Alternativ.nu

Övriga ämnen => Ekonomi => Ämnet startat av: louise skrivet 10 okt-09 kl 10:41

Titel: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: louise skrivet 10 okt-09 kl 10:41
Jag vet inte om jag låst mig i mina idéer om hur min mark sak användas. Här  om dagen när jag itne trivdes på jobhget kände jag att nu får fan nåt radikalt hända, jag måste tänka om! Nån som kan se med fräscha ögon Och kanske få mig på andra banor? Målet är alltså att försörja mig på gården så långt det går. Jag har miljoner idéer om tursim, frukt . och bärodling, hög färdling av köttet, men idéerna räcker ändå itne fram.

Jag har alltså 4,5 ha mark. Cirka ett ha är bete, kommer aldrig bli någoon åker. Resten är åker, men minst ett ha för sumpigt just nu och måste användas som bete. Jag ska se om jag kan få igång den gamla dräneringen, för det har varit åker förut. Man kan nog säga att ett ha åker ligger dåligt till, i en norr-öster slulttning, där berget sticker upp och jrodmånen är tunn. Jag begriper inte hur de kunnat odla spannmål där förr.

Det enda jag inte tänker ändra är att jag har en ekologisk gård. Just nu har jag grisar och får och är hela tiden på väg mot grönsaksodling och/eller julkärveodling, men det får inte riktigt plats. Grisarna och ekolodlingen kräver 4-årigt skifte, alltså fyra åkrar. Men jag får itne till fyra plättar som går att komma åt lätt..

Ett problem är att jag har viss del betsmark. Den måste betas och har jag då ekoproduktion måste jag ha två betesdjur för att hålla parasiterna nere. Tanken är får och gås.

Jag läser om vinodlare som förörjer sig på 5 ha i Sverige, eller fruktträdgårdar, bärodlingar.. Sånt som blir mycket produkt på liten yta.

Ett tag var jag inne på att plantera fruktträd på den stora betesmarken, men den är sank, och ni hähär sa att jag bara kommer få sork som käkar uppp allt. Plantera igen de fina åkrararna tycker jag är hemskt, vi har så ont om åkrar i Sverige.

Hm.. undrar om inte den här fråga kommer spåra ur alldeles för brett.. vi får se.



Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: take skrivet 10 okt-09 kl 11:36
Jag är väldigt tveksam till om någon kan försörja sig på 5 hektar mark. Jo, om man gör det som äkta självhushållning men inte om man vill sälja turism eller kött.

Däremot kan en bra satsning på kött, surdegslimpor eller turism fungera, men då krävs det A: kapital och B: att man släpper renlärigheten och kan tänka sig att köpa in råvaror utifrån.
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: louise skrivet 10 okt-09 kl 15:59
ja jag anade att det nog kan spåra ur i en diskussion för eller emot småbonderi;)

Det är så klart närapå hopplöst, men ibland förvånas jag över att man kan komma riktigt långt.
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: bo_i_dala skrivet 10 okt-09 kl 16:28
Hej!
Jag har ingen riktig bra ide men 4,5 ha gör att du måste odla ngt som är arbetskrävande och/eller lämpligt att förädla så du får tillräckligt med pengar!
Havrekärvar är troligen inte rätt väg...
Ett alternativ är att förädla ngt du köper in, förädlar och säljer...
Fortsätt vara ekologisk!!
mvh
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: take skrivet 10 okt-09 kl 19:04
Det är inget emot småbonderi, det fungerar relativt bra sålänge men inte har en ambition att tjäna pengar. Vill men börja förädla och sälja nåt så är 4,5 hektar mest i vägen.
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: Moëll i Trädet skrivet 10 okt-09 kl 20:24
Ekologisk Purjolök?
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: Fordson skrivet 10 okt-09 kl 20:32
Det finns en tjej som odlar grönsaker och säljer färska fruktkorgar till företag och dyl. Hon har 2 ha!
Och hon lever helt på det.
Jag har för mig att hon fanns någonstans runt Söderköping, läste om henne i Småbrukaren.

Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: louise skrivet 10 okt-09 kl 20:48
varför är kärvar fel? Vinsten är enorm i förhållande till insatsen. Hindret är möjligen att mängden kanske int egår att sälja. Vad har du för uppfattning om produktionskostnad och omsättning på kärvar själv?
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: Fordson skrivet 10 okt-09 kl 21:01
Har du någon möjlighet att köra "Bo på lantgård" eller nåt sånt? Det fundera vi på.
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: louise skrivet 10 okt-09 kl 21:57
Nåt sånt ger möjligen en månadslön. oMen ska jag ha normal standard kräver det en investering på en halv miljon. Jag har däremot planerapå sova - i -hölada, men det ger ännu mindre fickpengar.
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: louise skrivet 10 okt-09 kl 22:44
Ah, fordson , tack för hopp! Jo, grönsaker är bra lönsamt faktiskt. Ett hektar kan nog gen en fyra månadslöner faktiskt. men.. så var det det där med de fyra skiftena... Grisar är helt suveräna i en grönsaksodling, de rensar ogräs som satan inför varje nysådd. Vill ju inte släppa grisarna...
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: bo_i_dala skrivet 11 okt-09 kl 07:15
HEJ!
Bara gör ett räkneexempel

4,5ha/ 3 skiften= 1.5 ha /år med havre.
Hur mycket pengar vill du tjäna på dessa 1,5 ha? Vi räknar på 100 000kr bara för att ha en siffra!
Vad kan vinsten vara på en kärve,  utpris 50 kr?! diesel till en traktor, avskrivning mm säg 10 kr= vinst 40kr
100 000/ 40 =2500 kärvar
Det innebär 6 kärvar / kvadratmeter.
Finns det sedan avsättning för kärvarna?
Har du lagringskapacitet?
dessutom måste nog kärven knytas om före försäljning osv

Jag har inget absolut svar men gjorde som 15 åring ett litet försök och det var oerhört mycket mer jobb än att så, köra självbindare och ta in kärvarna.

Har någon annan uppfattning/sanning så är ingen gladare än jag..........
mvh
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: louise skrivet 11 okt-09 kl 09:48
Nu har du inte läst beskrviningen av gården. Det går inte att göra tre åkerskiften på vardera 1,5 ha. Du har också missat att jag själv redan tänkt på problemet att det kanske helt enkelt är svårt att få avsättning för tillräckligt många kärvar.

Men man kan ju ändå räkna på lönsamhet per hektar, helt generellt:

Du kom inte riktigt till vinsten i din beräkning. Inte heller hur många kärvar man får ihop per kvm, bara hur många som krävs. Å vi kan inte göra våld på naturen.

Jag har räknt med en kärve mer 3 kvm, men det kanske är förJag har själv inte räknat antalet kärvar efter årets skörd hos mig. Om vi säger 6 kvm blir det 1666 kärvar per ha.

50 kr i utpris inkl moms blir 40 kr inkomst. 1666 x 40 =66640 kr omsättning
Utsäde 1680 (historisk specialgröda)
gödsel gratis
Bensin ( i mitt fall än så länge bensintraktor). Ja.. vad ska jag gissa på.. säg cirka 170 liter, det blir 2000 kr, jämnt å fint.
summa utgifter 3680.
Vinst 66640 -3680= 62960

Avskriningen du pratar om vet jag inte hur jag ska räkna. Det är ju samma som för resten av gården. Lada och traktor ska ju "späs ut" på hela verksamheten. I dag bokför jag avskrining på cirka 8000 kr  om året. Med egen traktor (lånar idag) skulle det bli ytterligare 6000 kr i fem år.

Att få ut drygt 60.000 i vinst på ett hektar tycker jag är sjukt mycket. Särskilt för det "lilla" arbetet. Jämfört med grönsaker som kräver heltidsarbete hela sommarhalvåret (och som skulle ge en liknande vinst, möjligen högre), handlar detta om en intensiv månad på hösten då man binder om och snyggar till kärvarna.

Vad gäller lagring så tror jag att jag har plats för det, möjligen har jag underskattat utrymmet. Men jag har ett ränne som inte används.
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: bakben skrivet 11 okt-09 kl 14:29
50 kr i utpris inkl moms blir 40 kr inkomst. 1666 x 40 =66640 kr omsättning
Utsäde 1680 (historisk specialgröda)
gödsel gratis
Bensin ( i mitt fall än så länge bensintraktor). Ja.. vad ska jag gissa på.. säg cirka 170 liter, det blir 2000 kr, jämnt å fint.
summa utgifter 3680.
Vinst 66640 -3680= 62960

Jag hade lagt till utgifter för försäljning (tex platshyra på julmarknad, transport, emballage osv) och reklam (skyltar osv) i kalkylen. Missar man ett par några tusenlappar här och några tusenlappar där i sina kalkyler så blir det snabbt en massa pengar.
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: motroten skrivet 11 okt-09 kl 15:12
Vad tror du om att odla sparris? Nu har jag inte odlat själv just det, men vet att det går att sälja till ett högt pris. Just söderöver är det stor efterfrågan på svenskodlad, ekologisk sparris, restaurangerna betalar bra för att kunna saluföra det på menyn.

