Alternativ.nu
Djur => Får => Fårslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: lj skrivet 23 okt-09 kl 10:19
-
Ingen jag pratat med kan kan riktigt reda ut om det är enligt reglerna att sälja ett djur till någon som sedan slaktar det på gården det är uppfött.
Har frågat en jurist, han rundar frågan som om jag frågat om hur jag bäst kan göra en brottslig handling...alltså inget klart svar.
Om vi bortser från alla regler om slaktmetod, omhändertagande av slaktavfall osv tror jag att det är ok att sälja djur till någon som sedan avlivar det på produktionplats stället = på gårdens marker.
-
Förmodligen svårt att ge ett exakt svar. Men spontant känner jag att du kommer att hamna i en större gråzon om det slaktas hemma på er gård , av den nye ägaren. Det skulle kunna ses som en skenmanöver för att kringgå reglerna.
Om dom däremot köper lammet, tar med det hem till sig och slaktar där, för enbart eget bruk, så har jag svårt att se att nån kan anklaga dig för nåt. Teoretiskt sett kunde ju inte du veta att dom tänkte slakta lammet..
-
Spelar det någon roll om man vet? Har den som köpt djuret rätt att ta död på dig så snart det är ens eget?
-
Jobbigt det där. För många år sedan, när jag surat ihop över Skövde Slakteris dåliga service och betalning, så kontaktades jag av en man av utländsk härkomst. Han bjöd mig ett bra fast pris på mina lamm. Dock vägrade jag att sälja dem levande till honom, utan vi ordnade med en kille som kom och hjälpte mig med att skjuta med bultpistol sekunderna före köparen skar halsen medan jag höll lammet. Detta gjorde vi på min gård. Säkert inte lagligt, men det tog jag gärna bara jag visste hur de slaktades. Köparen tog sedan med sig hela lammen från gården.
Så hittade jag ett bra gårdsslakteri istället, och det blev en bättre lösning.
-
Förmodligen svårt att ge ett exakt svar. Men spontant känner jag att du kommer att hamna i en större gråzon om det slaktas hemma på er gård , av den nye ägaren. Det skulle kunna ses som en skenmanöver för att kringgå reglerna.
Om dom däremot köper lammet, tar med det hem till sig och slaktar där, för enbart eget bruk, så har jag svårt att se att nån kan anklaga dig för nåt. Teoretiskt sett kunde ju inte du veta att dom tänkte slakta lammet..
Tror också att man är i gråzonen om köparen av ditt djur slaktar sålt djur hemma. Men enstaka djur är inte slakteriverksamhet och borde därför inrymmas i begreppet hemslakt.
-
Ja, men det är just där det uppkommer en gråzon, hemslakt är ju i stort sett bara till familj och närmaste släkt, så fort du säljer det så är du ute på besvärligare vatten.
Jag har själv många gånger blivit kontaktad av folk som vill slakta på gården här.. -"Vi tar med svarta säcken..du inte behöva se något".. Men jag nekar konsekvent till det. Det är inte min grej riktigt..
-
Om dom däremot köper lammet, tar med det hem till sig och slaktar där, för enbart eget bruk, så har jag svårt att se att nån kan anklaga dig för nåt.
Om köparen slaktar hemma hos sig är det hemslakt. Lagligt. Det är han/hon som hemslaktar, inte säljaren. (Självklart måste köparen följa de regler som finns för hemslakt, och ha ett produktionsplatsnummer.)
Köparen har förstås rätt att slakta djuret så snart det är betalt, allt annat vore väl ganska konstigt. Säg att djuret blir jättesjukt men inte får nödslaktas för att det skulle finnas någon lag som säger att man inte får slakta nyinköpta djur. Eller jag kanske missuppfattade vad som menades?
-
Fast om köparen köper ett livdjur av dig borde denne då inte ha plikt att anmäla det till någon instans, troligtvis jordbruksverket. Då blir köparen fårägare och måste således ha produktionsplatsnummer och föra journal och allt vad det innebär??
Du måste även redovisa vart du säljer dina djur och står det i din journal att du säljer de som livdjur måste du ju uppge till vem osv osv...
-
Om man tycker att det är okej att sälja sina lamm och slakta de på gården, varför måste de då säljas först?
-
Fast om köparen köper ett livdjur av dig borde denne då inte ha plikt att anmäla det till någon instans, troligtvis jordbruksverket. Då blir köparen fårägare och måste således ha produktionsplatsnummer och föra journal och allt vad det innebär??
