Alternativ.nu

Djur => Grisar => Ämnet startat av: Emma.S skrivet 23 okt-09 kl 23:05

Titel: Slakt
Skrivet av: Emma.S skrivet 23 okt-09 kl 23:05
Hej
Jag vill lära mig att slakta och stycka framför allt svin, men jag är nog korkad för jag hittar ingen kurs eller något som man kan gå och lära sig.
Finns det någon därute som har någon bra idé eller tips.
Tack på förhand/ Emma
Titel: SV: Slakt
Skrivet av: TurbogrisarnaVG skrivet 27 okt-09 kl 14:54
Du kanske borde höra med något slakteri om det finns i närheten och fråga om du får titta på?
Om inte detta finns så kan man alltid köpa en bok där det finns bra beskrivningar och bilder på hur man slaktar, visst är det svårt och det blir mycket fel (och mycket kött som går till köttkvarnen) i början men efter några slaktar så börjar man få lite lite grepp på det. Min sambo lärde sig att stycka från en bok, visst var det inte så fint styckat i början men med tiden så blev det bara bättre, och har man möjlighet att kolla när någon styckar några gånger så lär man sig verkligen en massa!
Det viktigaste är att ha bra och rejäla grejer att slakta med, annars så blir det slitsamt!
Lycka till!
Titel: SV: Slakt
Skrivet av: MonicaA skrivet 27 okt-09 kl 15:04
Finns det fortfarande hemslaktare? Om det finns så kanske det hade varit något?
Titel: SV: Slakt
Skrivet av: TurbogrisarnaVG skrivet 27 okt-09 kl 15:24
Tvivlar på att det finns laglig hemslakt.
Men de flesta jägare kan stycka hyfsat och om du träffar på nän du känner kanske du borde fråga honom(henne) om de skulle kunna göra det för en hundring eller två.
Titel: SV: Slakt
Skrivet av: Georgisten skrivet 27 okt-09 kl 15:34
Man får väl slakta hemma för egen konsumtion väl?
Titel: SV: Slakt
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 27 okt-09 kl 16:21
Man får väl slakta hemma för egen konsumtion väl?

Ja.
Titel: SV: Slakt
Skrivet av: bo_i_dala skrivet 27 okt-09 kl 17:38
Hej!
Hemslakt är HELT lagligt!
Du får föda upp ett, djur slakta det och äta upp det!
Dock måste vissa saker vara uppfyllda, tex djurskyddsbestämmelser vid uppfödning, du måste bedöva djuret vid slakt ( i princip tillfogar du djuret så mycket hjärnskada att det blir medvetslöst), sen avblodar du djuret som då dör av blodförlust, hur du sedan gör tror jag inte finns reglerat i lag (styckning mm)!!

Du får inte slakta hemma för annat ändamål än egen konsumtion!!!!!

Det finns säkert någon slaktkunnig i din närhet som slaktar/ styckar åt personer som hemslaktar!!

Om du ska slakta gris- var noga så att du gör TU (trikinundersökning) på varje slaktad gris, trikiner är en obotlig och ,efter vad jag hört, smärtsam parasitsmitta.
På slakteriet tas ett individuellt prov på VARJE slaktad gris som sedan trikinundersöks, sedan stämplas grisen (TU).
mvh
Titel: SV: Slakt
Skrivet av: TurbogrisarnaVG skrivet 27 okt-09 kl 17:48
Ja självklart menade jag inte att det var förbjudet att slakta hemma för eget bruk.
Jag syftade till den gamla traditionen av gårdsslaktare.
Titel: SV: Slakt
Skrivet av: Karina skrivet 05 nov-09 kl 22:01
Den här sidan är helt suverän när det gäller styckning

 http://www.svenskkottinformation.se/gris_250/

det finns även styckningsinformation om lamm och nöt.

När vi slaktade gris för första gången förra året så styckade vi dem med hjälp av filmerna på svensk köttínformation, det gick jättebra!


http://www.svenskkottinformation.se/gris_250/ (http://www.svenskkottinformation.se/gris_250/)
Titel: SV: Slakt
Skrivet av: Emma.S skrivet 06 nov-09 kl 18:59
Tack för alla tips och råd, jag har faktiskt hittat en herre som ska hjälpa mig hela vägen med grisarna från början till styckning känns tryggt. Har upptäckt att det finns massor som vill hjälpa till bara man frågar runt lite.
Så nästa år ska jag förhoppingsvis äta min första icke tumlade skinka...
Titel: SV: Slakt
Skrivet av: bo_i_dala skrivet 07 nov-09 kl 00:08
Gej!
Varför i hela friden först nu- bra mat FINNS att köpa!!
MVH