Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: dulcamara skrivet 26 sep-09 kl 18:05

Titel: Squash
Skrivet av: dulcamara skrivet 26 sep-09 kl 18:05
Nu mot hösten har jag kvar en del squash på plantorna, det är sommarsquash, dels en rund grön sort (minns inte namnet, men tror det kan vara Tondo de Nizza), dels Yellow Crookneck (den har jag massor av). Nu börjar ju skalet bli hårt och fröhusen mognar inuti, men kan man göra något av dem ändå?
Vad?
De kan väl inte lagras (nästa år ska jag sätta vintersquash också....)?
Titel: SV: Squash
Skrivet av: Lenaaxel skrivet 26 sep-09 kl 18:40
Nej sommarsquashen går inte att lagra men passa på att äta det som blir kvar när du skördat fröna. Kul att dina crookneck blev så produktiva - mina har tjurat och producerat några små fesiga blad eller två små frukter. Däremot har min Lebanese White (också sommarsquash) som står drygt en meter lägre bort vuxit så den ser ut som en mindre vinbärsbuske och dessutom sprutat ut squash i massor. Konstigt!?
Titel: SV: Squash
Skrivet av: mistel skrivet 26 sep-09 kl 19:21
Olika sorter funkar olika bra olika år därför har jag många sorter. Den vita libanesiska har dock funkat bra under många somrar och har gett riklig skörd så den verkar som ett säkert kort. Yellow crookneck är betydligt kinkigare jag tycker det är få somrar den funkar så jag har slutat odla den.
Titel: SV: Squash
Skrivet av: dulcamara skrivet 27 sep-09 kl 10:51
Förra året fick jag inte heller så många frukter på yellow crookneck, men tyckte den var god i smaken. Så i år har jag den på en gammal komposthög och det gjorde tydligen susen! Den kanske vill ha mycket näring....jag har haft minst 25-30 frukter på den.
Ja, då är det väl bara att äta på....;-)
Titel: SV: Squash
Skrivet av: regnpipan skrivet 30 sep-09 kl 12:58
jag lade in sommarsquash i tunna skivor i samma lag som man har till ättiksgurka. Men först vattnade jag ut dem lite med salt. Funkar bra.
Sedan har jag syltat i småbitar också, men dem har jag ännu inte avsmakat. En granne gjorde en variant på bostongurka, den var god.

Det är nog fantasin som sätter stopp för vad man kan ha squaschen till, inget annat.

(sedan torkade jag en gång infrö en fjällvandring, funkade bra som utfyllnad i maten och vägde ingenting)