Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Bo Widegren skrivet 28 sep-09 kl 20:37
-
I handeln - både ICA o COOP - finns en marmelad/sylt som jag tycker är jättegod, särskilt därför att den innehåller så mycket fruktsubstans. Den är dessutom gjord utan tillsatt socker. Den är tillverkad av ST. Dalfour, France. Enligt etiketten är det ett gammalt franskt recept av utsökta (körsbär/aprikoser/apelsiner/päron mfl) "naturligt sötade med koncentrerad fruktjuice". Dessutom undrar jag
Är det någon här som känner till något liknande recept?
-
jag har själv funderat hur de gör den marmeladen, särskilt som den har så bra hållbarhet oxså efter att burken är öppnad. hoppas någon annan vet, är nyfiken?
-
Sylt och marmelad brukar inte behöva konserveringsmedel så länge burken är oöppnad. Förvarar man den sen kallt, bara doppar ner rena skedar osv. så brukar sockrets egen konsrverand effekt räcka ganska bra. Inte i evighet såklart.
Vill man söta produkten med konc. fruktjuice eller honung går det såklar bra att använda istf. socker. Juicekoncentrat brukar motsvara 60-70% socker, honung 80-85% socker men har också egna genskaper som motverkar tillväxt av mögel och bakterier.
Vill du lära dig göra sån lyx-sylt som du köper?? Googla massa recept på sylt/marmelad och experimentera sen med olika frukter du gillar och ersätt sockret med olika fruktjuicekonc. eller honung.