Alternativ.nu
Hantverk => Skinn => Ämnet startat av: Miranda skrivet 16 okt-09 kl 13:44
-
Hjälp!
Min sambo kommer hem med ett skinn från en älgkalv ikväll, tydligen väldigt fint för att vara älg.
Jag tänkte stoppa in det i frysboxen blir nu tveksam, ska det saltas också? ???
Tacksam för snabbt svar!
//Miranda
-
Salta ELLER frys. Inte både och.
Saltet motverkar infrysningen.
-
Tusen tack!
Fördelar/nackdelar frysning/saltning?
-
Jag brukar salta mina skinn ( lamm o killing ).Dom tar ju upp så stor plats i frysen.
Sen beror det ju på vad du ska göra av ditt skinn.Pälsbereda eller barkgarva.
Ska du barkgarva så är det smart att först avhåra skinnet. Då kan du stoppa det i frysen i väntan på
lämpligt tillfälle att garva ( ex. till sommaren). Då tar det inte stor plats alls.
Vill du ha mera ingående förklaring, PM:a mig
-
Ska det ligga länge bör det saltas, men är det bara för ett tag så funkar infrysning.
Saltar du så är stensalt det bästa, saltmängden i första saltningen ska vara cirka 10% av skinnets vikt, det saltet ska skakas bort efter ett dygn, sen har du på nytt salt, den här gången ska saltmängden vara cirka 40% av skinnets vikt. Det är viktigt att du täcker skinnet ordentligt. Sen kan du vika ihop det och förvara det fram till våren eller sommaren.
-
Jag har redan fryst skinnet, vad för nackdelar är det att frysa en längre tid? ???