Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: saint206 skrivet 12 okt-09 kl 18:44

Titel: depp...:(
Skrivet av: saint206 skrivet 12 okt-09 kl 18:44
gjorde saft idag, min efterlängtade päronsaft som jag har druckit hos mormor när jag var liten. och på restarna i den lånade saftmajan gjorde jag päronsylt enligt recept.

å ja..saften trodde min sambo var sockerlag, och sylten var sötare än ren sirap...suck.
saften kan jag leva med att den blev fel, men vad ska jag göra med sylten? finns det något jag kan göra av den eller ska jag ge den till grisarna och göra ny? och kan man göra sylt utan socker och konserveringsmedel, utan att behöva frysa den?
för päronen behöver verkligen inte mer socker än dom har sälva, och då var dom knappt mogna..
Titel: SV: depp...:(
Skrivet av: Appeltorp 13 skrivet 12 okt-09 kl 22:20
Kan du inte "späda ut" sylten med massor av mer päron? Eller blanda i något som dämpar det söta, tex krusbär eller rabarber (om du råkar ha det i frysen). Päron är ju väldans söta i sig själv. Det är därför de passar så bra tillsammans med ingefära - mums! :)
Titel: SV: depp...:(
Skrivet av: Rooster skrivet 12 okt-09 kl 22:35
kör en osötad variant och mixa sen ihop dom båda ytterligheterna..du kan ju späda lite i taget tills du hittar rätt
Titel: SV: depp...:(
Skrivet av: saint206 skrivet 13 okt-09 kl 11:05
ja jag får nog försöka mig på en osötad och ihopkokad variant, och blanda ut eländet med... eller så får det bli grismat..
Titel: SV: depp...:(
Skrivet av: Eulalia II skrivet 13 okt-09 kl 11:30
Grismat, nej vilka lyxgrisar!
Supersöt sylt är perfekt till småkakor ju! Kanske med lite grön karamellfärg för effektens skull.

Eller så kan du göra sådana där näringskakor med frön, nötter, havregryn, honung mm. Och så sylten.
Här är ett recept
http://sportsmedicine.about.com/cs/nutrition/a/aa062403a.htm
Titel: SV: depp...:(
Skrivet av: saint206 skrivet 13 okt-09 kl 12:12
kanske vore nåt...största bekymret är att jag inte gillar sånt som är sött..suck.
men jag fick en ide. jag har en hel massa syrliga knappt mogna äpplen nere, om jag gör osötad saft på dom kanske jag kan blanda med päronsaften och få det hela att smaka något också? men hur blir det med hållbarheten om jag inte har i rekomendead dos socker? jag har verkligen inte plats i frysen heller...
Titel: SV: depp...:(
Skrivet av: Matglada Tänkaren skrivet 16 okt-09 kl 03:42
Har du provat inkokning på konserveringsglas? Kanske du skulle gilla eftersom man inte behöver något socker och förvaring i princip kan ske i rumstemperatur. Gjorde äppelmos i går med 4% socker plus några glas helt utan socker som jag låter stå ett år eller så för att kolla hur färg och smak på verkas av tiden. kolla in http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=13736.0 en superb intro till ämnet!
Jag skulle blanda päronsylten med massor av saft och cest av citron och ingefära. Prova även choklad!!! Du kan ju lika gärna experimentera istället för att ge grisarna!
 Berätta vad det blev. Du kanske hittar på något revolutionerande gott! ;)
Lycka till. :)
Titel: SV: depp...:(
Skrivet av: Guld skrivet 30 dec-09 kl 02:07
Citroncyra eller vinsyra tror jag det heter, inte kollat just för ögonblicket har man ju i marmelader för att få det syrligare= mindre sött...lägg gärna till osötat men kokat givetvis med.
Pröva göra en chutney, men uteslut socker eftersom grunden ändå är så söt...Lycka till!
Berätta hur det gick och om det blev bra!