Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Live skrivet 01 okt-09 kl 18:19
-
Har prövat hårdost,panir, och vill nu ge mig på Mozzarella som visst ska vara rätt lätt att göra.
Receptet på 60 L mjölk känns lite väl att börja med och undrar om någon har ett mindre recept på mozzarella att ge mig?
Fast jag anar att inte många har prövat :-\
Hoppet är det sista som överger en :)
-
Dividera alla mått med 10 eller 20 och börja med 6 eller 3 liter. Testa haloumi också (det finns recept i samlade recept-tråden), den blir jättebra.
-
Oh TACK :D ja jag ska göra haloumu med absolut, såg recept här på forumet..
-
OJOJ vad menas med 2 % thermofil kultur, ( osten kan bli gummiaktig om man använder mesofil- står det i den samlade länken ops vad är thermofil och mesofil? aldrig hört namnen förr.
till 10 L lagårdsmjölk och hur mkt Löpe anser du då att jag behöver? blev lite yr av receptet ;D
-
OJOJ vad menas med 2 % thermofil kultur, ( osten kan bli gummiaktig om man använder mesofil- står det i den samlade länken ops vad är thermofil och mesofil? aldrig hört namnen förr.
Mesophil =filmjölk (växer vid temperaturer runt 30°, vet ej optimal temp ca 30-32 tror jag)
Thermophil=yoghurt (frodas vid högre temperaturer, optimalt runt 43°)
till 10 L lagårdsmjölk och hur mkt Löpe anser du då att jag behöver? blev lite yr av receptet ;D
Om du använder apotekets löpe (handelslöpe, är svag) behövs 1-2 msk/10 l mjölk. Enl. flaskan 2 msk/10 l men jag brukar minska lite, tycker det blir bättre.
Är det proffslöpe handlar det om mkt små kvantiteter, tycker den är jättesvår att dosera.
-
Du är ju bara bäst :D att det var så lätt översättning kunde jag aldrig ana ;D
Tack än en gång :D
-
Finfint recept finns här:
http://dalmatianmom.blogspot.se/2013/01/hemmagjord-mozzarellaost.html (http://dalmatianmom.blogspot.se/2013/01/hemmagjord-mozzarellaost.html)