Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: tomas-kero skrivet 24 feb-06 kl 09:36

Titel: gamla värphönor
Skrivet av: tomas-kero skrivet 24 feb-06 kl 09:36
någon vänlig själ som har något gott recept på höns!   soppa?Eller kan man tillaga  gamla värp hönor till något annat.
Titel: Re:gamla värphönor
Skrivet av: fjällan skrivet 24 feb-06 kl 22:40
hej du kan bena ur och mala köttet, det blir fina köttbullar tex ...fjällan
Titel: Re:gamla värphönor
Skrivet av: Gruff skrivet 24 feb-06 kl 22:52
Jag kokar och benar ur dom. Lägger köttet i nån frysbytta och benen tillbaka i grytan och kokar ner det ett tag till och slår buljongen i köttet. Fryser och använder det som bas sen när jag gör curry. Är det mkt. fett kan man ställa det kallt först så flyter fettet upp som en kaka man kan ta bort och använda till något annat.
Titel: Re:gamla värphönor
Skrivet av: Staina_ skrivet 02 maj-06 kl 01:09
kokt höns med gräddcurry sås är kanon gött med ris till..............
Titel: Re:gamla värphönor
Skrivet av: Kerstin Linnea skrivet 13 jul-06 kl 14:37
hej jag ville bara tipsa om att höna ska koka lääääänge..
gärna två , två och en halv timme. annars blir det segt..
Annars håller jag med om att curryhöns är jättegott.
Det är synd bara att man inte kan köpa höna längre...Det mals ner till gödningsmedel... >:( Viket är grovt slöseri :'(.
Jag har spanat efer kokhöns i flera år nu... :P
Titel: Re:gamla värphönor
Skrivet av: Fred skrivet 13 jul-06 kl 18:23
Jag är helt inne på gruffs linje, men glöm inte att ha med fötterna när ni kokar ner buljongen, jag brukar även ta med huvudena om jag har tid (för det är ett litet pilljobb att plocka rent dem)...särskillt fötterna gör en milsvidd skillnad i buljongsmaken och de är mycket lätta att göra iordning direkt efter skållningen, bara att klämma bort "fjällen" och "nagelbanden".

Annars tycker jag att det är väldigt gott att bara strimla och stuva det kokta kycklingköttet och bre den kalla stuvningen på rostat bröd som en sorts "hönspastej" på mornarna.

Slaktar jag många åt gången så brukar jag mala färs av en del. Ungarna gillar små panerade hönsköttbullar betydligt bättre än t.ex McDonnalds "chicken nuggets".

/Fred
Titel: Re:gamla värphönor
Skrivet av: Neta skrivet 27 jul-06 kl 09:02
Väl kokt och sedan delad i småbitar koka upp igen med grillkryddor ett par minuter och använd i "kycklingpaj" (eller hönspaj) med tomater och annat gott.

Chop Suy (eller hur det stavas) går också utmärkt att göra på välkokt höna!
Titel: Re:gamla värphönor
Skrivet av: Iris skrivet 13 aug-06 kl 20:58
En kanske fånig fundering!

Vi åt upp en av våra tuppar för några år sedan, men det kändes så osmakligt då allt kött utom fileerna var bruna. Är det kanske typiskt för lantraser? Eller är man bara bortskämd med köpekyckling?
Titel: Re:gamla värphönor
Skrivet av: Skytten skrivet 13 aug-06 kl 22:40
Jag har ätit unga och gamla höns med såväl blått som svart kött, oftast beror det på rasen.

Köpekycklingarna är extra vita, liksom köpeankor, framavlade för att växa fort,  men var är smaken?

Ibland får man skylla på kocken, när maten inte smakar!

Titel: Re:gamla värphönor
Skrivet av: Sia skrivet 20 sep-06 kl 16:14
Köpekycklingarna är extra vita, liksom köpeankor, framavlade för att växa fort,  men var är smaken?


Smaken kommer en och en halv månad senare när broilern börjar sätta fett.
Mina föräldrar föder upp och slaktar broiler och de låter dom bli minst 3kg. (jämför med kronfågels som bara är några veckor gamla....)
vilket gör att man får mycket större köttbitar med mycket mer smak! :P
När man smakat detta kött så känns det som slöseri att lägga pengar på små löjliga köpekyckligar.
OBS. jämfr inte med importerad kyckling som blir insprängda med saltvatten för att dryga ut kilopriset  (det står "marinad" på innehållsförteckningen)
Titel: Re:gamla värphönor
Skrivet av: fjällan skrivet 09 okt-06 kl 23:40
var får man tag på broilerkyklingar? det är nog tio år sen jag födde upp broiler,och har inte fått tag på några kyklingar sen dess. vore tacksam om någon kunde förmedla en adress till nåt kläckeri inte allt för långt från östergötland