Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Stadsbarn skrivet 28 sep-09 kl 16:53

Titel: Mjölksyrekultur
Skrivet av: Stadsbarn skrivet 28 sep-09 kl 16:53
Jag har köpt komjölk från en bonde och ska för första gången testa att göra ost.
Men om jag nu inte har spenvarm mjölk för att skapa min mjölksyrekultur, den var ju kall den jag köpte, hur gör jag då? Kan jag värma mjölken? Jag ska ju bara göra ost på 10 liter, vilka proportioner?
Titel: SV: Mjölksyrekultur
Skrivet av: esten skrivet 28 sep-09 kl 19:00
Hej !
Jag använder creme fraishe eller gräddfil . 1 dl per 10 liter mjölk .
Värmer mjölken till 32 grader blandar i filen och låter stå några minuter . därefter tillsätter jag löpen .
Vill du spara av gräddfilen ta en matsked och blanda med 1 liter mjölk och ställ i kylskåpet .
Titel: SV: Mjölksyrekultur
Skrivet av: kurt skrivet 29 sep-09 kl 18:18
Jag har provat att frysa yoghurt i plastpåsar för istärningar, men bakterierna verkar inte överleva speciellt länge i frysen.
Titel: SV: Mjölksyrekultur
Skrivet av: Jojje skrivet 02 nov-09 kl 16:57
Boken " Gör din egen ost" av Anne Nilsson Ica-förlaget, rekommenderas
Titel: SV: Mjölksyrekultur
Skrivet av: Stadsbarn skrivet 12 nov-09 kl 08:49
Nu har jag varit på kurs och lärt mig.
Mesofil : Värm mjölk till 90grader och håll den på den temperaturen i 20 minuter. Därefter kyls den ner i vattenbad till 20-22 grader. Tillsätt 1-2% fil eller från tidigare syrakultur. Låt stå 18-20 timmar. Klar att användas. Jag har även fryst tillverkad syrakultur och sedan tagit fram när jag tillverkat ny. Det verkar fungera bra! Syrakultur håller ca 3 dagar i kylskåp innan den tappar effekt.