Alternativ.nu
Hantverk => Skinn => Ämnet startat av: Bell skrivet 15 okt-09 kl 08:56
-
Jag har nu råkat få ett par fårskinn. ::) Så nu kommer alla frågor.
Tänkte försöka bereda ett själv till att börja med. Är en gammal krom allergiker så det är inte så lockande att skicka iväg dom på vanlig garvning.
Har här på forumet lyckats hitta beskrivning på hur fettgarvning.
Hur ska jag förvara de som jag inte ska arbeta med först?
Skinnen kommer ikväll tror det blir 4-5 st.
Det jag har tänkt att ha skinnen till är hästen. Så igentligen skulle jag vilja ha dem tvättbara, något tips så det går? Sedan skulle det ju vara kul att ge ett till systerna bebis som kommer i januari :-* Detta är alltså vad jag har för avsikt med skinnen. Hur fungerar fettgarvning då? aalun tålde inte tvätt som jaag förstod.
Hoppas att någon har tid att hjälpa mig i mina funderingar :)
Mvh Bell
-
Att själv bereda skinn så dom blir tvättbara går nog inte.
Men Flygsfors Pälsberederi gör ekologiskt beredda skinn
som faktiskt är tvättbara. Jag har provtvättat ett själv med utmärkt resultat.
Nästan ingen mjukgörning alls efteråt.
-
Förvaring: Ta bort köttslamsor, strö ut salt på köttsidan, vik ihop skinnet med köttsidorna mot varandra, ska man inte göra något med skinnen inom någon vecka brukar jag frysa in dem.
-
Ok Tråkigt att de inte går att tvätta.
Men bra med tankar :)
Är helt grön på detta :D
-
Om skinnen är riktigt* saltade så håller de i månader. Förvara svalt, ihopvikta med köttsidan inåt.
*Skinnen ska saltas så snart de har svalnat efter slakt med mycket salt (några kilo/skinn). Skaka av saltet efter en vecka och strö på nytt salt. Efter ytterligare en vecka är de konserverade.
-
Och det är stensalt man ska använda ;)
-
Varför stensalt?
-
Därför stensalt är billigast!
Går att använda vanligt grovt salt med,men blir så mycket dyrare
-
Stensalt har mer blandad storlek på kornen vilket täcker skinnet bättre.
-
Var köper man stensalt?
/Sara
-
På granngården. 75kr för 20kg tror jag att jag betalade sist.
-
Ah, tusen tack!
/Sara