Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: saint206 skrivet 19 okt-09 kl 15:03
-
sambon är brödkräsen så det skriker om det, men han formligen älskar bröd med solrosfrön i. jag har letat efter frön i affärerna, men jag hittar
inga, minns att jag har sett någon gång, men då till ett ganska saftigt pris för en liten påse.
så...idag fick jag bladet från granngården, och där sålde dom nu skalade solrosfrön i femkiloshink som man tydligen skulle ge till fåglarna, så dom slapp att skala.. ::)
min fråga är nu, tror ni man kan använda dessa till människoföda? alltså i bröd?
för 5kg för 199 är ju inte så farligt om man ska ha det i bröd till sig själv...men till fåglarna...nä..
-
Det kan du säkert, tänk bara på att solrosfrön härsknar ganska snabbt.
-
Kan aldrig tänka mig att det skulle vara nåt problem. Möjligen kan det vara så att man inte varit lika noga med renligheten på frön som ska användas till fåglar men det borde väl vara lätt avhjälpt med att spola av dom innan dom hamnar i degen.
Solrosfrön brukar man annars hitta på hälsokosthyllan, liksom tex sesamfrön. Man kan ju köpa sesamfrön på kryddavdelningen också men då kostar en liten ynklig burk ungefär lika mycket som 1/2 kg påse på hälsohyllan.
-
Vi brukar köpa Saltå Kvarns ekologiska solrosfrön. Vet inte vad de kostar men de brukar gå att få tag på i butiker som har Saltås sortiment. De är de enda ekologiska solrosfröna vi har hittat.
Ang. bröd och solrosfrö så smakar fröna mer om man rostar dem, varför vi lägger dem ovanpå, inte i degen. Man kan också strö formen med solrosfrö, om man använder form, eller plåten, innan man lägger leven på den. Eller så kan man ju förstås göra sig besväret att rosta dem innan man blandar dem i degen.
-
aha... är grejjen samma med valnötter tro?
gjorde valnötsbröd förra veckan, och visst, det blev gott, men en liten aning beskt eller hur jag ska förklara det..
sen gjorde jag sirapsäpplen i ugnen, och där la jag en valnöt uppepå hålen som lock innan dom gick in i ugnen, och dessa nötter hade inte alls samma beska...
-
Jo, kan nog vara att en del valnötter är beska. Vi har egna som är söta men få, sen få vi av grannarna också, de är också söta. Ett visst beskt bett finns i de flesta valnötter, tror jag, men mycket vinner på att rostas lite lätt, vare sig det är nötter, rötter eller kött. För att inte tala om spannmål. Det mesta smakar bättre efter upphettning, inte minst solrosfrön. Liksom potatis.
Importerade valnötter brukar vara mycket beska och måste rostas för att bli goda, har jag för mig. Men nu är det länge sen jag åt såna, bor ju på Gotland.
-
Hej! Jag köper risentas 1kg. solrosfrön för 30 kr. och med tanke på hållbarheten kanske det inte är så bra att köpa för mycket, ha det bra.
-
Om man bakar bröd med bikarbonat, och har solrosfrön i så får man en intressant reaktion och solrosfröna blir gröna!
-
Jag bor så att jag inte kan handla hälsokost titt och tätt. Alltså köper jag stora fp och lägger i frysen. Då tar det mycket längre tid innan de härsknar.
Jag blandade för några månader sen massor av sorter i en stor påse och frös in. Cachew, mandlar, para, solros, pecan, valnöt, pumpafrö, osaltat jordnöt. Sen tar vi fram lite i taget och har som mellanmål.
Tidigare har paranötterna ofta smakat lite mögligt men de som varit frysta var mycket godare!!!
Någon som vet varför?