Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Bluelady skrivet 27 sep-09 kl 18:35

Titel: Hur maler ni ert eget mjöl hemma??
Skrivet av: Bluelady skrivet 27 sep-09 kl 18:35
Apropå tråden här nere, vad finns det för kvarnar att mala med hemma, handkvarnar? Finns att köpa var? Tips på bra kvarn till vettigt pris?
Blir det ekonomiskt vettigt att mala mjölet själv, kvarnen inräknad?
Har inte tänkt så mycket på att man kan mala själv, men låter mycket bra om det också är lönsamt??
Titel: SV: Hur maler ni ert eget mjöl hemma??
Skrivet av: TobiasJ skrivet 27 sep-09 kl 20:16
Vi maler vårt mjöl med en elektrisk kvarn som heter Fidibus 21 av märket KoMo, köpt på www.hemmakvarnen.se (http://www.hemmakvarnen.se) och kostade 3700kr. Funkar hur bra som helst! Är glad att jag inte valde en handvevad, kan tänka mig att det blir ganska slitsamt att mala på en sådan. En annan sida du kan kolla på är www.kvarnspecialisten.se (http://www.kvarnspecialisten.se) Vet dock inte så mycket om dom..

Lycka till!! :)

MVH//Tobbe
Titel: SV: Hur maler ni ert eget mjöl hemma??
Skrivet av: Matglada Tänkaren skrivet 14 okt-09 kl 03:32
Jag har bytt till mig en begagnad SAMAP F100. En riktig mjöl-Roysroys (där hade jag tur! :D) ska hålla livet ut säger tillverkaren.
Den maler gudomligt men är dyr som ny. Jag tror det är värt det. Tyst, snabb och den har en luftfilterpåse och ger inget damm ut i rummet.

Det sägs att mjöl börjar oxidera redan tio minuter efter malning så du kan väga in hälso och näringsvärdet. På Saltå har de en regel att det bara får ta en viss tid efter malning tills mjölet går ner i degtråget. Det ger oslagbar kvalitet.
Första gången jag kände doften av nymalet mjöl blev jag lycklig. Den är underbar! Snacka om goda pannkakor!

http://www.orbio.se/ skickade reservdelar snabbt, bl a ett lock.
Och - ja man tröttnar snabbt på en handvevad.
Kolla att du får bra stenar om du köper begagnat.