Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: slöfocken skrivet 11 okt-09 kl 07:22
-
fick igår kväll färsk mjölk från bonden, ljummen. hällde upp 4 liter i en dunk, sen hällde en skvätt (1dl)a-fil , o ställde undan den i köket.
jag skakade väl o även efter nån timme.
nu på morgonen så har allt blivit typ som klister, snor ;D, påminner om långfil. smakar typ inget. ingen sur smak alls ::).
nån här som kan rätta mig o säga vad jag gör för fel?
slöfocken
-
A-fil innehåller förutom vanliga filbakterier även långfilsbakterier som trivs i en aning svalare temp än filbakterier. Bor man i hus och håller en rumstemp på 16-18 grader så blir det lätt så att långfilsbakterierna tar över. Byt till fil och/eller ställ på ett varmare ställe. 18-22 grader.
-
Syrakulturen i A-fil består av Lactococcus lactis, Lactococcus lactis cremoris, Lactococcus lactis diacetylactis, Leuconostoc mesenteroides cremoris samt Lactobacillus acidophilus.
Det är säkrare att starta från en yoghurtkultur som ofta består av Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus and Streptococcus thermophilus.
-
Jag hade också jätte problem i början när jag försökte göra fil och yoghurt, det hände nästan ingenting. Men det var just för att jag har för svalt inne, nu ställer jag in kannan i panrummet över natten och det funkar super. Jag häller bara ner det och rör runt en gång och låter det sen stå övertäckt, det ska alltså vara ganska så varmt, klart över 20 grader. Hoppas du lyckas bättre!
-
klart över 20 grader. Hoppas du lyckas bättre!
vi har ca 30grader inne i lilla köket ;D, lite svettigt ibland. kan det vara det som är problemet?
-
Men Kurt, det skulle ju bli fil och inte yogurt :)
-
Jag föredrar mattermos, det ger en stabil temperatur!
-
mattermos
o vad är det ::) du kanske menar termos?
-
En mat-termos för att hålla maten varm på färden ;) :)
-
Jammen, till yogurt ja. Inte fil! :)