Jag tror man ska satsa på någon exklusiv grönsak/frukt som ger ett högt pris. Att odla potatis och sälja på torget går nog bara nätt och jämt ihop, om man inte har några produkter som kan säljas dyrt till köpstarka stadsbor. Tyvärr. Baslivsmedlen är svårare att leva på, annat än till det egna självhushållet. Tror jag. Jag har aldrig odlat för avsalu. Men som ex. så kostar kålroten några kr/kg, medan rotselleri kanske kostar uppåt 25-30 kr/kg. Likaså är förhållandet mellan morötter och palsternackor. Alltså är det sellerin och palsternackorna man tjänar in pengarna på, fastän kostnaderna i arbete och pengar är likvärdiga för de olika rotfrukterna. Så ska man satsa på grönsaksodling så är det inte på baslivsmedlen enbart man ska satsa på, utan det där som kan ge mycket pengar/kg i förhållande till arbetsinsats.
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: Lars-Göran skrivet 11 okt-09 kl 18:34
Det finns en tjej som odlar grönsaker och säljer färska fruktkorgar till företag och dyl. Hon har 2 ha!
Och hon lever helt på det.
Jag har för mig att hon fanns någonstans runt Söderköping, läste om henne i Småbrukaren.


Vi var på en föreläsning om fotröta och platsen var runt Klippan i Skåne.Har för mig att gården hette Bjärnehus eller något liknande.
De hade all möjlig verksamhet,men han visade oss sin grönsaksodling ,den var på 1 ha  och 0,5 ha potatis.Han hade ekologisk odling och en motordriven vagn som han och frun låg på och rensade ogräs:det var mycket ogräsrensning.De efter många års försök att "komma in" i restaurang branchen lyckats.Så De drog in 200 000 kr på ett hektars grönsaksodling.Men det var noga med kvaliten och storleken ej för stort.Hans ex var om löken är i rätt storlek så spelar det ingen roll om den kostar ett par kr mer på en bröllopstallrik för 500 kr.

Så lite kan man dra in på en liten yta ,men det kräver mycket jobb och antagligen tid för att få in en fot på rätt ställe.

Dessa personer hade konferanser,gårdsbutik,lammuppfödning  (300 lamm) och egen mark till det , tomatodling i det ena fårhuset (plastbåghus).
De var 5 st som levde på detta.
Lars
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: Blekinge skrivet 11 okt-09 kl 18:39
finns det någon som har en vanlig kalkyl över grönsaksodling inget drömsenario. ;D
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: louise skrivet 11 okt-09 kl 19:45
jag tror frågan håller på att dra åt fel håll lite. Visst kan jag odla sparris osv, men mitt problem är helheten. Naturen är som den är, backig, sank, bete, åker, osv. Hur sköter jag helheten? Det är så pluttigt å krångligt å fel på många bitar.
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: Blekinge skrivet 11 okt-09 kl 20:17
hoppsan var inte meningen att flumma bort från din tråd 8)
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: Lars-Göran skrivet 11 okt-09 kl 20:25
finns det någon som har en vanlig kalkyl över grönsaksodling inget drömsenario. ;D
Jag har lite svårt att tro på det själv.
Han kanske ljög om grönsakslandet.Men en sak är säker har man rätt kanaler så kan man ta jävligt mycket mer betalt än utan de rätta kanalerna ut till kund.

