Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: tomas-kero skrivet 30 sep-09 kl 21:40

Titel: enbärsdricka
Skrivet av: tomas-kero skrivet 30 sep-09 kl 21:40
Någon som har något bra recept på enbärsdricka? hur blir smaken, öl-liknande eller?
Titel: SV: enbärsdricka
Skrivet av: Guld skrivet 25 maj-10 kl 10:05
Jag har inget recept men har väl smakat. Det är likt must, jul eller påskmust alltså men godare. Mycket gott till kött bla och att ha till goa smörgåsar. Det finns säkert på fler ställen men det finns tillverkning av sådan i Sandhem mellan Falköping och Jönköping. http://www.sandhemsbryggeri.se/index.html (http://www.sandhemsbryggeri.se/index.html)
Titel: SV: enbärsdricka
Skrivet av: Nettus skrivet 25 maj-10 kl 11:51
Det finns säkert på fler ställen men det finns tillverkning av sådan i Sandhem mellan Falköping och Jönköping. [url]http://www.sandhemsbryggeri.se/index.html[/url] ([url]http://www.sandhemsbryggeri.se/index.html[/url])

Wow! Det kände jag inte till! Tack!  :D
Titel: SV: enbärsdricka
Skrivet av: grimbart skrivet 25 maj-10 kl 12:40
Någon som har något bra recept på enbärsdricka? hur blir smaken, öl-liknande eller?
är det samma sak som svagdricka? isåfall vill jag med ha recept...gött
Titel: SV: enbärsdricka
Skrivet av: Guld skrivet 25 maj-10 kl 13:04
Svagdricka är mer ölliknande än vad enbärsdricka är och som ju liknar julmust mest. Själv föredrar jag enbärsdricka då jag inte helt kompar med ölsmak. Fiskhandlaren på Väster i Jönköping har sådan dricka men det ser du på länken jag skickade och så finns den på andra ställen med också i länken. Det finns fler tillverkare... I någon gammal kokbok borde det väl stå hur man gör och proportioner...Vill med ha enbärsdricka, även hemgjord, men har inget recept.
Titel: SV: enbärsdricka
Skrivet av: tuulis skrivet 26 maj-10 kl 17:02
I min gamla finska bok av Toivo Rautavaara finns det några recept på enbärsdricka (förutom te):

Enbärssvagdricka
3 dl enbär
1 kaffekopp socker
1/2 matsked humle

Lägg i 7 liter kokande vatten.
Låt koka i 10 min.
När koket har svalnat till 40 grader, lägg till 1 matsked jäst (blandat i litet vatten).
Låt stå några dagar.
Sila, sätt i flaskor och ha i kylen.

Enbärsdricka
Som ovan men utan humle.

Jag har inte själv provat nått av dessa recept så jag kan inte kommentera dom.
Men om någon gör det, är jag intresserad av att höra hur det gick!
Titel: SV: enbärsdricka
Skrivet av: tuulis skrivet 27 maj-10 kl 09:55
Jag hittade en annan recept som ger en till variant:

Enbärssvagdricka

2,5 dl enbär
5 liter vatten
2 dl humle
1 dl sirap
1 dl vatten
3 msk jäst

Rensa enbären noga
Koka vattnet och lägg bären i
Lägg till humle och sirap
Låt koka 10-15 minuter
Sila och låt svalna
Blanda jäst i ljummen vatten (antar att det är det där 1 dl i receptet)
Häll jästvattnet i drickan och låt stå några dagar
Lägg drickan i flaskor och förvara kallt så håller det sig flera veckor.
Titel: SV: enbärsdricka
Skrivet av: Calatan skrivet 27 maj-10 kl 10:05
Enbärsdricka är, som flera redan varit inne på, lite åt julmusthållet fast mer fruktig och fyllig. Verkligen en personlig favorit!

Det finns säkert på fler ställen men det finns tillverkning av sådan i Sandhem mellan Falköping och Jönköping. [url]http://www.sandhemsbryggeri.se/index.html[/url] ([url]http://www.sandhemsbryggeri.se/index.html[/url])
Svenskt Mathantverk och Brunneby Musteri gör varsin variant (http://addictedtojulmust.blogspot.com/2009/12/hedersomnamnande.html) som är värda att hålla utkik efter.
Titel: SV: enbärsdricka
Skrivet av: jaktfalk skrivet 09 aug-10 kl 20:28
Är det någon som har provat än?

