Alternativ.nu
Bygga & Bo => Uppvärmning => Ämnet startat av: Jonte skrivet 06 okt-09 kl 23:34
-
Jag ska byta ut mina ca 40 år gamla elradiatorer har jag tänkt. Jag gissar att de inte är så energieffektiva som nya. Termostaterna är väl det som åldras värst, såvitt jag har förstått.
Nu till frågan: oljefyllda eller inte? Finns det någon som har erfarenhet? Är de verkligen bättre? Det finns de som hävdar att det är en myt. Kolla in http://www.iqtherm.se/Myter/myter.htm (http://www.iqtherm.se/Myter/myter.htm). Undersökningen de hänvisar till är dock väldigt gammal
Förutom oljefyllda finns det en sort som kallas Magmatic också, "med keramiska celler i radiatorn, vilket ger samma grundegenskaper som den oljefyllda panelen. Den stora skillnaden är att LHZ kan magasinera värmen längre än någon oljefylld panel klarar." Vad ska man tro om det? Läs mer på den här länken: http://www.aeservice.nu/norm/radiat.asp (http://www.aeservice.nu/norm/radiat.asp)
Tar gärna emot råd i frågan! Har ni även något fabrikat ni kan rekommendera, eller nåt man ska akta sig för, tar jag tacksamt emot sådana råd också.
-
Gamla elradiatorer torde vara exakt lika effektiva som nya. Vill man ha billigare uppvärmning, och det vill man säkert om man har direktverkande elvärme, är det bättre att satsa på något annat.
-
Det tror jag faktiskt inte på, framför allt på grund av att termostaterna åldras. Märker det ganska väl med ett av mina element, det bredvid skrivbordet, som beter sig rätt konstigt. Men jag tar gärna emot argument, fakta eller referenser som kan övertyga mig om motsatsen.
Dessutom tycker jag att på 40 år borde det ha hänt nånting vad gäller teknisk utveckling och energieffektivitet. Eller?
(Byta mot vattenburet är nog inte att tänka på i det här huset. Att komplettera med en luftvärmeväxlare har jag funderat på. Men jag gissar att jag ändå behöver den direktverkande elen som grundvärme. Brukar hålla mellan 10 och 14 grader under vintern, sen eldar jag när jag vill ha varmt och gossigt i stugan.)
-
All el som tillförs en direktverkande elradiator blir till värme, idag precis som för 40 år sedan. Vad skulle den annars bli?
-
Som sagt de har samma verkningsgrad.
Det man möjligtvis skulle undvika är de med fläkt och den med en liten lampa. Då blir det ju luftrörelse och ljus istället för värme! ;D
Om termostaten beter sig konstigt så kan det göra att elementet ger mindre värme, men då drar de även exakt lika mycket mindre el.
Om du vill ha högre verkningsgrad så får du skaffa en luftvärmepump. Det kan vara en bra ide att skaffa en luftvärmepump nu och köpa elementen för pengarna du sparar på elen.
-
Ett problem med många oljefyllda elradiatorer är att termostaten snarare känner av radiatorns temperatur än rumstemperaturen, så den fungerar mer som en slags effektregulator än som en rumstermostat.
Fördelen med oljefyllda radiatorer är att de inte knäpper, brummar och låter, samt att det inte är någon risk att det börjar lukta bränt damm om dem.
Nackdelen är att de måste göras större för en viss effekt än icke-oljefyllda radiatorer, och att de blir ganska tröga. Det gör ju inget om man har gott om plats för radiatorerna och om man har huset ständigt uppvärmt, men de är inte så bra för snabbuppvärmning av ett hus som står kallt till vardags. För sådana ändamål är en fläktradiator bättre.
-
Varför alla dessa krångliga svar. Oljefyllda radiatorer har bara fördelar, bättre inomhusklimat, både människor och krukväxter mår bättre, ingen torr dammfylld luft det blir med de som de som värmer luften med glödhet elslinga. De blir heller inte så varma att barn kan bränna sig på dem.
En del element har mekanisk termostat som knäpper. De morderna har elektronisk termostat som är både steglös och ljudlös. Har ingen betydelse rent praktiskt. Ekonomiskt sett är väl ingen direktelsuppvärmning försvarbar.
Pelle
-
Nackdelar med oljefyllda radiatorer:
Vikten.
Oljemediet/återvinning.
Trögheten.
Det finns säkert fler både för och nackdelar. Jag föredrar oljefyllda själv i de flesta fall där jag är hänvisad till direktel men jag skulle aldrig påstå att de endast har fördelar, tänker faktiskt inom en snar framtid köpa en icke oljefylld radiator. men det är en annan historia.
-
Det tror jag faktiskt inte på, framför allt på grund av att termostaterna åldras.
Behåll dina gamla radiatorer och montera en central rumstermostat som styr dem. Både billigare och miljövänligare lösning än att byta alla dina gamla direktel till nya direktel radiatorer. Vill du sänka uppvärmningskostnaden så är som andra redan sagt direktel inte ett alternativ under någon förutsättning.