Stabon ,leva på din gård är nog en dröm.Man vill väl ha en bruttolön på iallafall 20000 kr per månad och hur det skulle gå till i ditt fall begriper inte jag.
Du får nog som de flesta andra vara nöjd om du kan ta några hemslakt lamm och byta däck på bilen och sätta det på traktorn.Det är nog den "lön" du kan ta ut på den gården.
Lars
 
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: louise skrivet 11 okt-09 kl 20:25
nje nje, så hård menar jag inte att vara! All kreativitet är väl egentligen bra. Plötsligt trillar poletten ner.-)

NU har en kommit på att jag ska gräva bort nästan ett helt hektar sump.betesmark och odla kräftor där. Låter lysande, tills jag började inse att det nog kostar flera hundratusen att anlägga en sån damm..
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: louise skrivet 11 okt-09 kl 20:27
"HAN" är LÄnsstyrelsens kalkyler för grönsaksodlare. Och när jag säger vinst menar jag allstå att lönen ska gå på den. Jag räknar som enskild firma, och bakar inte in lönen i kostnader.
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: louise skrivet 11 okt-09 kl 20:29
eller jaha... du pratade om Bjärhus?

"drog in" - ä rdet omsättning eller vinst d u pratar om+
Och de 5, är de hletid eller deltid?

jag ha rgått charkkurser hos dem, och jag fick fråga fyra gånger för att få fram att det var tre heltider som fick lön av charken, men fem personer.
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: Charlotte skrivet 11 okt-09 kl 20:30
Charkförädlingslokaler, då? Visst hade du några såna planer?
Du måste ju inte föda upp alla djur själv?
Kan du inte köpa in mer eko-kött och förädla vidare?
Mvh Charlotte
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: louise skrivet 11 okt-09 kl 20:33
lNedlagt pga enorm investering och kräver ett yrkeskunnande som tar flera år att arbeta upp. jag msåte hitta en lönsing smom inte kräver minst en miljon i lån.

Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: Charlotte skrivet 11 okt-09 kl 20:35
Tillägg pga att jag inte kan ändra när jag Wappar:
Kunde inte legotillverkning av korv och rökning vara något?
Jag har lämnat kött till rökning och har allvarliga planer på att fixa korv att äta själv och ha som present och betalar gärna för den tjänsten, nu bor du ju för långt bort, men det borde finnas flera som tänker som jag. Man hinner helt enkelt inte göra Allt själv...
Mvh Charlotte
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: Charlotte skrivet 11 okt-09 kl 20:37
Kostar det verkligen en miljon att fixa livsmedelslokal?
Yrkeskunnandet fattar jag...
Men nästan allt man gör kräver ju vana för att det ska kunna fungera bra.
Mvh Charlotte
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: Erik F skrivet 11 okt-09 kl 20:43
Dillkronor! De ger drygt 800000 kronor per hektar
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: louise skrivet 11 okt-09 kl 20:44
Det kostar minst en halvmiljon med ytterst liten lokal och begagnade maskiner. En nytillverkade krovhack kostar 300.000.. begagnad kan du få de nför 50.000. Å så rullar det på , krovspruta 30.000 osv
 
Men detär för avancerat just nu. Jag behöver nåt snabbare, enklare. Grönsaker kommer man riktigt långt på , det har alla rätt i.
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: Lars-Göran skrivet 11 okt-09 kl 21:07
eller jaha... du pratade om Bjärhus?

"drog in" - ä rdet omsättning eller vinst d u pratar om+
Och de 5, är de hletid eller deltid?

jag ha rgått charkkurser hos dem, och jag fick fråga fyra gånger för att få fram att det var tre heltider som fick lön av charken, men fem personer.
Vad jag förstod var det 2 familjer som drev charken ,gårdsbutiken och konferanslokalen ,dvs 4 vuxna voch det var några av deras ungar som hjälpte till och inhyrd personal vid konferanser.Den ena familjer tillhanda höll nöt och den andra familjen lamm.De hade god lammbuffe,men som de själva sa så är det mycket gammalt tack kött som finns på lammbuffebordet.

Stabon :omsättningen var 200 000 kr ,men de hade ju arbetat upp extrema försäljningskanaler .
Lars
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: louise skrivet 11 okt-09 kl 21:13
vad var det  för speciellt med försäljingskanalerna?
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: johan svensson skrivet 11 okt-09 kl 21:14
Bjärhus i klippan är driftiga och deras grönsaksland är litet men det räcker om man bara säljer till fina restauranger och till bröllop.
Sedan har Bjärhus kapital-det har inte du Stabon.Allt kostar .
Skall det bli något måste man satsa pengar ,det räcker inte att köpa 4 ha sumpmark och sedan är pengarna slut.Då får man behålla sitt vanliga lönearbete.

