Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: hallstabonden skrivet 05 okt-09 kl 21:49

Titel: Lammkött.Smakar inte lamm
Skrivet av: hallstabonden skrivet 05 okt-09 kl 21:49
Slaktade två st lamm i fredags.16 samt 22kg slaktvikt.Lördag skar jag bogen av 16kg lammet,ja jag vet.Hade bara hängt ett dygn,gjorde så en enkel gryta.skar grytbitar av hela bogen,viltkrydda,salt svat+vitpeppar samr 4st pressade vitlöksklyftor.Brynade,på med en skvätt vitvinsvinägor.Fick puttra ca två timmar.avnjöts med färskpotatis.Gott som bara den,MEN lite besviken var jag.Smakade inget lamm alls....lite koftasmak hade jag allt velat ha.Blir det bättre om det hänger klart?eller om man tar med lite fett?skar bort allt synligt vitt fett nästan.Gott var det iallafall

Hallstabonden
Titel: SV: Lammkött.Smakar inte lamm
Skrivet av: Mmmm skrivet 05 okt-09 kl 23:21
eller om man tar med lite fett?skar bort allt synligt vitt fett nästan.Gott var det iallafall

...där tror jag du har svaret.
Tycker själv mycket om lamm, men feta lamm är inte gott. Kofta! Så det är nog fettet som är "koftan"?
Titel: SV: Lammkött.Smakar inte lamm
Skrivet av: esten skrivet 06 okt-09 kl 09:46
Koftan kan också komma från ullen vid dålig slakt då ullen kommer in i bukhålan och den dessutom var smutsig .
Annars så sitter ju den mesta smaken i fettet .
Vi steker ju också mycket i smör om vi vill dra ut en smak .
Titel: SV: Lammkött.Smakar inte lamm
Skrivet av: Mmmm skrivet 06 okt-09 kl 12:29
Koftan kan också komma från ullen vid dålig slakt då ullen kommer in i bukhålan och den dessutom var smutsig .

Alltså, det där har jag länge undrat om det är sant! Från många håll hör man att minsta hårstrå, om det nu skulle vara från får get eller till och med rådjur, på köttet gör det i princip oätligt och illasmakande... Jag tror inte på det!

På ett ungefär hur mycket ull behöver man knö in i bukhålan på ett lamm för att det ska ta smak?
Titel: SV: Lammkött.Smakar inte lamm
Skrivet av: marymae skrivet 06 okt-09 kl 13:11
Köpte billigt lammkött på affären, det smakade så jävla mycket kofta att jag kunnat tro jag åt ett par lovikka-vantar. Det var relativt fett men jag skar bort det mesta så jag tror att det även måste ha fått smak av ullen. Lärde mig att billigt lammkött ska undvikas även om det vid första anblicken ser bra ut... Jag gillar att det smakar lamm, men inte så mycket.
Titel: SV: Lammkött.Smakar inte lamm
Skrivet av: Charlotte skrivet 06 okt-09 kl 13:16
Jag tror också att risken med att köttet skulle ta smak av ullen är överdriven, däremot är det självklart bäst att inte låta ullen komma åt köttet av hygieniska skäl...
 Om det billiga lammet är fett och smakar för mycket får (smaken är ju olika;)), så kanske det inte är ett lamm, utan ett äldre får man äter.
 Min erfarenhet är i alla fall att det är i fettet fårsmaken sitter.
Mvh Charlotte
Titel: SV: Lammkött.Smakar inte lamm
Skrivet av: esten skrivet 06 okt-09 kl 13:41
Jag har haft möjligheten att jämföra . aaaaaaafår från den egna gården samma ras uppfödda i samma flock , samma beten osv .
Det enda som var olika var hur de slaktades . De transporterades till ett närbeläget gårdsslakteri , där far och son tog hand om dom .
Fadern ägde slakteriet och sonen jobbade som styckmästare åt en större matvarukedja .
Fadern skar upp buken och tog ur , höll om bukkanten och drog in ullen medan han flådde , rent äckligt .
Sonen flådde först väldigt försiktigt , sedan öppnade han buken och tog ur .
Vi var med och tog hem slaktkropparna , så jag vet med säkerhet vilket kött som var vilket , och det var stor skillnad .
Så vi är mycket nogranna nu med hur våra lamm slaktas , det är vår övertygelse .
Titel: SV: Lammkött.Smakar inte lamm
Skrivet av: marymae skrivet 06 okt-09 kl 15:32
Jag tror också att risken med att köttet skulle ta smak av ullen är överdriven, däremot är det självklart bäst att inte låta ullen komma åt köttet av hygieniska skäl...
 Om det billiga lammet är fett och smakar för mycket får (smaken är ju olika;)), så kanske det inte är ett lamm, utan ett äldre får man äter.
 Min erfarenhet är i alla fall att det är i fettet fårsmaken sitter.
Mvh Charlotte

