Alternativ.nu
Djur => Höns => Höns: Boende/hägnad => Ämnet startat av: Helenan skrivet 22 feb-06 kl 11:12
-
Vad gör ni som bor i tätbebyggt område med hönsgödseln? Jag har sparat min under vintern och trot att någon handelsträdgård el dyl skulle bli glad för den i vår men tror nu att det är få som blir glada för o brunnen hönsgödsel...
-
Har själv samma problem, jag tömde en säck i skogen (det kändes inte bra, men tröstade mig med att det iaf var nedbrytbart) Tidigare fick jag tömma hos bekanta som har jordbruk men så sa de stopp pga lukten ???
-
Men har ni inga trädgårdsland eller rabatter???
Det går att använda mycket hönsgödsel i trädgårdsodling om man bara ser till att tillsätta någon kolkälla (som halm) samtidigt.
Att tömma en säck i skogen är ett solklart miljöbrott.
//Mikael
-
Men gud, göra sig av med bästa gödseln för trädgården? Varva med lite halm i komposten och odla mat och blommor i det istället. På våren när man öppnar komposten så är volymen inte så stor och det luktar inte illa heller. Grannarna kommer att slåss över er fina gödning. Fast, dom köper väl sin hönsskit på plantskolan :-)
-
Kompostera gödseln och lägg i rabbatterna och grönsakslandet. Bättre gödsel kan man inte få. Och har man lite höns blir det väl inte så mycket att man ska behöva lägga det i skogen? Vilket jag anser är hemskt slöseri med resurser! :o
-
Fem hönor ger mer gödsel än jag kan göra av med i min lilla trädgård. Jag är även rädd att det ska lukta första tiden. Det lär ju räcka med bara någon dl i ett land. Jag trodde också att grannarna skulle kasta sig över det men nej...
-
Jag har för mig att jag läst i någon lärobok om får, att man kan ge torkad hönsgödsel som kraftfoder. :o
Det var nog ett råd från det glada 60-talet, när normen var hög produktion till nästan vilket pris som helst.
-
Hej!
När jag ansökte om tillstånd för höns i tättbebyggt område sa handläggaren att det var ok att slänga överbliven gödsel i soptunnan, så det gör jag. Det blir ca en konsumkasse i veckan i soptunnan. Lite mer när jag byter en del av golvströet men det gör jag inte varje vecka.
Hoppas att det löser sig... :)
-
Om man blandar gödseln med torv, halm etc. Så att syre tillsätts så börjar det brinna. Det doftar inte skit heller. Och nästa år så har du bästa komposten du kan få. ;D
Det finns också komposttunnor att köpa på byggmarknader, granngården osv. Och där kommer det ingen skitlukt ut. :-X
Tänk att en sån skitsak kan bli ett sånt stort problem. 8)
-
Jag har för mig att jag läst i någon lärobok om får, att man kan ge torkad hönsgödsel som kraftfoder. :o
Det var nog ett råd från det glada 60-talet, när normen var hög produktion till nästan vilket pris som helst.
Hörde att det är delvis så som fågelinfluensan har spridits, inte genom får utan att man matat fiskar med hönsgödsel. Fåglar som badat i dammen hade sedan fått influensan.
Jag fattar inte varför man ska ge andra djur skit att äta, det låter ju vidrigt...stackarna. :(
-
Jag har flertalet komposter som jag har löv/gräs/kvistar (nermalda) som jag har i stora högar. där blandar jag i gödsel från hästarna och nu även hönsen och får en jättefin mull som jag använder till det mesta i trädgården.
-
En stor del av frågan är tydligen baserad på att hönsgödsel är "stark" och kan skada växterna...
Anledningen till att växterna kan skadas av för mycket färsk hönsgödsel är att denna innehåller mycket ammoniumkväve. Vid kompostering eller vårnedbrukning med halm (eller annan kolkälla) minskar detta problem betydligt.
Normal gödselgiva, med gödselkompost, i trädgårdsodling brukar ligga i intervallet 20-100 ton/ha, alltså 2-10 kg/kvm. Inga dl inte!!!
Om en höna producerar ca 10 kg gödsel per år på gödselbordet (min uppskattning när jag räknar antal skottkärror per år här hemma) så innebär detta, med 50% halminblandning, att denna höna kan gödsla i storleksordningen 2-10 kvm prima grönsaksland.
För att "göra sig av med" gödsel från 5 höns "räcker det" med i storleksordningen 10 kvm högintensiv odling.
//Mikael
-
Här köar folk för att få hönsskit till sin trädgård. Jag blandar den med torv och ger bort eller tom får betalt när våren kommer.
-
Mina höns har sin sittpinne över en stor låda och där varvar jag skiten med lager av torv. Det luktar inget säskillt.
När jag städar ut lägger jag det antingen på komposten( det blir massor av daggmask av det) eller om det är växtsäsong på mina favoritväxter.
I år tänkte jag prova att fylla det i sopsäckar för att eftermogna nu när det är så kallt.
Jag har aldrig märkt att det har blivit för mycket gödsel, förutom att allt växer så det knakar.
-
i sommar skall jag också bygga en stor låda under. bra ide det där med att hälla i torv direkt.
-
Gud vad smart med låda under sittpinnarna. Det ska jag ha som projekt i år.
Det där med torven glömde jag säga att det helst ska vara ren torvmull utan tillsats av kalk och gödning.
Precis samma metod som man gör med utedass. Torven gör att lukten neutraliseras och att brinningen av gödslet startar.
I en kompost är det viktigt att blanda in torven, gräsklipp med gödslet. Så att syre tillsätts för att processen startar. ;)
-
Ja, har man mer skit än man behöver så blir det lätt ett skitproblem ;D
Har fn 2 rejäla komposter som är "fyllda", har delat ut till alla som vill ha, men får ändå skicka en kasse i soporna varje vecka. Har dessutom brunnen skit "på lager" att använda till landen :-\
-
Så det var ingen skitfråga i alla fall. Tack för tipset med koloniträdgårdar. Jag ska ut och sätta upp lappar!
-
Lycka till!!!!!!!!!!! ;)
-
Hej...en fråga: Hur är det med "färsk" hönsskit...har hört att man kan lösa upp 1dl i 10 liter vatten o använda som gödsel, stämmer det eller måste den brinna först som ni säger. ::)
-
Det känns som en fånig fråga, men var får man tag på torv att blanda med gödseln? Jag förmodar att det inte är de dyra torvblock som handelsträdgårdarna säljer.
-
Det känns som en fånig fråga, men var får man tag på torv att blanda med gödseln? Jag förmodar att det inte är de dyra torvblock som handelsträdgårdarna säljer.
Torven säljs i säckar om 50 eller 250 liter och kostar inte speciellt mycket, kanske 100:- för en 250 liters. Finns hos handelsträdgårdar och byggvaruhus tom. på bensinmacken ibland, överallt där planteringsjord m.m. säljs.
-
Torv säljs av lantmänen, grangården, lokalföreningar, mf.