Du måste även redovisa vart du säljer dina djur och står det i din journal att du säljer de som livdjur måste du ju uppge till vem osv osv...
naturligtvis ska man journalföra utgående djur. har köparen inget prod.plats.nr noterar jag köparen namn
i journalen. Sen är det vad jag förstår djurägarens skyldighet att skaffa ett do nr.
Att man låter någon köpa ett djur före slakt är naturligtvis för att det inte är tillåtet att sälja obesiktigat kött från lokaler som inte är godkända för livsmedelshantering.
-
Jag älskar såna här juridiska rebusar. Om man säljer ett djur till någon bör rimligtvis ens eget ansvar för vad som händer med djuret övergå till den nye ägaren. Därmed upphör ens egna problem. Den nye ägarens ansvar för redovisning, mm är inte mitt problem och existerar därmed inte för mig i juridisk mening. Punkt. Med detta avklarat angår det inte längre mig vad som händer med djuret. Om det blir ett lyckligt livdjur som får leva i många år. Om det blir en stackars avelsbagge som får göra tjänst en månad över en höst och som slaktas sedan. Om det blir ett djur som får åka 5 km och bli slaktat när det kommmer fram. Det angår inte mig. Jag äger inte längre djuret och har inte längre något ansvar. På gott och ont.
Jag tänker egentligen mest på de löjligt låga livdjurspriserna. Jag säljer ett fint stort bagglamm till någon. Som kan ta hem honom, låta honom göra sin tjänst och sedan slaktar honom. Och får tillbaka köpeskillingen bara i köttet plus en tusenlapp lätt till på skinnet om han tar tillvara det och säljer det till en kund. Men det är inget att göra. Det står den nye ägaren helt fritt att göra vad han behagar. Jag vill själv också bestämma vad jag gör med en nyrekryterad bagge efter fullgjord tjänst.
-
Jag är dåligt insatt i det här med bonderi, men: Om jag köper tex ett lamm av nån, tar hem det och slaktar det, då måste jag ha ett produktionsplatsnummer? Men om jag skjuter ett rådjur eller annat vilt, då är det bara att slakta utan vidare?
Stackars tamdjursägare....
-
Frågan blir väll om kunden kan hemslakta på din gård i juridisk mening eller att han begår ett brott som du blir delaktig i på grund av att det sker hos dej.?
-
om jag nu köper ett antal lamm/tackor, kör hem till oss o slaktar, och inte redovisar det nånstans, vart ligger problemet? är det skattemässigt eller hos jordbruksverket?
vi har inte skaffat p-nr än, jag är slö o seg, får aldrig tummen ur R*****, 8) .
slöfocken
-
Den enda det kan vara problem för är dig, då du gör något olagligt. Du får slakta hemma, men du måste hålla fåren på ett lagligt sätt och alltså ha ett produktionsplatsnummer, föra stalljournal samt redovisa förflyttningar. Skattetekniskt ska det redovisas som eget uttag.
Den som säljer fåren kan inte ha något juridiskt ansvar.
-
om jag nu köper ett antal lamm/tackor, kör hem till oss o slaktar, och inte redovisar det nånstans, vart ligger problemet? är det skattemässigt eller hos jordbruksverket?
vi har inte skaffat p-nr än, jag är slö o seg, får aldrig tummen ur R*****, 8) .
slöfocken
Här, Slöfocken...en länk..det är ju inte nån stor grej att anmäla djurhållning, kostar heller inget.
http://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/blanketter/djur/djurmarkn/JSB3_1.pdf
-
???frågan kanske är dumt: varför ska den som köpte fåret/lammet överhuvudtagen slakta den hemma hos dig? Och tar du i så fall betalt för att han få göra så?
-
kanske personen som köper inte har nåt annat ställe att slakta på ;), då är det smidigt att få det gjort hos den man köper hos.
ofta handlar det om utlänningar. en köpstark grupp(snabba o kolsvarta pengar)
-
kanske personen som köper inte har nåt annat ställe att slakta på Med glimten i ögat (blinkande), då är det smidigt att få det gjort hos den man köper hos.
ofta handlar det om utlänningar. en köpstark grupp(snabba o kolsvarta pengar)
Men då skulle jag säljer slaktkroppen, det ger ju mest mer pengar än när man sälja livdjuret, köparen kan ju gärna vara med vid själva slakten.