Det tror jag också är en risk, men i mitt specifika fall är jag ändå lite tveksam, det var verkligen en utpräglad "ullig" smak, normalt tycker jag att eftersmaken i liknar den i fårost, det var något helt annat i smaken på detta kött. Köttet var fett, men jag har sett fetare. Finns det sätt att se på köttet i sig om det är får/lamm, tex på i nötkött är ju ett ungt djurs kött ofta lite ljusare, hur är det med det med lamm/får?
Titel: SV: Lammkött.Smakar inte lamm
Skrivet av: hallstabonden skrivet 06 okt-09 kl 17:42
Jag har haft möjligheten att jämföra . aaaaaaafår från den egna gården samma ras uppfödda i samma flock , samma beten osv .
Det enda som var olika var hur de slaktades . De transporterades till ett närbeläget gårdsslakteri , där far och son tog hand om dom .
Fadern ägde slakteriet och sonen jobbade som styckmästare åt en större matvarukedja .
Fadern skar upp buken och tog ur , höll om bukkanten och drog in ullen medan han flådde , rent äckligt .
Sonen flådde först väldigt försiktigt , sedan öppnade han buken och tog ur .
Vi var med och tog hem slaktkropparna , så jag vet med säkerhet vilket kött som var vilket , och det var stor skillnad .
Så vi är mycket nogranna nu med hur våra lamm slaktas , det är vår övertygelse .

Han flådde väl för faan av lammet innan han öppnade buken??

Titel: SV: Lammkött.Smakar inte lamm
Skrivet av: gustos skrivet 13 okt-09 kl 19:46
Han flådde väl för faan av lammet innan han öppnade buken??

Man kan ju alltid hoppas, men en del gör nog inte det. Själv skulle jag inte ens komma på tanken.
Titel: SV: Lammkött.Smakar inte lamm
Skrivet av: esten skrivet 13 okt-09 kl 20:01
Nej inte gubben , han tog ur först och flådde efteråt , han gjorde som han var van från gris och nöt .
Sonen flådde först och togur efter .
Titel: SV: Lammkött.Smakar inte lamm
Skrivet av: hallstabonden skrivet 22 okt-09 kl 22:35
Nej inte gubben , han tog ur först och flådde efteråt , han gjorde som han var van från gris och nöt .
Sonen flådde först och togur efter .


En sån gris skulle inte ens få komma i närheten av mitt,eller för den delen annans kött!
Jag är jäkligt noga när jag flår lamm,tar ca en halvtimma för mej att flå samt ta ur.Det är värt denna tid!Nogrannhet är a och o vid lammslakt!!
Titel: SV: Lammkött.Smakar inte lamm
Skrivet av: småbrukartanten skrivet 21 nov-09 kl 13:29
Nej inte gubben , han tog ur först och flådde efteråt , han gjorde som han var van från gris och nöt .
Sonen flådde först och togur efter .

[/quot
Det är nog väldigt viktigt att flå en pälsklädd djurkropp först annars blir det nog inte särskilt hygieniskt. Blir nog onödigt mycket bakterier i köttet och det tillför väl knappast något till smaken.
Titel: SV: Lammkött.Smakar inte lamm
Skrivet av: småbrukartanten skrivet 21 nov-09 kl 13:30
Blev visst lite konstigt där!
Titel: SV: Lammkött.Smakar inte lamm
Skrivet av: Huggare skrivet 12 dec-09 kl 19:42
Redan efter 1-1 1/2år är köttet mycket mörkare rött men det är nog lätt att lura ett otränat öga i handeln. Inte så lätt heller om man inte vet vad man ska jämföra med.
Titel: SV: Lammkött.Smakar inte lamm
Skrivet av: Kimma skrivet 13 dec-09 kl 14:15
Min bror är slaktare och har slaktat hundratals lamm om inte tusentals de sista 10 åren. Han säger samma sak, det är extremt viktigt att ullen aldrig rör vid slaktkroppen någon gång under slakten. Man måste i princip ha en vagga när man slaktar lamm för att undvika detta.
Titel: SV: Lammkött.Smakar inte lamm
Skrivet av: hallstabonden skrivet 14 dec-09 kl 08:27
Min bror är slaktare och har slaktat hundratals lamm om inte tusentals de sista 10 åren. Han säger samma sak, det är extremt viktigt att ullen aldrig rör vid slaktkroppen någon gång under slakten. Man måste i princip ha en vagga när man slaktar lamm för att undvika detta.

Samma sak sade min numera avlidne far.Han var byslaktare sedan ungdomsåren.
Han sade jämt åt oss bröder när vi var ute på byslakt och hjälpte till,när ni lärt er att slakta lamm,då är ni fullärda grabbar!
Ligger nog en del sanning i detta påstående.
Titel: SV: Lammkött.Smakar inte lamm
Skrivet av: Kimma skrivet 14 dec-09 kl 10:15
Samma sak sade min numera avlidne far.Han var byslaktare sedan ungdomsåren.
Han sade jämt åt oss bröder när vi var ute på byslakt och hjälpte till,när ni lärt er att slakta lamm,då är ni fullärda grabbar!
Ligger nog en del sanning i detta påstående.
Det tror jag också, min bror antydde samma sak. Han hänvisade till svinslakt som en "baggis" jämförelse.
Titel: SV: Lammkött.Smakar inte lamm
Skrivet av: slöfocken skrivet 14 dec-09 kl 10:30
Citera
vagga


nån här som har en bild, sån vill jag gärna bygga/svetsa.
Titel: SV: Lammkött.Smakar inte lamm
Skrivet av: Kimma skrivet 14 dec-09 kl 12:43


nån här som har en bild, sån vill jag gärna bygga/svetsa.


Här finns bilder på slakt av älg,det fungerar likadant på lamm enligt brodern. Dock är då vaggan av rostfritt.
http://www.lavsjojaktlag.se/slakt.htm