Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Lars Pers Maria skrivet 25 sep-09 kl 02:33
-
Vad händer med mjölken när det är flocker i den efter silning? Är den farlig?
Jag har inte sett något på provkärlet när jag mjölkat men uppenbarligen är det någon som det är nå't vajsing med.
Har glömt, kollar man det med CMT-test? om celltalen är höga alltså. Innebär det att djuret har en infektion? Är mjölken då oanvändbar?
-
Det brukar ju tyda på en juverinflammation, flockor är ju första tecknet innan mjölken sen blir tjock och inte kommer ut alls.
Farlig och farlig..man brukar ju inte skicka med den utan ge till kalvar. Om kon sen däremot behöver en penicillinkur så får man ju inte skicka den till mejeri.
Men i moderna lagårdar med robotar och sånt så tror jag säkert det slinker med flockig mjölk ibland..
-
OT:Roboten kollar själv om mjölken är flockig och skiljer av den, Teknikens Under;)
Mvh Charlotte
-
Ja..jo, det ska ju vara så..men jag vet inte om jag litar på det riktigt..det var därför jag skrev slinker med... ;)
-
Hej !
-
Tack för svar!
Glömde säga att detta är getter. OCH jag håller på att sina dem så då kanske det är svaret. Det konstiga är att inget syns på provkärlet. Inget juver känns konstigt heller. Och ost blir det. Får väl lägga den på särskilt ställe och äta den själv :)
-
Hej !
-
Jättetack för informativt svar esten!
Ibland undrar man vad man givit sig in på. Har gått på kurs. Har jobbat som avbytare för kor. Men, man kan inte veta allt.
Någon som har böckerna?
-
Vad jag fick lära mig när jag gick kurs var att om man börjat sinsätta sina getter ska man inte ta reda på mjölken för att göra ost.
-
Det måste jag ha missat men det låter logiskt.
Nu är getterna i sin helt så problemet "försvann".