JS
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: Lars-Göran skrivet 11 okt-09 kl 21:20
vad var det  för speciellt med försäljingskanalerna?

Nu kanske jag krossar dina drömmar.
Men han i klippan sa när vi rynkade på näsan åt omsättningen på 1ha att det hade tagit dom 15 år att hitta rätt köpare till sina produkter och när man har hittat de så kan man ta väldigt bra betalt för sina produkter .När man har lärt sig vad de vill ha dvs perfekt kvalitet och rätt storlek och vad jag förstod så är rätt storlek mycket mindre än när vi odlar själva.
Lars
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: louise skrivet 11 okt-09 kl 21:26
Jag menade att du skulle vara konkret. Vilka kunder hade de?

Å om jag fattat rätt är grejen små grönsaker, eller?
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: Lars-Göran skrivet 11 okt-09 kl 21:38
Jag menade att du skulle vara konkret. Vilka kunder hade de?

Å om jag fattat rätt är grejen små grönsaker, eller?
Jag vet inte vilka kunder de hade .Han tog upp bröllopstallriken som exempel på att rätt kvalitet får gärna kosta lite mer.2 kr extra för en syltlök på en 500 kr bröllopstallrik har ingen större betydelse. Och det stämmer ju om man tänker efter.

Fina restauranger vill inte ha för stora grönsaker .  Och det stämmer väl det också om man tänker efter .Hur ser det ut när man beställer in mat på en restaurang allt är smått ,men mätt blir man ändå.

Lars
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: louise skrivet 11 okt-09 kl 21:48
men är det resataruanger som är kunderna alltså?

Jag minns när jag serverade p lyxbröllop. då brukade kocken smörslunga små små moröttrer med sockerärt. Det var definitivt inte färdiga görnsaker.

Men med små grönsaker blir det färre kilo, får man ändå ut mer, om man räknar bort det?
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: take skrivet 11 okt-09 kl 22:28
men är det resataruanger som är kunderna alltså?

Jag minns när jag serverade p lyxbröllop. då brukade kocken smörslunga små små moröttrer med sockerärt. Det var definitivt inte färdiga görnsaker.

Men med små grönsaker blir det färre kilo, får man ändå ut mer, om man räknar bort det?


Ja, det får man. Restauranger, iallafall de som försöker hålla bra kvalitet, är måna om att få en bra grönsaksleverantör. Men då gäller det att ha bra kvalitet på allt det man levererar samt hålla vad man lovar. Alltid komma på avtalad tid med leveranser, leverera exakt det som är avtalad och inte tulla på kvalitet, nånsin. Då kan man få bra betalt. Det räcker dessutom inte att bara odla morötter, för man vill inte ha 47 grönsaksleverantörer utan på sin höjd 3-5 stycken, så man behöver odla morötter, palsternackor, persilja, gräslök, gärna tomater, spenat, rucola och diverse annat och hålla bra, riktigt bra kvalitet på allt detta. Det betyder manuellt ogräsrensning varje dag, vara precis hur noggrant  som helst med vatten och gödsel och vara beredd på att ge en bra del av sina grönsaker till grannar, bekanter och sina grisar för att de inte håller kvalitet.
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: louise skrivet 11 okt-09 kl 22:48
du som har resatuarnag, vad menar du är kvalitet? hur ska de vara ? merä nlikadana varej gång å så..
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: Existens? skrivet 11 okt-09 kl 23:15
Inte för att vara negativ..Men man får ju passa sig lite för att dra för stora växlar på hur det går för dom i Bjärhus. Dels, som sagt, är det ju ingen liten gård, 300 lamm bl.a är ju en del. Och, inte minst, vi kan inte trolla med naturen, Bjärhus ligger mitt i skåne. Det är skillnad på att odla grönsaker där jämfört med i mellersta götaland.
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: louise skrivet 11 okt-09 kl 23:36
Fast nu pratar vi inte om deras lammutan om deras 1 ha grönsaker. Men klimatet har du givetvis jävligt rätt i.
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: Existens? skrivet 12 okt-09 kl 05:53
Nej, jag uttryckte mig lite slarvigt.. Jag menade att på en stor gård finns det alltid möjlighet att plocka pengar nånstans ifrån om en gren misslyckas ett år. Det låter ju inte som att dom står och faller med grönsaksodlingen direkt, 200 000 i omsättning på en delverksamhet är ju inte så speciellt mycket på ett ställe som sysselsätter 5 personer.
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: take skrivet 12 okt-09 kl 07:25
Fast nu pratar vi inte om deras lammutan om deras 1 ha grönsaker. Men klimatet har du givetvis jävligt rätt i.

