l höll mellan 1070-1080
efter 10 l över 1060
efter 20 liter 1030
jäst safeale us-05 (en slurry)
det som hamnade i tunnan (22liter) höll 1060 ;D ;D
Ett helt godtagbart resultat som säkert kan bli mycket bättre .. :)
mvh H
Kan bara meddela att jag krossar för närvarande Humlegårdens malt i samma kross som min egen malt, så konstigt att du fick bättre resultat med Humlegårdens malt, själv brukar jag ta ett jod prov innan jag lakar ut för att se så att enzymerna har gjort sitt, vilket dom förmodligen inte hade gjort i ditt fall, hade du en ovanligt tjock mäsk? då går det trögare med socker omvandlingen har jag märkt.
Synd att du fick sämre resultat med min malt, dom flesta brukar faktiskt få samma eller högre utbyte med min malt, men det beror ju oxå på bryggverket hur det funkar.
/ Magnus
-
Hej malt magnus kul att du har hittat hit till alternativ!! :)
Eftersom dessa bryggningar är de första all grain jag gjort så vet jag ju inte hur krossad malt "ska" se ut, men har läst mig till att det kan vara från knappt spräkt hölje till nästan mjöl.
Det som jag fått från dig hamnar på det förra och det som kom från humlegården någonstans mittimellan.
Oavsett så har det ingen större betydelse för det som störde mig var att jag hade en känsla av att jag hade gjort rätt under bryggprossesen och ändå fick detta "kassa" utbyte så ville jag ju naturligtvis kolla om det fanns några som kunde hjälpa mig att hitta ev. felkällor.
Det som verkar troligast just nu är att jag fått okrossat skickat till mig och jag får väl göra en liten beställning till för att utröna om detta är fallet. Jag är ju inte ofelbar så det kan ju vara så att jag gjort en felbeställning även om jag inte finner detta troligt eftersom det inte finns någon kross i hushållet.
nåväl jag är inte ute efter att hänga nån eller så, utan ville bara ha feedback på mina tankar och tror naturligtvis inte att du medvetet skulle leverera "skit". :)
Brygden jag gjorde sist blev förövrigt mycket bra så råvaran i sig är det ju inget fel på :)
Och till steken receptet hittade jag på humle.se :)
-
Ja som sagt jag kommer fortfarande testa en beställning hos maltmagnus. Tråkiga med att inte ha någon Bryggshop här i stan, oftast hamnar portot på samma som malten.
helst om man brygger i den lilla skalan som jag gör :P
för övrigt så ligger det 2kg grönmalt i ugnen på 65-67 grader och ska bli crystal malt. Det smakar redan sött och gött så verkar som att min hemstöpta malt faktisk converterar :)
Helt fantastiskt roligt
-
Ja som sagt jag kommer fortfarande testa en beställning hos maltmagnus. Tråkiga med att inte ha någon Bryggshop här i stan, oftast hamnar portot på samma som malten.
helst om man brygger i den lilla skalan som jag gör :P
för övrigt så ligger det 2kg grönmalt i ugnen på 65-67 grader och ska bli crystal malt. Det smakar redan sött och gött så verkar som att min hemstöpta malt faktisk converterar :)
Helt fantastiskt roligt
Jösses :P (dreglar)
nu snackar vi alternativ ölbryggning KUL!!
det är ju då det verkligen kan bli ekonomi i drycken åxå, har kikat massvis med ggr i seymour självhushållning å
på sikt kanske man tom kan skörda båda råvarorna t.o.t
ser fram emot rapport eller varför inte en egen tråd om det :D
-
Ja det kommer bli en egen tråd sen när jag har ett färdig bryggt resultat !
Och jag försöker hålla det på självhushållarnivå d.v.s säga jag har inte byggt en massa tekniska prylar utan använder pannrummet att torka malten i och ugnen bara till specialmalten.
Mitt problem nu är hur jag ska rosta basmalten.
Den ligger på tork i pannrummet och torkar fint men efter torkningen ska ju även basmalten rostas lite grand och det problemet har jag inte löst så energieffektivt. Kommer förmodligen bli ungnen denna gång men måste hitta någon billig och bra lösning.
Känns inte så energi effektivt att bränna på ungnen.
Bryggning kommer det först bli under julledighet då jag hade tänkt dekoktionsmäska som man gjorde förr i tiden när malten inte var av topkvalite.
-
Hej malt magnus kul att du har hittat hit till alternativ!! :)
Eftersom dessa bryggningar är de första all grain jag gjort så vet jag ju inte hur krossad malt "ska" se ut, men har läst mig till att det kan vara från knappt spräkt hölje till nästan mjöl.
Det som jag fått från dig hamnar på det förra och det som kom från humlegården någonstans mittimellan.
Oavsett så har det ingen större betydelse för det som störde mig var att jag hade en känsla av att jag hade gjort rätt under bryggprossesen och ändå fick detta "kassa" utbyte så ville jag ju naturligtvis kolla om det fanns några som kunde hjälpa mig att hitta ev. felkällor.
Det som verkar troligast just nu är att jag fått okrossat skickat till mig och jag får väl göra en liten beställning till för att utröna om detta är fallet. Jag är ju inte ofelbar så det kan ju vara så att jag gjort en felbeställning även om jag inte finner detta troligt eftersom det inte finns någon kross i hushållet.
Du Har så rätt.... du har beställt hel malt, och hel malt har du oxå fått, så det förklarar ju det dåliga utbytet!
Var noga med att kryssa i kross rutan när du beställer, om du vill ha malten krossad.
Välkommen med framtida beställningar och kom ihåg kross krysset! ;D , eller köp en malt kross ;)
/ Magnus
-
hepp!!
Då får väl det anses utrett då!
Får jag bara föreslå att du skiljer på posterna krossat/okrossat i beställningsformulätet så kan det inte bli fel. :)
-
BTW. så kollade jag og på senaste jäsningen igår og 1012-1015 (jag tycker det är svårt att få exakt)det jäser fortfarande,och smaken lovade mycket!!
-
Inte förrän nu har jag hittat ölsatsen igen , förmodligen så sälj den inte under vintern pga svårigheter med att hålla temperaturen .
Men så här står på flaskan :1,2 kg maltextrakt blandas med 8 liter 45 gradigt vatten .
Röres så att sirapen löser sig ordentligt .
Därefter tillsätts 15 gram jäst . När temperaturen nått 25 grader som sedan också ska hållas under 12 timmar så jäsningen kommer igång .
Sedan ska den (mäsken) få jäsa färdigt i rumstemperatur .
När det jäst färdigt överförs ölet på steriliserade flaskor och förvaras svalt .
Maltextraktet kommer från ett gårdsföretag här i Estland och är mångsysslare med bla sockerbets odling (därav denna produkt som är som en sirap , man tar alltså hand om betor som inte kan sälas till EU genom att göra egen sirap som blandas med "hemmagjord" malt) Det mesta av malten sälj till brödbak , förutom denna ölsats .
Hemsida , även på engelska ,
www.rpmt.ee (http://www.rpmt.ee)
Föressten ! 1,2 kg malt 49 kronor :D
Så nu ska jag sätta denna sats ock se vad det blir .