Jag ska själv ut och plocka om någon vecka. Ser fram emot det :D

Frid!
Markus
Titel: SV: enbärsdricka
Skrivet av: Astra skrivet 17 aug-10 kl 19:41
Är inte så hemma i "bryggeribranchen" så jag undrar; Hur blir det med alkoholhalten i enbärsdrickorna? Är gravid just nu så jag vill gärna undvika starkare grejer och det är ju inte läge att testa och känna efter heller ;)
Titel: SV: enbärsdricka
Skrivet av: Guld skrivet 17 aug-10 kl 21:00
Köpt enbärsdricka är inte mer alkohol i än vanlig julmust, ingen! Hemgjord vet jag inte.
Titel: SV: enbärsdricka
Skrivet av: tuulis skrivet 20 aug-10 kl 11:58
Är sugen på att plocka enbär för annat också, att torka det för senare kryddningar av olika maträtter. Men jag är litet osäker på när dom är som bäst att plockas. I mina böcker står det bara 'på hösten'. Har ni några tips om hur man avgör om bären är mogna? Har aldrig plockat dom förr.
Titel: SV: enbärsdricka
Skrivet av: tinna.m skrivet 20 aug-10 kl 12:35
Enbär är tvåbär.. tvååriga, gröna första året blåsvarta andra. Låt de gröna växa till sig :D
Titel: SV: enbärsdricka
Skrivet av: tuulis skrivet 23 aug-10 kl 09:27
Ja, så långt hade jag förstått ;). Undrade mest om just dom blåa/svarta andraårsbären, när dom möjligen kunde vara plockfärdiga.
Titel: SV: enbärsdricka
Skrivet av: isatis skrivet 24 aug-10 kl 00:30
Brukar plocka enbär från mitten till slutet på september.
Titel: SV: enbärsdricka
Skrivet av: Sus7 skrivet 24 aug-10 kl 00:48
Det låter jättegott!

Hittade dessa två länkar till enbärsdricka på nätet.....

http://hembryggt.mine.nu/pages/enbaersdricka.php (http://hembryggt.mine.nu/pages/enbaersdricka.php)

http://sv.wikibooks.org/wiki/Kokboken/Recept/Enb%C3%A4rsdricka (http://sv.wikibooks.org/wiki/Kokboken/Recept/Enb%C3%A4rsdricka)

Man skall tydligen ut och plocka under slutet av september.....
Titel: SV: enbärsdricka
Skrivet av: tuulis skrivet 24 aug-10 kl 13:10
Toppen, kul att det finns nått att plocka litet senare. Tack!
Titel: SV: enbärsdricka
Skrivet av: skum skrivet 12 nov-10 kl 19:45
Här kommer ett recept på enbart enris och inga bär:

7 liter enris, 7 liter vatten, 100 gr socker per liter vätska och 25 g jäst.

Klipp ner och fyll en hink med enris. Skölj noga. Koka riset med vattnet i cirka 3 timmar. Sila av riset. Mät mängden vätska. Rör ner 100 g socker per liter vätska. Låt kallna. Sätt till 25 g jäst. Låt stå över natten. Skumma och tappa upp på buteljer som får stå ett par dagar.


Håll noga koll på flaskorna eftersom enbärsdrickan jäser och kan explodera. Enbärsdrickan bör konsumeras inom ett par dagar.
Titel: SV: enbärsdricka
Skrivet av: Wylliam skrivet 29 okt-11 kl 21:36
Vi smakade enbärsdricka i somras och det var mycket gott. I september bestämde vi oss då att plocka enbär och prova göra dricka själv. Här kan ni läsa lite om vår erfarenhet.

I början gick plockning sakta till vi hittade en buske med gott om bär. Vi fick i alla fall några dL.
Efter torkning några veckor provade jag receptet från Toivo Rautavaara, dvs:

2L kokande vatten
1dL enbär
1dL socker
5g jäst

Bären och sockret kokade jag 10 min. Sedan låt jag blandningen kyla ner 2-3 timmar innan jag tillsatte jästen, vilken var vanlig bakjäst (blå).
Jag silade och tappade på flaskor efter tre dagar i rumstemperatur.
Drickan blev inte alls gott: gulaktig, bara lite kolsyra och smak av jäst.

Har jag gjort något fel? Eller har någon ett bättre recept?
Måste man använda en annan typ jäst eller kanske mindre bakjäst?

Hälsningar,
Wylliam
Titel: SV: enbärsdricka
Skrivet av: tuulis skrivet 03 nov-11 kl 12:29
Oj vad jag önskar att jag skulle ha några kloka råd att ge eftersom det var jag som förmedlade Rautavaaras recept. Tyvärr har jag dock inte provat enbärsdricka än så det är litet svårt att kommentera. Men jag har gjort en del vanlig svagdricka genom åren och från den erfarenheten funderar jag om några saker:

Jag undrar ifall storleken på dryckkoket har nånting med saken att göra - 2 liter är ju ganska så litet. Vanligen gör jag min svagdryckeskok med 5 liter vatten. Någon som har gjort med så här litet vatten?

Enbären troligen kräver att man kokar dom med vattnet, så står det ju i receptet, men med vanlig svagdricka så kokar jag bara vattnet och häller i den sen på det andra.

När jag gör med 5 liter vatten så använder jag väldigt lite vanlig bakjäst - en bit som är stor som toppen av en lillfinger där nageln ryms. Så lärde jag mig av min moster. Detta kan ju påverka att man får smak av jäst om det blir för mycket av det i koket.

Vanlig svagdricka låter jag sen stå bara 12-24 timmar innan jag tappar den i flaskor, men kanske här också enbären kräver mer.

Sen påstår min moster att smaken blir bättre om man tappar svagdrickan i dom vanliga 1,5 liters läskeflaskor av plast. Låter litet skummt men det är hennes erfarenhet. Så jag gör likadant.

Och sen är det ju som mycket annat - olika gånger blir det litet olika av en eller annan anledning som kan vara svårt att veta. Sist då jag gjorde svagdricka så tycker jag inte att det smakade bra, och ändå gjorde jag som jag brukar.

Men nån gång hoppas jag att kunna prova med enbären, så att jag inte alltid behöver 'importera' svagdricksmalt från Finland! :-)

Vore kul att höra ifall någon har erfarenhet av just enbärsdrickakoket!