Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: Dinkanesh skrivet 17 feb-06 kl 18:18
-
Nu har jag funderat länge nog, tycker jag.
Ska ju snart flytta till hus med trädgård där jag tänkt odla lite.
Så nu måste jag bara få veta:
Hur blir det fler lökar?
Man stoppar ner en lök i jorden, sen kommer det upp grönt jox...men sen då? ???
Lök=lök man äter! :P
Jag behöver väl inte säga att jag är asfaltsbarn, eller?
;) ;D
-
Jag brukar köpa sättlök (=smålökar) som jag sätter ner i jorden och så växer de och blir stora lökar, på hösten plockar jag upp dem, låter det gröna torka och lägger dem i källaren tills jag behöver dem i matlagningen.
Jag har för mig att jag har hört någon gång att man kan sätta frön också, men det är jag väldigt osäker på.
Sättlök brukar finnas där det finns fröer i affären.
Lycka till!
-
Så de växer bara till sig alltså...
Hade jag aldrig listat ut!
Funderade ett tag på om de gjorde som potatis. 8) Men så är inte fallet då alltså. ;D
Tack för svaret, slipper jag fundera mer över det!
-
finns också. Den heter schalottenlök (eller potatislök). Man sätter en och skördar många ungefär lika stora som sitter i ett knippe.
Vanlig sättlök är enklast att lyckas med. Den får inte utsättas för frost för då skjuter den blomstjälk (halslök). Skyddar man den med odlingsväv, slipper man lökfluga.
-
Aha, där ser man!
:)
-
Man kan givetvis sätta frön också. Men då får man börja tidigt inomhus (nu?!). Jag gjorde det med jättelök som jag köpt i England, tyvärr så hade jag inte riktigt förutsättningarna, men jag ska på att igen ;D Man lär sig nåt nytt varje säsong.
Sen tycker jag inte att man ska odla sånt som är billigt att köpa i affären (som lök och potatis) om man har ont om plats eller tid. Satsa på det som är dyrt att köpa! Till exempel tomater och sparris (som behöver tre år på sig innan man kan skörda).
-
men ändrade mig. Mina kunder är eniga om att det är en avgjord skillnad i smak mellan morötter, rödbetor, broccoli, gurka, tomater och potatis de köper av mig jämfört med den de kan köpa i affären.
-
Men det finns ingen garanti för att ekologiskt är smakrikare än konventionellt odlat.
För några år sen tänkte jag att nu ska jag bjuda mej själv på lite extra gott,
så jag köpte lite slanggurka och tomater hos den ekologiske odlaren i närheten.
Han brukar annonsera om sina produkters överlägsna smak så man blev ju lite frestad.
Tomaterna gick väl på en 5 kr styck och gurkan ca 15 kr har jag för mej.
Men smakar det bra så får det gärna kosta lite extra.
Döm om min besvikelse när jag tog några tuggor och det mest smakade vanligt vatten.
Helt bortkastat.
Lite drygt bemötande fick jag också, det var kanske det som kostade extra.
Dagen efter köpte jag motsvarande grönsaker på ICA för ca 1/3 av vad jag betalat tidigare.
Dom var jättegoda.
När man betalar extra så bör man alltså se till att få provsmaka också, och inte ta för givet att dyrt = gott.
-
Hej asfaltsblomman..
ang lök så har jag fått veta att dom gillar kalk.
Så ett tipps för alla som är en smula ekonomiska (som jag) ;)
Så är det att spara äggskal (bara att torka och krossa i mortel),
Och blanda ner i jorden där man sätter sättlöken.
Det är gott att blanda friskt med gul och röd lök och ta några som färsklök att skiva ned i en pastasås med tomater.... :)
-
Så är det att spara äggskal (bara att torka och krossa i mortel),
Och blanda ner i jorden där man sätter sättlöken.
Tar inte äggskal enormt lång tid att förmultna?
Jag hade lite äggskal i min hushållskompost, men när komposten var färdig att sprida ut, fanns skalen kvar! Snacka om stökigt med krossat äggskal överallt i landet! >:(
-
jo, men om man krossar dem nästan till pulver så är de jättebra till sådant som gillar kalk. Jag tänkte fråga om någon provat att så lök med frön ena året, och sätta dem som sättlök följande? när jag sått lök har de nämligen aldrig hunnit bli större än sättlök. Kan det funka, tro?
-
jo, men om man krossar dem nästan till pulver så är de jättebra till sådant som gillar kalk. Jag tänkte fråga om någon provat att så lök med frön ena året, och sätta dem som sättlök följande? när jag sått lök har de nämligen aldrig hunnit bli större än sättlök. Kan det funka, tro?
Jag sådde lökfrön förra året, men det blev bara fjutt av alltihop. Nu var det visst ett särdeles dåligt lökår av någon anledning, men det var inte mycket som växte till, så jag brydde mig inte ens om att skörda.
Det som ändå blev sitter dock kvar i jorden och har börjat växa i år igen. Som jag ser det verkar det därför onödigt att skörda sättlök, bättre att bara låta det växa två år på samma ställe.
Eller har jag fel i det?
-
Hej igen .
jag måste bara säga att med sättlök är det svårt att mislyckas..
Sen är det helt klart smakskildnad på grejer du odlar själv och sånt du köper..Tex färkplugg som bara är att gnugga så går skalet av och tomater som fått växa i hästskit :-[
Och mogna på planta att ätas solvarm direkt...eller en hembakt tårta med ojämna gulliga jordgubbar..
behöver jag säga mer ;)
-
Färkplugg?
-
Jag sådde lökfrön förra året, men det blev bara fjutt av alltihop. Nu var det visst ett särdeles dåligt lökår av någon anledning, men det var inte mycket som växte till, så jag brydde mig inte ens om att skörda.
Det som ändå blev sitter dock kvar i jorden och har börjat växa i år igen. Som jag ser det verkar det därför onödigt att skörda sättlök, bättre att bara låta det växa två år på samma ställe.
Eller har jag fel i det?
Löken är tvåårig och skjuter blomstängel andra året. Sättlök har förvarats frostfritt och tror att det är första året fortfarande.
-
Ante mig.
Men då blir det en fin fröodling i är. :)