Alternativ.nu

Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: Aasa skrivet 14 okt-09 kl 20:18

Titel: Gröna tomater
Skrivet av: Aasa skrivet 14 okt-09 kl 20:18
I år var jag väldigt duktig och fick ut tomatplantorna i tid, hade fyllt växthuset med finfin hästgödsel, och vattnade lagom mycket sommaren lång... Men ändå hängde nästan alla tomater kvar, gröna på sin kvist när frosten kom. Förra året mognade samma sorter redan i slutet av juli... Har någon en idé om varför det blev så?
Titel: SV: Gröna tomater
Skrivet av: Bo skrivet 14 okt-09 kl 21:19
Det enda jag kan komma på är att etylengas påskyndar mognaden och att denna utsöndras av t ex äpplen.

Det kanske finns något annat som gör detsamma och som fanns där i fjor men inte i år.
Titel: SV: Gröna tomater
Skrivet av: rosenhäll skrivet 14 okt-09 kl 21:40
De (professionella) tomatodlare jag träffat och talat med bl. a på Bondens Marknad säger alla att tomatskörden i år blev minst tre veckor försenad över i stort sett hela landet p.g.a att det var väldigt kallt i början av juni. Och det verkar vara en viktig period i en tomatplantas liv...

Daniel
Titel: SV: Gröna tomater
Skrivet av: Bo skrivet 15 okt-09 kl 21:41
Jag har också en massa svårsålda gröna tomater vid denna tiden. Kan man få dem röda genom att lägga dem i påsar ihop med äpplen eller finns det en bättre metod.
Titel: SV: Gröna tomater
Skrivet av: anette i bugared skrivet 15 okt-09 kl 22:00
Bättre att använda dem som de är, dvs gröna. Hacka dem och fräs i stekpannan ihop med likaledes hackad gul och vit lök, krydda efter tycke och smak och frys ner i lagoma portioner. Blir en perfekt bas till diverse rätter.
Titel: SV: Gröna tomater
Skrivet av: Attes matte skrivet 16 okt-09 kl 00:32
Stekta, gröna tomater!  ;D Om inte annat så är filmen med samma namn jäkligt bra!  ;)

/Sara
Titel: SV: Gröna tomater
Skrivet av: mistel skrivet 16 okt-09 kl 14:21
Jag brukar göra grön tomatmarmelad som är mycket god på brieost, så ska man sälja gröna tomater kan man ju antingen förädla dem och sälja produkten eller bjuda på smakprov på ex. marmelad och sedan sälja de gröna tomaterna och ge kunderna receptet.

Har sett att man ibland säljer gröna tomater (det har inte varit sorter som ska vara gröna utan det har varit omogna tomater de sålt) på Hötorgshallen i Stockholm, så det finns ju några som kan tänka sig att köpa gröna tomater.



Grön tomatmarmelad med timjan

500g gröna tomater
2-3dl syltsocker
saften av 1 lime
1/2 msk färsk timjan (jag använde citrontimjan)


1. Skär sönder tomaterna i mindre bitar. Koka dem mosiga med lime + syltsocker.

2. Tillsätt timjan och häll upp på rengjorda varma burkar (ha ev. i atamon det brukar jag alltid ha i för hållbarhetens skull)

Titel: SV: Gröna tomater
Skrivet av: Bo skrivet 16 okt-09 kl 16:38
Passar den till pannkakor?
Titel: SV: Gröna tomater
Skrivet av: alexthesaint skrivet 16 okt-09 kl 21:43
Syltade gröna tomater!
-Ett självklart val. En del pyssel men fantastiskt gott!

Receptet kan jag leta reda på om någon vill!
Alex
Titel: SV: Gröna tomater
Skrivet av: karsan skrivet 17 okt-09 kl 03:07
Jag låter de flesta av mina gröna tomater ligga tills de blir röda. Processen är i full gång just nu. De blir ju inte riktigt lika saftiga och goda som de som mognar på plantan, men bra mycket bättre än de som säljs på ICA.
Titel: SV: Gröna tomater
Skrivet av: Bo skrivet 17 okt-09 kl 20:03
Nu har jag 8 burkar sylt och kokar lika mycket till i morgon. Tomater, citron och ingefära.

Det finns ett gift i gröna tomater som kallas tomatin och man frågar sig vad omåttligt frossande kan leda till för sorts obehag. - Får väl kolla.
Titel: SV: Gröna tomater
Skrivet av: bjork skrivet 18 okt-09 kl 09:57
Jeg skjärer grönne tomater i skiver,
doppar dem i pisket egg,
vender dom i mjöl/kryddblanding,feks basilikum,
stekes i olje.
Supergodt   ;D
Titel: SV: Gröna tomater
Skrivet av: malines skrivet 19 okt-09 kl 15:41
Jag vill gärna ha receptet på syltade tomater!!!!
Titel: SV: Gröna tomater
Skrivet av: Bo skrivet 19 okt-09 kl 16:14
Koka två kilo rivna tomater och två rivna citroner 20 minuter, rör ner ett kilo syltsocker och en bit riven ingefära och koka tio minuter till, häll på burkar och skruva till locken genast.

