Alternativ.nu
Djur => Får => Fårraser & avel => Ämnet startat av: Pernilla C. skrivet 09 okt-09 kl 20:26
-
Hej!
Jag har köpt ett får som inte är någon speciell ras. Jag är med i en fårförening där det totalt finns 17 får. Ordföranden i föreningen har en idé om att gå över till någon speciell "hotad lantras", mest på grund av att man skulle kunna få 800 kr i bidrag per får då, säger han. Han tänkte bara byta ut baggen till någon sådan ras. Men om tackorna är blandras och baggen renrasig blir det ju ingen renrasig avkomma.
Kan man under många generationer, d v s att man parar tacklammen hela tiden med en renrasig bagge få en helt ren ras. Det går väl inte? Det bästa vore väl att byta ut alla tackorna men det vill ju inte folk, såklart.
Kan någon ge exempel på hotad fårras?
Mvh Pernilla
-
Hej
Grattis till ditt får .1 iår 5 nästa år och 50 st om 4 år.
800 kr per tacka ,om det vore sant skulle nog alla ha utrotninghotade små lantrasfår.Det vore ju ett klipp.
Det tror jag inte på tyvärr.
Lars
-
Stödet 2009 var 800kr/år + 150kr per får /år.
Men då ska det vara renrasigt med härstamningsintyg och vara satta i avel.
http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/stod/miljoersattningar/hotadehusdjursraser/utbetalning.4.1a4c164c11dcdaebe128000195.html (http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/stod/miljoersattningar/hotadehusdjursraser/utbetalning.4.1a4c164c11dcdaebe128000195.html)
-
Han tänkte bara byta ut baggen till någon sådan ras. Men om tackorna är blandras och baggen renrasig blir det ju ingen renrasig avkomma.
Kan man under många generationer, d v s att man parar tacklammen hela tiden med en renrasig bagge få en helt ren ras. Det går väl inte? Det bästa vore väl att byta ut alla tackorna men det vill ju inte folk, såklart.
Även om "rasrenhetsbegreppet" är lite lustigt för vissa djurslag/raser så är det enligt SJV (http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/stod/miljoersattningar/hotadehusdjursraser/villkor.4.389b567011d9aa1eeab8000655.html) detta som gäller:
"Alla djur ska vara renrasiga. Renrasighet innebär för fjällkor och rödkullor att far och morfar till minst 87,5 procent tillhör rasen ifråga och modern minst 80 procent. För gutefår, ryafår och svenskt finullsfår innebär det att djuret ska ha känd härstamning av samma ras i fyra generationer. Hondjur får bara betäckas eller semineras med renrasiga handjur av samma ras."
För raser i genbank kan man inte "öka upp renrasighetsprocenten" efter några generationer (som man tyvärr kan för gute, rya och finull), utan där gäller det att härstamningen ska kunna följas hela vägen tillbaka till de först återfunna djuren (rasens founders) för att de ska räknas som renrasiga.
Följer du länken till SJV här ovanför, så hittar du även vilka fårraser man får stöd för. :)
800 kr per tacka ,om det vore sant skulle nog alla ha utrotninghotade små lantrasfår.Det vore ju ett klipp.
Nej, det var nog lite tilltaget i överkant... ;) Man får 800 kr per besättning (typ ett grundbelopp) och sedan 150 kr/djur.
All info om beloppen/åtagande osv finns hos Jordbruksverket sida om stöd till hotade husdjursraser (http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/stod/miljoersattningar/hotadehusdjursraser/utbetalning.4.1a4c164c11dcdaebe128000195.html)
-
att korsa över går bara på rya finull... avd jag vet ev även på endel gute.. då skall de vara minst 4 eller 5 generationer "rätt " ras.
Är de allmogefår tex värmlandsfår så går de inte .. man har Genbank/sluten stambok vilket innebär att de inte går att korsaöver o få djur godkända..
och tyvärr så så är de 1000 kr per DE = djurenhet.. en djurenhet är 7 får ungefär.. sen får man också en engångs summa på 800 kr per djur slag som skall kompencera kostnaden för får kontrollen..
så de ni kan få för 17 tackor är ca 2400 kr i utrostöd + 800 kr för att ni håller hotade får.. alltså 3200 kr i utsr stöd sammanlagt.. Även avels bagge får ingå i stödet.
men ni kán även söka kompensations bidrag om ni bor i mindre gynnade områden...
samt om ni odlar vall som foder eller bete kan ni även söka extra vallstöd för betes djur.. men de två stöden är olika störa i olika delar av landet.
hör med er länstyrelse..
men de funkar inget vidare med att överkorsade tackor.. de kommer ju ta ett ganska stort antal år innan ni kommer att ens kunna söka stödet. o då kanske de inte ens finns kvar..
annars är de ju nu på hösten man skall köpa in nya avels djur innan höst slakten..
utan de bästa är ju i så fall att köpa in