-
[
Men då skulle jag säljer slaktkroppen, det ger ju mest mer pengar än när man sälja livdjuret, köparen kan ju gärna vara med vid själva slakten.
Men det är ju det hela den här tråden handlar om ;) att det inte är tillåtet att slakta och sälja hur som helst. Oavsett om köparen är med under tiden.
-
Jag har kanske inte läst hela "tråden" ordentligt men att kräva att köparen skall ha prod. platsnummer kan aldrig stämma, eller? Får jag slakta åt min mormor, faster osv. så gäller det väl "kompisar" också? Eller?
-
Nej du får inte slakta åt mormor och kompisar. Det vill säga du får inte slakta och sedan tar de med sig köttet hem till sitt. Du får slakta hemma för eget bruk. Och du får bjuda mormor, kompisar och kungen på tillagat hemslaktat kött om du vill. Men, skicka inte med dem matlåda för det får du inte.
Säljer du djur djur till någon som inte har djurhållning så kan jag inte tänka mig att det är lagligt för den personen att hemslakta. Fast jag är inte jurist, jag vet inte säkert.
-
Säljer du djur djur till någon som inte har djurhållning så kan jag inte tänka mig att det är lagligt för den personen att hemslakta. Fast jag är inte jurist, jag vet inte säkert.
jurist är nåt o det goda underbara livet på landet låååååååååååångt ifrån jurister är nåt annat.
om folk försöker fåtill ett harmoniskt liv på landet, med lite mormor slakt o farbror mohamed ;), så låt dom ha det. det gynnar landsbygden.
-
Återigen. Juridik har inget med känslor eller tyckanden att göra. Det som inte är förbjudet är tillåtet. Det kan inte finnas lagar för allt.
Om jag säljer ett djur till någon har jag inget ansvar längre. Det finns ingen lag som förbjuder mig att sälja till någon som inte har produktionsnummer. Det angår inte mig vad personen tänker göra med djuret - ha det till avel eller slakt. Jag har sålt djuret och har inget juridiskt ansvar. Visst. Moraliskt ansvar, etiskt ansvar. Men inget juridiskt ansvar. Slakta hemma till någon som köper ett djur av en - då är jag medskyldig till en förbjuden handling. Skicka iväg djuret och se till att du vet ingenting. Dåligt samvete - visst. Juridiskt ansvar - nä.
-
Ingen jag pratat med kan kan riktigt reda ut om det är enligt reglerna att sälja ett djur till någon som sedan slaktar det på gården det är uppfött.
Har frågat en jurist, han rundar frågan som om jag frågat om hur jag bäst kan göra en brottslig handling...alltså inget klart svar.
Skulle man kunna "komma runt" problemet genom en form av delägarskap, som i t ex USA och Australiens "herd shares" där man köper in sig i en ko eller get och på så sätt kringgår lagen som förbjuder försäljning av opasteuriserad mjölk?
Intressanta länkar i det sammanhanget är t ex Farm-to-Consumer Legal Defense Fund (http://www.ftcldf.org), www.realmilk.com och www.realmilkaustralia.com
-
jurist är nåt o det goda underbara livet på landet låååååååååååångt ifrån jurister är nåt annat.
om folk försöker fåtill ett harmoniskt liv på landet, med lite mormor slakt o farbror mohamed ;), så låt dom ha det. det gynnar landsbygden.
Jag jag bryr mig inte om huruvida du bryter mot lagen eller ej, men frågan gällde "vad är lagligt?".
Så länge djuren behandlas väl kan folk göra vad de vill för min del. Hellre slakta före transport än efter, det är en självklarhet. Men lagstiftaren tänker inte så.
-
Så länge djuren behandlas väl kan folk göra vad de vill för min del. Hellre slakta före transport än efter, det är en självklarhet.
håller med om detta.
en sak jag önskar är att man kunde öppna fler småskaliga slakterier, o att politiker kunde ändra på nuvarande lagstiftning så att det blir lättare för öppna/driva. sådåna här business skulle gynna landsbygden o framför allt djuren skulle må bra.
hur kommer det sig att inte bönder/uppfödare går ihop o driver småskaliga slakterier, är det dålig lönsamhet eller var ligger problemet???