Nu har jag 50 burkar sylt och klarar mig till nästa höst.
Titel: SV: Gröna tomater
Skrivet av: alexthesaint skrivet 19 okt-09 kl 17:38
Syltade tomater. Recept från vår kokbok.
till 1 kg små gröna tomater
1,5 kg vatten

Lag:
2 dl ättiksprit
3 dl vatten
3 dl socker
10 kryddnejlikor
1 kanelstång

Picka hål i skalen med en nål. Lägg i tomaterna i kokande vatten och sjud dem i 2-3 minuter. Ta ur tomaterna. Koka upp lagen, lägg i tomaterna och sjud ca fem minuter (tills de är mjuka) ta ur tomaterna och lägg dem i rena varma burkar. Koka lagen häftigt i cirka fem minuter. Slå lagen över tomaterna och sätt på locket. Låt stå och gotta till sig i ca 2 veckor innan förtäring.
Passar grymt bra till grillat/stekt fläsk, anka och som snacks!



Koka upp vatten
Titel: SV: Gröna tomater
Skrivet av: Kabo skrivet 20 okt-09 kl 12:23
Det går alldeles utmärkt att låta dem mogna.
De blir inte lika goda som solmogna sommartomater men betydligt smakrikare än de fadda blasktomater som säljs i affärerna.
Vi brukar äta våra sista tomater runt nyår.
Titel: SV: Gröna tomater
Skrivet av: Acleja skrivet 20 okt-09 kl 22:20
Det går alldeles utmärkt att låta dem mogna.
De blir inte lika goda som solmogna sommartomater men betydligt smakrikare än de fadda blasktomater som säljs i affärerna.
Vi brukar äta våra sista tomater runt nyår.
[
/quote]

Hur förvarar man dem medan de ligger och mognar? Jag har några liggandes i en sval källare och några framme i rumstemperatur men de börjar alla bli lite dåliga tror jag.
Hur gör ni för att få dem att hålla ända till nyår?

/Acleja
Titel: SV: Gröna tomater
Skrivet av: karsan skrivet 21 okt-09 kl 10:00
Mina håller inte till nyår.  De brukar mogna under oktober.  Några blir lite skrynkliga under processen. Om de inte har smittats av bladmögel vill säga och har en brun fläck och börjar ruttna i stället - ett stort problem vissa år.  Alla som är i farozonen hamnar så snart som möjligt på skärbrädan om det finns någon hygglig bit och så kokar jag ihop grönt och orange och rött och använder genast i soppa i tomatsås eller fryser in om det är mycket. Det smakar mycket bättre än det ser ut. Ofta är de sista lite trista även om de annars är friska coh får motsvarande behandling

Jag förvarar mina omogna tomater i glasskålar (någon plastback också) i fönstrena mellan krukväxterna. I år var det 12 kg, men det krymper ihop rätt snabbt - härlgt med mycket tomater. Jag tycker det ser fint ut och så kan man lätt ha koll på vad som händer med tomaterna.
Titel: SV: Gröna tomater
Skrivet av: Kabo skrivet 21 okt-09 kl 15:10
Vi ställer lådorna (blå champinjonlådor) i ett ljust och svalt rum utan direkt solljus.
En gång i veckan plockar vi igenom dem; tar in mogna till köket, sorterar bort dåliga samt samlar ihop alla som det ser ut att vara prickar eller mjuka fläckar på.
Skär bort det dåliga och kör det goda i matberedaren, använder till tomatsås eller stoppar i frysen för senare bruk.
Jag ska precis till att stänga vårt växthus så jag antar att vi är lite senare ute och att det är därför vi har tomater kvar så länge.
På slutet är tomaterna lite torra men smakar ändå okej.

Det är bara om vi glömt något ute och dom frusit som vi använder gröna tomater och då brukar det bli salsalik ketchup.
Titel: SV: Gröna tomater
Skrivet av: Bo skrivet 21 okt-09 kl 15:14
- och jag hänger klasarna på en tråd längs taket.
Titel: SV: Gröna tomater
Skrivet av: Acleja skrivet 23 okt-09 kl 10:57
Tack för tipsen! Nu har jag tomater hängandes i kvistar, i glasburkar i fönstren, i låda på altanen och en del i frysen.
När det gäller bladmögel - Jag tror att en del av mina tomatplantor blev angripna. Ska man kanske skippa potatisodlingen för att inte smitta tomaterna? Billiga goda och ekologiskt odlade potatisar kan man ju lätt få tag på ändå. Eller gör det varken av eller till att odla potatis alldeles utanför växthuset?

/Acleja
Titel: SV: Gröna tomater
Skrivet av: Bo skrivet 23 okt-09 kl 13:58
Satsa på resistenta tomatsorter eller sådana som ger bra skörd trots angrepp.
Titel: SV: Gröna tomater
Skrivet av: Lolo skrivet 13 nov-09 kl 00:11
Jag tar in hela plantorna och hänger dem uppochned i ett mörkt rum, har fungerat utmärkt! Det kan väl vara lite sent nu förstås men till nästa år:)
Louise
Titel: SV: Gröna tomater
Skrivet av: Bo skrivet 12 jun-10 kl 18:57
Nu har jag 8 burkar sylt och kokar lika mycket till i morgon. Tomater, citron och ingefära.

Det finns ett gift i gröna tomater som kallas tomatin och man frågar sig vad omåttligt frossande kan leda till för sorts obehag. - Får väl kolla.

Nu har jag kollat. - Efter att ha gjort slut på 46 burkar sylt utan att märka något särskilt, satsar jag på att det är riskfritt.

Använde förresten samma recept nu men med rabarber och det blev gott.
Titel: SV: Gröna tomater
Skrivet av: AnnaPanna_is_back skrivet 14 jun-10 kl 21:47
Recept kanske? Låter hur gott som helst!