Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: G Frick skrivet 25 sep-09 kl 17:26

Titel: Äppelcidervinäger
Skrivet av: G Frick skrivet 25 sep-09 kl 17:26
Hur gör ni äppelcidervinäger?
Jag skulle vilja pröva.
Titel: SV: Äppelcidervinäger
Skrivet av: kurt skrivet 26 sep-09 kl 08:06
http://www.dr.dk/DR2/CamillaPlum/Mad_der_holder/Opskrifter/2009/uds_3/20090706145830.htm
Titel: SV: Äppelcidervinäger
Skrivet av: Kabo skrivet 26 sep-09 kl 20:39
Det står i den länkade texten att bra vinäger ofta innehåller flockar eller trådar och att man kan använda dessa som startkultur.
Jag har letat efter vinäger som är ekologisk just av den anledningen men har aldrig sett en endaste liten flockel.
Kan nån rekommendera en sort som är naturlig, bra och kan tänkas innehålla startkultur?
Titel: SV: Äppelcidervinäger
Skrivet av: slöfocken skrivet 26 sep-09 kl 21:49
jag har gjort det flera ggr, ta äpple, vilda eller från egna trädgård, ej köpta.  leta efter söta äpplen, mer socker=mer alkohol=starkare vinäger

sen så kör jag det via centrifug, saften häller jag i en stor flaska, typ sån som använd för vin, sätter på ett vattenlås, tills det slutar att bubbla(koldioxid). jag väntar typ en vecka o lite till.

efter det så häller jag upp det på en stor o öppen skål, o täcker det med ett tyg/nät. det brukar bildas små flugor annars, typ som man ser på bananer o rutten frukt. denna sats brukar jag lämna ifred en så där 2-3 månader beroende hur många liter det handlar om o värmen i omginvingen.

man märker att lukten har förändrats o det luktar vinäger, smaken med.

lätt va ;D?
Titel: SV: Äppelcidervinäger
Skrivet av: Eulalia II skrivet 13 okt-09 kl 20:13
Det står i den länkade texten att bra vinäger ofta innehåller flockar eller trådar och att man kan använda dessa som startkultur.
Jag har letat efter vinäger som är ekologisk just av den anledningen men har aldrig sett en endaste liten flockel.
Kan nån rekommendera en sort som är naturlig, bra och kan tänkas innehålla startkultur?


Moderkulturen bör finnas där, även om den inte syns. Om du häller en skvätt eko-vinäger i nån fin ren äppeljuice, täcker behållaren med ett tygstycke och låter stå några månader, så ska det bli vinäger.

Mer info här, där det även står om släktingen Kombucha.
http://users.sa.chariot.net.au/~dna/kombucha.htm