-
Det vore välkommet med en liberalisering av slaktreglerna så att näringen kunde utveckla en ny småskalighet med fler mobila slaktbilar som körde runt mellan gårdarna osv. I dagsläget helt enkelt ingen lönsamhet i små mobila slaktbilar med kylrum - för omständligt regelverk och krav på anläggningen. Samtidigt är det viktigt med strikta regler för hygien och kontroll så att inte folk åker på trikiner och salmonella som förr.
Tror lösningen kunde vara mer flexibla regler samtidigt med en ny, stenhård tillsyn av de som slaktar.
För övrigt är det förbjudet att sälja kött från hemslakt till konsumtion av männskor. Men det är tillåtet att sälja hundmat. Jag kan alltså inte sälja 18 kg lammkött från helt lamm till en människa som uppenbarligen avser att konsumera det själv. Men om jag säljer 18 kg
lamm som hundmat till en människa är det enligt lagstiftaren OK och ej åtalbart. Jag säljer alltså bara lammkött till folk som har hundar. Jag älskar juridik.
-
en sak jag önskar är att man kunde öppna fler småskaliga slakterier, o att politiker kunde ändra på nuvarande lagstiftning så att det blir lättare för öppna/driva. sådåna här business skulle gynna landsbygden o framför allt djuren skulle må bra.
Det är otroligt nog en utveckling som är på gång. I Västra Götaland är det ett antal nya gårds/viltslakterier med tillstånd att även slakta lamm på gång. Några är redan på banan tror jag.
-
Men om jag säljer 18 kg
lamm som hundmat till en människa är det enligt lagstiftaren OK och ej åtalbart
ok, hur mkt kan man slakta per säsong/år?
skulle passa mig finfint, känner många hundmänniskor ;D 8).
-
Tack Mushi för det glada beskedet att en utveckling är på gång med mobila slaktbilar. Det är oerhört välkommet. I min bygd är vi många som har 10-20 lamm, 5-10 nöt, mm att slakta per säsong. Kunde man få slaktat på gården och återtag direkt med egen försäljning till egna kunder skulle lönsamheten förändras dramatiskt. Då kunde man betala vad det kostar att slakta riktigt så att det mobila slakteriert blir fett lönsamt så att det kan fortsätta utvecklas också. Underbart.
-
De mobila slakterierna tror jag tyvärr inte på, det kommer aldrig att gå att få nån lönsamhet på det. Dessutom krävs ju en hel del på gårdarna dit dom ska komma, kylrum, godkänt vatten osv.
Bättre då att det blir lättare att bygga och driva småskaliga slakterier.
-
Har hört en annan variant för att kring gå det här med att sälja s k svartslakt.
Slakta hemma sälj köttet med kvitto som hundmat o skriv detta på kvittot.
Har bara hört detta ryktesvägen och vet inte hur det skulle fungera rent juridiskt.
Det är ju inte mitt ansvar om hundägaren äter upp jyckens mat, eller?
-
Nej mobila slakterier rör det sig inte om. Den idén tror jag man har lagt på hyllan i VG. Men flera riktigt småskaliga slakterier är på gång. Kolla med Länsstyrelsen.
-
Måste fråga igen:
Är det sant att man får sälja lammkött som hundmat, helt lagligt?
-
Måste fråga igen:
Är det sant att man får sälja lammkött som hundmat, helt lagligt?
Nej. Inte hursomhelst, du måste registrera dig som foderföretagare, bli godkänd och kontrollerad.. allt av jordbruksverket.
-
Nej. Inte hursomhelst, du måste registrera dig som foderföretagare, bli godkänd och kontrollerad.. allt av jordbruksverket.
Dessutom är det väl så att även den som köper köttet behöver någon sorts tillstånd?
Jag har för mig att dom som hämtar slaktavfall på slakteri numera behöver det men jag är inte helt säker....
Hittade uppgiften:
http://www.sjv.se/amnesomraden/djur/djurprodukter/foderochutfodring.4.207049b811dd8a513dc80003970.html
Tillståndet kostar 500 kr.
Mvh
Charlotte
-
själv har man sålt 11st hemslaktade nu i dagarna.......som fin hundmat....
Fina pengar dessutom,ja ja.så får man ju inte göra.Storebror säger ajja bajja..
Kunderna nöjda med hemslaktad "hundmat"inga stressade sega djur.Merparten av mina kunder har hundar med gamla lösa tänder.Dom blir så nöjda sååå,köttet mört och fint 8)
Pengar i fickan,nädå Anders Borg får sig väl kanske en liten matpeng till jul.Är ju synd om honom.