Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: stinastina skrivet 10 okt-09 kl 12:15
-
Hej.
Kan man lagra morötter i lådor med jord stället för sand? Jag har ingen sand men vår jord är ganska sandig?
Någon som vet något om detta?
Stina
-
I torv ska man ju nog kunna lagra dem...
-
Det borde det nog göra, med tanke på att det går bra att låta morötterna sitta kvar i marken
och lagra dem på det viset. Dessutom skadar inte torven morotsytan på samma sätt som
sand gör.
-
Det viktigaste är lagerlokalen, inte om man förvarar i sand, jord?, torv och/eller luft. Annat än luft kommer ifråga främst om det är för torrt i lagerlokalen. Då ska sanden/torven/jorden? hållas lagom fuktig. Den kan också ge ett visst frostskydd, så att korta perioder med minusgrader inte gör något.
-
Förra året lade jag morötter i min matkällare, öppet på hyllorna, men de blev mjuka och skrumpna. I år har jag morötterna i hinkar med fuktig sand, ska se om det funkar bättre.
-
Förra året lade jag morötter i min matkällare, öppet på hyllorna, men de blev mjuka och skrumpna. I år har jag morötterna i hinkar med fuktig sand, ska se om det funkar bättre.
Matkällaren har tydligen för låg luftfuktighet för att förvara morötter direkt i luften. En trälåda eller ventilerad plastlåda, gärna med lite fuktig torvmull i, kunde också ha hjälpt. Det är också möjligt att matkällaren är för varm. Lagom för morötter är 1-4 grader. Det bör gå skapligt med lite varmare eller kallare än så också, men knappast varmare än 6 grader.
-
Egentligen verkar de flesta av våra köksväxter (utom de frostkänsliga) klara sig bättre utomhus än i inomhuslager, bara temperatur, luft- och markfuktighet och kanske även ljus kan hållas på någorlunda jämn och lämplig nivå. De klarar då enligt min erfarenhet även lite vidare intervall än i inomhuslager tycker jag det verkar som, d.v.s. de är inte lika känsliga. Lagring utomhus kvarstående i jorden (vid behov täckta), liggande ovanpå jorden med lagom täckning över, eller jordslagna i jorden på lämplig plats (vid behov täckta) handlar det t ex om. Jag förstår inte riktigt i fysikaliska termer varför de klarar sig bättre utomhus, även om det kan synas naturligt allmänt sett.
-
Förra året lade jag morötter i min matkällare, öppet på hyllorna, men de blev mjuka och skrumpna. I år har jag morötterna i hinkar med fuktig sand, ska se om det funkar bättre.
Nu har jag gjort så med kålrötter också, det borde väl också funka...
-
Hej !
Jag lagrar mina morötter & övriga rotfrukter i ventilerade plastlådor som jag sedan täcker med byggplast så att det nästan blir tätt, lite luft måste komma in. Det kommer att bildas kondens under plasten så man får vända på den varannan vecka så funkar det bra,har gjort så i 10 års tid. Jag har haft friska &saftiga morötter fram till maj, då har jag kokat & fryst in det som varit kvar.
-
Hej !
Jag lagrar mina morötter & övriga rotfrukter i ventilerade plastlådor som jag sedan täcker med byggplast så att det nästan blir tätt, lite luft måste komma in. Det kommer att bildas kondens under plasten så man får vända på den varannan vecka så funkar det bra,har gjort så i 10 års tid. Jag har haft friska &saftiga morötter fram till maj, då har jag kokat & fryst in det som varit kvar.
Det viktigaste är lagerlokalen, inte om man förvarar i sand, jord?, torv och/eller luft, eller i den ena eller andra typen av låda. Jag använder själv plasttunnor med ventilationshål. Tyckte det var lite bättre med trälådor men de förmultnade alltför fort. Grunden till detta är dock att tunnorna och lådorna står i en bra men något fuktig jordkällare. I plasttunnorna finns tendens till kondens, men jag blandar i lite torvmull+sand, bara ca 10-20 liter på en 200-literstunna, så går det OK.
Gör man samma sak som du eller jag gör i en lokal som är alltför varm så slaskar morötterna bort i lagringsrötor på ganska kort tid skulle jag tro. I en lokal med rätt temp (några plusgrader) men lite åt det torra hållet kan det dock fungera bra.