Och jordmånen, det är skillnad på slättlandskap och impediment, både vad gäller odlingens kvalité och arbetsintensivitet. 
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: louise skrivet 12 okt-09 kl 08:40
hrmpf. Imepediment. Jag har bland annat sandjord i västersluttning, jättefint för grönsaker.
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: Bo skrivet 12 okt-09 kl 09:28
Använd då den till grönsaker och glöm växelbruk.



Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: louise skrivet 12 okt-09 kl 09:57
Men jag kan ju inte missköta resten av gården. Mitt problem är ju att ta hand om allt.
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: Existens? skrivet 12 okt-09 kl 09:59
Kan du berätta lite hur du tänker kring det här växelbruket?
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: Fordson skrivet 12 okt-09 kl 10:12
Stå på dig Stabon. Kom ihåg att det är du som står för framtidens jordbruk. Giganterna kommer inte att kunna stå emot massproduktionen från kontinenten och det faller inom all rimlighet att bruka 600 ha på 2,5 heltidstjänster inte kommer att hålla historiskt. Storbonn där jag bor rationaliserar och rationaliserar för att klara marginalerna. Till slut har han rationaliserat bort sig själv.
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: louise skrivet 12 okt-09 kl 10:35
Ja... alltså. Grisarna  behöver fyra skiften. Det styr mycket. Jag måste få till fyra åkerplättar. Grisarna rensar ju ogräs och gödslar och arbetar inför sådd av diverse grejer.

Sen har jag de förbannade betesplättarna. En på 0,2 ha som lätt kan göras om till fruktodling o.dyl, och ca 0,8 ha sump-bete. Och beroende på om jag får igång dräneringen eller inte, har jag ytterligare 0,8 halv-sump-bete.

Igår blev jag väldigt lockad att gräva bort hela skiten å göra en kräftodling. Tyvärr antagligen galet dyrt men absolut ett alternativ att kolla vidare på.
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: bea skrivet 12 okt-09 kl 11:06
Jag vet varken hur din gård är belägen eller hur din mark är lämpad för mitt förslag men.....
Om det hade varit möjligt hade jag satsat på självplock, jordgubbar,majs, vinbär,krusbär, ja i princip vad som helst faktiskt.
Många skulle nog med rätt marknadsföring göra en utflykt av en sådan grej med sina familjer :)
Har man sedan som du grisar....skaffar några höns mm så kan det nog bli en bra affärs ide!
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: louise skrivet 12 okt-09 kl 12:09
Det finns en beskrivning i min fråga. Fast jag skrev aldrig att det är i skogsbygd, södra Västergötland, vxästzon cirka 4, elelr möjligen 5, har aldrig förstått riktigt.
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: Existens? skrivet 12 okt-09 kl 12:56
4 har du nog..5 har jag häruppe..
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: Lars-Göran skrivet 12 okt-09 kl 18:16
Jag tror nog att om man är nogrann och lyckas skaffa kunder som är beredda att betala lite extra för rätt kvalitet.Så tror jag att 50-75000 kr i omsättning är nog inte omöjligt.Men visst, noggrannhet och fasta leveranser är ju ett måste.
Här där jag bor finns en gård som har självplock av vinbär och en cafeservering.Under sommaren och in på hösten är där alltid folk.

Bjärhus ,där fanns många ben att stå på.Men tomatodlingen i fårhuset och grönsakslandet tog mycket tid på sommaren av de som ägde gården .
Så visst gav det pengar .
Lammproduktion gav säkert ett räjält överskott eftersom alla lamm såldes i deras butik eller gick som lammbuffe.Men det var mycket gamla tackor som låg på buffebordet också fast det hette lammbuffe.Men som ägaren sa så gör alla.
Han får nog mer än 300 kr för en tacka.
Lars
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: louise skrivet 12 okt-09 kl 19:04
Vad menar du med 300 för en tacka? i vinst? det låter sjukt lite. Det är vad ett slakteri ger. Jag och ägaren har pratat mycket om tackkött och det är på inga sätt något dåligt som man tar mindre betalt för. Han vet hur man tillagar det rätt.
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: Lars-Göran skrivet 12 okt-09 kl 21:21
Jag menar bara att slaktar du en tacka (Scan) får du ca 300 kr.Han säljer allt själv ex lammbuffe och då får han nog ca 2000 kr (gissar jag) för en tacka.
Han delade ut ett par skivor av rökt tackkött ,skivorna var mycket mindre och tunnare än en ostskiva.Tänk vad det ger per kg.Den var nog specialrökt för han vaktade den hela tiden,det andra var det fri tillgång till.

