Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: tomas-kero skrivet 09 okt-09 kl 18:15

Titel: ekollon
Skrivet av: tomas-kero skrivet 09 okt-09 kl 18:15
jag bakade ett jättegott bröd på ekollon i förra veckan och bjöd hela min klass på och alla tyckte att det var gott. men  nu så har jag hört att ekollon innehåller så mycket garvsyra att man inte bör äta dem. Är det någon som vet mera om ekollonens ätlighet?
brödet blev som sagt gott så jag hade tänkt baka det fler gånger för ollon finns det ju gott om.
Titel: SV: ekollon
Skrivet av: kurt skrivet 09 okt-09 kl 18:37
I de flesta recept gör man sig av med garvsyran/tanninerna genom att blötlägga de ugnsbakade ekollonen under lång tid eller flera gånger. Hur gjorde du?

http://www.ramshacklesolid.com/2008/09/making-acorn-flour.html
Titel: SV: ekollon
Skrivet av: tomas-kero skrivet 11 okt-09 kl 17:04
jag bara kokade ekollonen tills de var mjuka ca10-15 min , hällde av vattnet och mixade dem. den mixade massan smakade fortfarande lite beskt men  inte alls som de färska ollonen. blandade sen ner mjöl ,sirap m.m. och bakade ut till portionsbitar.
Titel: SV: ekollon
Skrivet av: esten skrivet 01 jan-10 kl 13:51
De nord amerikanska indianerna skalade ekollonen och fyllde flätade korgar med dem . Sedan ställdes korgarna ner i strömmande vatten tills all beskhet var borta .
Då togs det upp , och ollonen torkades och maldes till mjöl som användes som vanligt mjöl .
Man kan även rosta ollonen som man gör med kastanjer .
Ställ på glöden 10-15 minuter , så smakar de lika nötigt som nötter .
Titel: SV: ekollon
Skrivet av: Myspelle Zetter skrivet 18 okt-17 kl 05:37
Citat från: kurt
link=topic=76355.msg629029#msg629029 date=1255106257
I de flesta recept gör man sig av med garvsyran/tanninerna genom att blötlägga de ugnsbakade ekollonen under lång tid eller flera gånger. Hur gjorde du?

[url]http://www.ramshacklesolid.com/2008/09/making-acorn-flour.html[/url] ([url]http://www.ramshacklesolid.com/2008/09/making-acorn-flour.html[/url])


Dom ska kokas 5-6 gånger i nytt vatten varje gång för att få bort garvsyran innan man skalar, rostar, maler och siktar ekollona till mjöl. Vi gjorde underbara pannkakor på mjöl, ägg och mjölk. Smaken är lite grynig, choklad nötaktig.

Fixat citat.  (:)
Titel: SV: ekollon
Skrivet av: Tuve skrivet 21 mar-19 kl 12:49
Kokar du dem alltså med skalet på och rostar dem sen?
Dom ska kokas 5-6 gånger i nytt vatten varje gång för att få bort garvsyran innan man skalar, rostar, maler och siktar ekollona till mjöl. Vi gjorde underbara pannkakor på mjöl, ägg och mjölk. Smaken är lite grynig, choklad nötaktig.

Fixat citat.  (:)