Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: caysa skrivet 09 okt-09 kl 10:59

Titel: Förberedning av fjälster?
Skrivet av: caysa skrivet 09 okt-09 kl 10:59
Hej!
Jag är ny här på forumet men har läst lite korvrelaterat.... Vi ska försöka oss på att göra viltkorv för första gången, närmast av rådjur.
Recept finns det ju massor av här  :D
Men.... hur ska man göra med fjälstren? Vi har köpt dom insaltade men det är också all vi vet. Dom ska väl blötläggas, men hur länge? Är det nåt annat som vore bra att veta?
Vi har skaffat både köttkvarn och korvstoppningsmaskin så på den fronten BORDE allt funka.

Oj vad nervöst!!!

Tacksam för alla tips!!!
Titel: SV: Förberedning av fjälster?
Skrivet av: Vitis skrivet 09 okt-09 kl 11:19
Lägg dem i kallt vatten över natten, sen kan man pilla lite så att det trasslar ut sig. Byt vatten och upprepa proceduren tills fjälstren inte är ihopklibbade längre.

Spara inte överblivet fjälster i kylen, det avger en obehaglig "doft" som sätter sig i allt annat.  :-[

Lycka till med korven, kommer säkert att bli kanongott!!
Titel: SV: Förberedning av fjälster?
Skrivet av: caysa skrivet 09 okt-09 kl 11:33
Tack för tipsen!!

Vi får tag på fjälster ganska lätt så vi slänger det som blir över, om det blir nåt :)
Titel: SV: Förberedning av fjälster?
Skrivet av: kurt skrivet 09 okt-09 kl 18:39
Annars så tror jag att det går att frysa fjälster som blir över?
Titel: SV: Förberedning av fjälster?
Skrivet av: Edgar skrivet 09 okt-09 kl 18:48
Saltade tarmar blötläggs i ljummet vatten minst 30 minuter.

Så sa vi till våra kunder i charkindustrin.
Titel: SV: Förberedning av fjälster?
Skrivet av: Vitis skrivet 09 okt-09 kl 22:33
Saltade tarmar blötläggs i ljummet vatten minst 30 minuter.

Så sa vi till våra kunder i charkindustrin.

Dom saltad vacuumpackade tarmarna man kan köpa i vanlig butik funkar inte efter 30min i ljumet vatten ... minst ett dygn och sen måste man massera dem mjuka.

Det är skillnad på charkindustri och hemmakokare!  :)
Titel: SV: Förberedning av fjälster?
Skrivet av: Edgar skrivet 09 okt-09 kl 23:02
Ja, kanske vacuumgrejandet på nåt sätt torkar tarmarna mer. Möjligt!

Sedan kan det ju vara så att det är kvalitetsskillnad mellan industri- resp hemmatarmarna. Hemmapularna anses ha tid att fixa med dem, OCH REKLAMERAR inte svårhanterade tarmar, vilket industrin är snabb med.
Titel: SV: Förberedning av fjälster?
Skrivet av: caysa skrivet 10 okt-09 kl 09:24
"Våra" fjälster köpte vi i en charkbutik. Dom låg i saltlage och är trädda på en platt sticka. Vi fick rådet att frysa in dom om vi inte skulle använda dom snart. Så jag tog dom ur frysen igår kväll. Nu har dom legat i vatten sen dess (vattnet utbytt ett par gånger).
Snart skall vi sätta igång..... Känns ganska nervigt!! Svårats just nu tycks krydorna, i synnerhet saltet. Vi vill inte ha smaklösa korvar men inte heller alldeles för salta. Hur många % av hela korvmassan vore bra? På ett ungefär i alla fall??
Oj, hoppas nån av er finns online när vi sätter igång  ;D ::)
Titel: SV: Förberedning av fjälster?
Skrivet av: Edgar skrivet 10 okt-09 kl 09:58
I ditt fall handlar det om "fyllfärdiga" tarmar, som man kan ta direkt från saltlaken och trä på korvsprutan.

Saltet i korvsmet har förutom en smaksättande effekt, en bindande effekt ihop med proteinerna i köttet.
Saltmängd någonstans runt 2 % bör fungera bra.
Titel: SV: Förberedning av fjälster?
Skrivet av: caysa skrivet 10 okt-09 kl 17:38
Tack för hjälpen!!
Vilka goda korvar det blev!!! Möjligen en aning smuliga men helt underbara i smaken.

(http://img.photobucket.com/albums/v326/caysa/sausage6.jpg)
Titel: SV: Förberedning av fjälster?
Skrivet av: Vitis skrivet 10 okt-09 kl 22:32
Tjusigt värre!!  :)

Smaklig spis!
Titel: SV: Förberedning av fjälster?
Skrivet av: Edgar skrivet 11 okt-09 kl 11:11
Tack för hjälpen!!
Vilka goda korvar det blev!!! Möjligen en aning smuliga men helt underbara i smaken.


Ser smaskigt ut! Vilket recept hittade du?

Smuligheten kanske kan bero på för grov malning. Jag har sett att man ibland delar smeten och kör en del i mixer för att få den "klistrig" och sedan blandar alltihop före stoppning. Detta innebär bättre sammanhållning av korven, samtidigt som man får lite "grovstruktur" i korvarna.