Ni som tar återtag och säljer direkt till kunder ,kan man inte vidareförädla det ex rökning och sedan vacumpackas till en rimlig peng.Sedan kunde man ju sälja det på marknader för där går alltid mat och godis bra.Man kanske kunde göra lammchips,det gör Ulveredshjorthägn fast av hjort och de är goda och vilket kilopris om man nu skulle drömma om att köpa ett kilo.

En person här i byn ,har fiskodling.Han vacumpackar allt själv och säljer på marknader och på torget.
Han sa en gång att det inte var så dyrt att packa det och att det håller väldigt länge.
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: louise skrivet 12 okt-09 kl 21:26
visst kan man legocharka, bara man hittar nån som är beredd att göra det, ont om såna. Det kostar ca 40 kr kilot, men ökar omsättningen rejält.

Hjortchips? Hurdå? Hur är de gjorda och är de liksom... lika hårda? hur är produkten? Spännande ju, helt klart.
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: Existens? skrivet 13 okt-09 kl 05:53
Vad är det som kostar 40 kr kilot?

Att få en skinka saltad och vaccad här kostar 8 kr/ kg. Att lämna in nåt till rökning 20 kr/ kg.
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: louise skrivet 13 okt-09 kl 08:44
Ja men du pratar ju alltid om priser hos folk utan livsmedelstillstånd. Det normala hos de duktiga kvaltietsfoket är i snitt 40 kr kilot.
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: slöfocken skrivet 13 okt-09 kl 09:01
Vad är det som kostar 40 kr kilot?

Att få en skinka saltad och vaccad här kostar 8 kr/ kg. Att lämna in nåt till rökning 20 kr/ kg.


vad heter stället, kan man lämna in ett fårbog, tillkommer det nån extra avgift utöver kilopriset?
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: Existens? skrivet 13 okt-09 kl 10:01

vad heter stället, kan man lämna in ett fårbog, tillkommer det nån extra avgift utöver kilopriset?

Har ingen aning, har bara sett lappen..stället heter den lokala Konsumbutiken.. ;)

Ja men du pratar ju alltid om priser hos folk utan livsmedelstillstånd. Det normala hos de duktiga kvaltietsfoket är i snitt 40 kr kilot.

Då kan man ju glömma att få nån slags lönsamhet på det, vad finns det rimliga i att ta 40 kr kilot för att röka en bit kött? Och vad har dom isåfall för maskiner? Även med en pytterök som tar 100 kg skulle ju då varje laddning generera 4000 kr till den som utför det.

Jag kan inte heller se varför t.ex en vaccumpackning skulle behöva variera så mycket i pris beroende på om man har livsmedelstillstånd eller ej. Vacuummaskinen kostar runt 30 000 och håller i evighet, en påse till skinka kostar runt 1,50.
Kunnande och duktighet kommer inte automatiskt bara för att man har tillstånd.

Man gör som man vill, antingen tar man bara de priser man får rakt upp och ner, eller gör man som jag och ifrågasätter vad det är som kostar.  Här i landet så klagar alltid primärproducenterna på att mellanhänderna tar all vinst på maten. Så vad är det då för fel i att sätta en blåslampa på deras prissättning? Varför ska all effektivisering bara göras hos bönderna?
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: Charlotte skrivet 13 okt-09 kl 10:28
Nä, det är väl inte fel att försöka få ner priserna...
Men jag förstår att det kostar att få besiktat kött slaktat i godkända lokaler och sedan vidareförädlat i godkända lokaler...
Men detta är ju villkoren för att kunna sälja vidare.
Man vill ju också gärna ha det vidareförädlat på sitt eget sätt och sitt eget kött vill man ha tillbaka. Det blir en speciell hantering som kostar, precis som vi själva vet att det kostar att föda upp djur småskaligt.          Att använda sig av icke godkända tillverkare för att kunna pressa ner sina priser till kund/öka sin lönsamhet måste väl  vara fel väg att gå?
Mvh Charlotte
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: Existens? skrivet 13 okt-09 kl 10:39
Naturligtvis ska man inte försöka få ner priser genom att använda ej godkända lokaler, det är ju heller inget som funkar i längden. Men man ska samtidigt inte överdriva kostnaderna för lokaler och inredning.
Så länge man håller sig till återtag och bara ska stycka och förädla så är inte kostnaderna så oöverstigliga. Det är ju också så att det är fasta kostnader som ska slås ut på allt som tillverkas där under många år.
Men just för att man är småskalig så måste man nagelfara varje kostnad enligt mig. jag säljer ju själv kött och vet hur många timmar som försvinner i telefon och vid dator för kundkontakter.
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: louise skrivet 13 okt-09 kl 11:04
Det finns inte det utbudet av styckare och förädlare att vi kan säga nej till de som tar 10 kr för styck och 40 för chark. Jag har i allafall inte hittat något företag som tar mindre och som kan garantera att de följer livsmedelsrutinerna och kan leverera kvalitet.

Jag har fortfarande inget svar på om dina prisuppgifter kommer från icke godkänd produktion.
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: Existens? skrivet 13 okt-09 kl 11:16
Jo, rökningen skrev jag ju, det står en lapp här i affären om att man kan lämna in för rökning. Det förutsätter jag ju är till godkänt företag, förmodligen dock med fabriksrök, en sån som Vaggeryd har, som röker 5-15 ton i timmen.
Skinkan är prisuppgift från ej godkänd, ja. Men det finns ju heller inget som behöver göra den dyrare, utrustningen är ju minimal, en vaccare, påsar och lite salt..

Men 40 kr för chark.. Det låter som ett rätt vitt begrepp? vad menas med det då? Är det korvtillverkning, pastejer, syltor eller vad?
Och vilken vikt tar dom betalt för, den man skickar in i charken eller den som kommer ut?
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: louise skrivet 13 okt-09 kl 13:02
Alltså, vad det BORDE kosta är ju helt irrelevant så länge inget kostar så lite.

Att en lapp på Ica är garanti för godkänt företag går jag inte på. Det finns massa bygderökare som röker till privatpersoner.

maskinrök? Du menar koksskåp? Sån skitkvalitet kan inte jag jobba med, då får jag inte ut nån vinst. När man säljer som småskalig förväntar sig kunden att det är riktig rökning. Kokskåppsfläsk kan de köpa på Ica.

40 kr är all sorts chark, jag har förstått det som samma pris på allt. Och jag troor att det är hängande vikt, inte det som kommer ut, men jag är faktiskt osäker.
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: Existens? skrivet 13 okt-09 kl 14:02
Jo, jag har också tänkt använda riktig rök, men hur gärna man än vill så är det ändå det maskinrökta man konkurrerar mot. Det är ju det folk vant sig vid.
Och det går ju trots allt rätt bra för t.ex vaggeryds chark, maskinrökt till trots. Jag tycker själv det är obegripligt hur dom kan få till ett utpris i affär på 70 kr/ kg för rökt fläsk. Men det är väl sugg-och galtakött dom köper in för några kronor kanske..

Ja, jag tippar också på att det är ingående vikt man får betala för, och det gör ju det hela ännu värre, med en lättning på kanske 25% så är man ju nu uppe i en rök-kostnad på 60 kr kg + då köttet och styckning. Nu hamnar man ju på 150 kr/kg för vanligt rökt fläsk, och vill folk verkligen betala det?

Nej, bygg en chark och stoppa pengarna i din egen ficka istället för nån annans..
Titel: SV: Borde jag använda gården på nåt annat sätt?
Skrivet av: louise skrivet 13 okt-09 kl 14:30
Jag konkurrerar inte mot kokskåpen, det är helt andra kunder än mina. Rökt eko-fläsk från Ängavallen kostar 350 kr kilot, nån här på alternativ nämnde att i sin delikatess-gårdsbutik på gotland kostar det 260. Gotland är ju lite dyrare pga stockholmarna, men kanske 230 spänn kan vara rimligt där jag bor.